fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Korai fejlesztés módszerei

olvasásra ajánljuk

Topikok - Fejlesztés

Korai fejlesztés módszerei

Azzal mindenki tisztában van a koraszülöttek kapcsán, hogy egy koraszülött szervei éretlenek. Amit a leggyakrabban emlegetnek, az a tüdő, hiszen sokat halljuk, hogy tüdőérlelőt kapnak a picik. Azonban az már kevésbé terjedt el a köztudatban, hogy még számos másik szerv is érintett. Például az agy éretlensége is óriási probléma. Éppen azért, hogy megelőzzük a további bajokat, szükség van mielőbbi fejlesztésre.

Korai fejlesztés módszerei

A különböző korai mozgás fejlesztő módszerek mind alkalmasak arra, hogy a koraszülött agyi fejlődését is elősegítsék.

A korai fejlesztés módszerei közül itthon talán a Dévény módszert ismerik a legtöbben, azonban még számos más módon lehet segíteni a koraszülötteknek a fejlődésben.

Azt is tudjuk, hogy nem mindenütt elérhetőek ezek a korai fejlesztő módszerek, de a PIC-ekben kaphatunk segítséget arra vonatkozóan, hová forduljunk, ők mit javasolnak.

PICI füzet-kiadványunkban többet is olvashatsz a korai fejlesztésről és az utánkövetésről. Ráadásul a kiadvány teljesen ingyen hozzáférhető!

Kiemelt írások

tovább írások

BabaBowen

Bowen technika  a babák és gyerekek szemszögéből A Bowen technikát a fizikoterápia homeopátiájaként is szokták emlegetni, mert az emberi testi működés teljességét figyelembe veszi, így

elolvasom »

Étkezési zavarok, etetésterápia

Az előzetesen felmért igényeknek és problémaköröknek megfelelően 3-4 órás előadás az adott témákban. Az előadásokat szakemberek tartanák (orvos, gyógypedagógus, gyógytornász, pszichológus- az igényeknek megfelelően).

elolvasom »

VOJTA MÓDSZER

VOJTA terápia Egy új mozgásfejlesztő módszer a gyógytornászok kezében Magyarországon még szülők által kevésbé ismert a Vojta-módszer, a szakemberek által meg még egyenlőre csak áhított

elolvasom »
a-bobath-modszer_316_1

A Bobath módszer

Minden reflexgátló helyzetből számtalan mozdulat indulhat, és a cél az egyik mozdulatból a másikba való gördülékeny átmenet, a lazaság megőrzése a mozdulat indításától a befejezésig.

elolvasom »

Etetésterápia – a felfedezetlen terep

Koraszülöttség miatt, vagy más okból sérült gyermekeknél gyakran előfordul a táplálási nehezítettség, bizonyos esetekben a szájon át táplálás teljesen ellehetetlenül, másoknál a darabos étel elfogadtatása,

elolvasom »

Grafomotoros fejlesztés

A ‘foglalkozások’ mellett sokat vagyunk a szabadban, futkosnak, hintáznak (egyensúly fejlesztés), saraznak, bicajt tekernek, jól érzik magukat. Szerencsére a fejlesztést is sikerült úgy beépíteni az életünkbe, hogy nem érzi Dorka sem tehernek, szereti csinálni.

elolvasom »

Megkésett és akadályozott beszédfejlődés

Nagyon fontos a minél korábban megkezdett logopédiai fejlesztés, amire ezeknél a gyermekeknél sokszor egészen az általános iskola végéig, esetleg még később is szükség van, mivel a maradványtünetek egészen felnőttkorig megmaradhatnak (pl. írásban vétett ragozási hibák, fogalmazási nehézség stb.)

elolvasom »

A logopédiai munka tevékenységi köre

Lehetőség szerint a szülőnek és a logopédusnak a gyermek kezelése előtt meg kell ismerkedni egymással. Az első találkozáson meg kell röviden beszélni a szülő számára is érthető módon a logopédiai foglalkozás szükségességének okát.

elolvasom »

A fejlesztő pedagógus

A fejlesztő pedagógusi munkakör megjelenésével olyan alternatív kezdeményezések születhetnek az általános gyakorlatban, amelyeket minden iskolának saját magának kell kialakítania, egyedülálló arculatot kölcsönözve ezzel az intézménynek.

elolvasom »

Bemutatkozik a Gézengúz Alapítvány

Gyakran a gyermek érintettsége az egész családtól együttműködést kíván. Nem könnyű feladat ez senki számára. Ez úgy működhet jól, ha a családtagok számíthatnak egymásra és megerősítést kapnak egymástól, amelyhez direkt és indirekt támogatást biztosít Alapítványunk az integrált ellátási modelljében!

elolvasom »

Katona módszer

A babák betegsége miatti stressz feloldásában szükség esetén az osztályon dolgozó pszichológusok, pszichoterapeuták nyújtanak segítséget a szülőknek. Országos intézmény lévén, orvosi beutalóval az egész ország területéről fogadjuk a kis pácienseket.

elolvasom »

Odú Fejlesztő Központ

A korai intervenciót alternatív terápiák (hidroterápia, lovasterápia, zeneterápia) egészítik ki, melyeket pályázati támogatásokkal teszünk mindenki számára elérhetővé.

elolvasom »

Hippoterápia

Napjainkban hazánkban is növekszik a hippoterápia ismertsége és népszerűsége, de a róla alkotott fogalmak gyakran pontatlanok, tévesek.

elolvasom »

Halliwick-módszer

A Halliwick-módszert James McMilan fejlesztette ki, aki értelmi fogyatékos iskolásokat tanított úszni. A technika a vízi terápiák egy fajtája, melyet akár úszás tanításra is lehet alkalmazni

elolvasom »
további

Ajánlott írások más topikokból

Patrícia

Lara harcol, még most is. Az orvosok csak bámulnak hisz neki nem szabadna már élnie, és feküdnie kéne egész nap.. ” Szoba növény” de Isten velünk van és védelmezi, ő is azt szeretné hogy harcoljon. Nem lehetek elég hálás az I.Gyermek klinika PIC dolgozóinak, az Intenzív osztályon dolgozóknak és az USI dolgozóinak. És külön az összes nővéreknek is hisz ott voltak és ők voltak neki a pót anyukák amikor én nem voltam ott. 
Tudom, és bízom benne hogy egyszer hangot kapnak azok is akiknek nem ment zökkenőmentesen a koraszülés és a fejlődés. Kitartást akik még az út elején járnak. A CSODÁK KÖZTÜK ÉLNEK. 

Hanna története

Szerencsére nincs a gyermeknek semmilyen lemaradása, kúszik, mászik, ül, áll, 2 lépést már megy egyedül. És néha be se áll a kis szája, de mi imádjuk nagyon.

Nikolett története

Bemutatom Nektek a mi kis hősünket Doriánt, aki 20-án tölti a 3 hónapot, korrigáltan 1,5 hónapos makk egészséges 4510 grammos es 56 cm-s mosolyalbum kisfiunkat.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn