fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

ÁRPÁD története

...2020 karácsonyán végre együtt lehetett a család és azóta is boldogságban, egészségben élünk mind az öten...

2011 novembere volt, Diával a feleségemmel az első gyermekünket vártuk. A 29. hétben volt és készültünk a szokásos ellenőrzésre. Nem volt semmi gond, teljesen nyugodtan mentünk a rendelőbe, gondoltuk fél óra alatt túl leszünk a rutin ellenőrzésen és utána még kirándulunk egyet. A vizsgálat közben egyszer csak azt mondta az orvos, hogy baj van, azonnal menjünk fel Budapestre a II-es női klinikára.

Teljesen lefagytunk, egyáltalán nem értettük a helyzetet, Dia sírógörcsöt kapott, én meg, mint egy robot csak követtem a parancsot. Beültünk a kocsiba és máris indultunk. Ahogy odaértünk ráraktak egy monitort és nézték a picit, kiderült, hogy a köldökzsinórban nem volt megfelelő az áramlás. Mondták, hogy lehet, hogy meg kell császározni és azt is, hogy olyan 750 gramm körül van.

Mi kértük, hogy valahogy próbálják meg bent tartani, megteszünk bármit, csak maradjon még a pocakban. Muszáj nőnie, hiszen olyan apró még. Akkor Dia kapott ilyen tüdőérlelő injekciót, ezután úgy tűnt, minden rendben van. Engem haza is küldtek, mondván, hogy ma már úgysem lesz semmi.

Mivel Kiskunlacházán lakunk eltartott egy darabig a hazafelé vezető út, épp, amikor elértem az M0-ás és az 51-es út kereszteződéséhez, hívott a feleségem, hogy most tolják be a műtőbe.
Akkor jött az újabb hideg zuhany, hiszen azt mondták nem lesz ma már semmi, majd holnap meglátjuk, hogyan tovább és akkor most mégis?! Ezek szerint a tüdő injekció mégsem működik?

A hirtelen sokk után, megfordultam és rohantam vissza a kórházba. Mire beértem, már túl is voltak a műtéten. Pont akkor tolták ki őket, először a babát, aztán a feleségemet. Diával tudtam néhány szót váltani, még ő nyugtatott, hogy a körülményekhez képest minden rendben van. Az orvos mondta, hogy nem is 750, hanem csak 650 gramm lett a baba és akkor nézhetem meg, ha elkészültek vele.

Ott álltam a kórterem ajtaja előtt, hallottam azt a sípoló hangot, ami néha bizonyos időközönként, máskor folyamatosan sípolt. Minden elképzelhető forgatókönyv lejátszódott a fejemben. Meghalt? Újraélesztették? Mi van, mi történik?! Senki nem szólt hozzám, ott álltam egyedül a félelmeimmel.

Elképzelni sem tudtam, hogy mi vár rám, ha kinyílik az ajtó és mit mond majd az orvos. Nem is tudom…., akkor azt éreztem, hogy bármit megteszek, csak ne haljon meg! Végre kinyílt az ajtó, beléptem. Azok a fények, a hangok, a sürgő – forgó ápolók…. Rögtön azt kérdeztem, hogy mi volt ez a sípolás, valaki meghalt? Mire érkezett a válasz, a lehető legnagyobb nyugalommal, hogy „jaj, dehogy, csak néha begerjednek ezek a készülékek és akkor egy pillanatra kikapcsoljuk őket.” Hát, hogy mondjam?… az átéltek után, miközben minden egyes sípszónál levert a víz, egyszerűen csak próbáltam lenyugodni.

Eljött a pillanat, hogy végre megnézhettem Leilát. És akkor, ki tudja aznap hányadszor, de ismét megfordult velem a világ. Ilyet még soha nem láttam, elképzelhetetlenül pici volt. 650 gramm, odaraktam az inkubátor elé a kezemet és az egész gyerek akkora volt, mint a tenyerem. Akkor mondták, hogy lehet hozzá beszélni, hogy be is nyúlhatok hozzá, csak óvatosan, nehogy kihűljön az inkubátor. Jött a kézmosás, kézfertőtlenítés, próbáltam beszélni hozzá meg megsimizni a hátát, megfogni a kis kezét. De csak egy ujjbeggyel lehetett a hátához érni, mert annyira apró és törékeny volt.

Aztán beszéltem az orvossal, aki nagyon világosan elmondta, hogy az ilyen pici súllyal született babák nagy részének kilyukadnak a belei és azért halnak meg, vagy agyvérzést kapnak és azért, elmondott körülbelül 5-6 szörnyűséget, amiknek a lényege az volt, hogy az ilyen kisbabák általában meghalnak. Ritka az, amelyik túléli és még ritkább az, amelyik egészséges lesz. Aztán még azt is mondta, hogy az első 24 óra a legkritikusabb. Ekkor félve megkérdeztem, hogy esetleg valami pozitívumot nem tudna-e mondani, gyorsan jött a válasz, hogy egyelőre nem, esetleg holnap…, majd meglátjuk!

Másnap megint kérdeztem a dokit, hogy mi a helyzet? A válasz csak annyi volt, hogy az első 48 óra az nagyon kritikus, aztán az első 72 óra, a harmadik nap után, pedig az első két hétre mondta ugyanezt. S bár ez a fajta bizonytalanság, nem tesz jót az ember lelkének, mégis ahogy Leilát napról – napra látogattuk, valahogy egyre jobban éreztük, hogy minden rendben lesz.

Kár lenne tagadni a feleségem és én is összetörtünk a történtek miatt, de szerencsére elég erősek voltunk ahhoz, hogy egymást támogatva hamar felálljunk és tegyük a dolgunkat. Ő bizonyos dolgokat sokkal jobban értett és jobban is kezelt, én sokszor azzal tudtam a legtöbbet segíteni, hogy éreztettem, hogy teljes vállszélességgel mellettük állok.

A munka mellett napi szinten jártam be a kórházba, ha csak tehettük együtt mentünk be Leilához. Sokat beszéltünk hozzá, és amennyire csak lehetett, igyekeztük simogatni, éreztetni vele, hogy ott vagyunk és szeretjük. Azokban az időkben alakult ki közöttünk az a szövetség, ami miatt biztosan tudom, hogy mi bármire képesek vagyunk együtt.

Leila november 5-én született és nagyon szerettük volna hazavinni karácsonyra, de 2 kiló alatt nem adják ki és ő sajnos addigra még nem érte el ezt a súlyt. Ráadásul időközben, ahogy kikerült az intenzív osztályról, átszállították a Péterffybe, ahova Diának már nem kellett befeküdnie, csak napközben látogathatta. A környezetváltozás sok szempontból jót tett neki, de a gyarapodása megtorpant. Valamikor januárban érte el a 2000 grammot. Tél volt, megvettük a legkisebb anorákot, de abban is eltűnt.

Otthon folyamatosan figyeltük, hogy lélegzik-e, jól van-e. Az első pár nap nehéz volt, mert féltünk, hogy nehogy rosszul csináljunk valamit. Elvittük Dévény tornára, mert az izmai letapadtak a sok inkubátorban töltött idő miatt. Aztán ahogy láttuk, hogy rendesen eszik, jól alszik, reagál a világra és pont úgy viselkedik, ahogy egy egészséges kisbaba mi is megnyugodtunk. Tudtuk, hogy jó úton haladunk!

Néhány év elteltével szerettünk volna még gyereket, de azért féltünk is kicsit. Elmentünk egy specialistához, hogy meg tudjuk előzni a koraszülést. Ő meg is nyugtatott minket, hogy attól, hogy az első koraszülött volt, még nem biztos, hogy a második is az lesz. Dia kapott vérhígító injekciót, meg mindenféle gyógyszereket, de a baba így is korábban jött, még korábban, mint Leila.

Lívia 400 grammal született, de csodaszámba ment! Az APGAR értéke kifejezetten magas volt és pici súlya ellenére teljesen egészséges. Néhány nap elteltével sorra a csodájára jártak az orvosok. Igaz majdnem 4 hónapot töltött kórházban mielőtt hazavihettük volna, nem volt olyan megrázó élmény, mint az első lányunkkal.

Majd hat év elteltével ismét teherbe esett a feleségem. Akkor az alapfélelmeinken túl egy újabb nehézséggel kellett megbirkóznunk. Már javában tombolt a covid, és volt, hogy a két lánnyal együtt vittük ellenőrzésre a feleségemet, de minket be sem engedtek a vizsgálatokra.

Szinte menetrendszerűen Hanna is korábban érkezett, szerencsére egészségesen. Ekkor már mondhatni rutinosan álltunk a helyzet elé. Az volt a terv, hogy egy megbeszélt időpontban átszállítják majd a Péterffybe, ami ugye azért volt fontos, mert messze laktunk, tehát nem tudtunk odaérni pár perc alatt, de azt azért szerettük volna látni, hogy hova kerül a lányunk. Persze mindez nem számított egyszer csak csörgött a telefon, hogy most viszik a gyereket. Másnap rohantunk be, mindenkinek magyaráztuk, hogy tegnap hozták ide a kislányt. 1 hónap elteltével ismét közölték, hogy átviszik a Madarász utcai gyerekklinikára.

Akkor teljesen kikészültünk. Megkérdeztük, hogy nem szállíthatnák-e a Délpestibe, hiszen ott is van koraszülött osztály és mi is közelebb lennénk hozzá. Persze nem lehetett és ami a legrosszabb volt, hogy engem oda már be sem engedtek. Hanna több mint 1 hónapot töltött abban a kórházban és én egyszer sem láthattam. Maradtak a fotók, videók, amiket Dia készített róla, ez egy rettenetesen szörnyű időszak volt.

Hannának szépen nyomon követhető volt a fejlődése, ki is számoltuk, hogy úgy 1 hét múlva eléri a 2 kilót és akkor haza is vihetjük, ezt az egyik dokival meg is beszéltük. Mindent elintéztem, szabadságot vettem ki, de közben a kórház valamelyik orvosa a hétvégén lecserélte a tápszerét, és a kislányunknak egész hétvégén ment a hasa. A feleségem már szombaton jelezte az ápolónőnek, hogy nem jó ez a tápszer. Ám, ha a doki nincs bent az ápoló nem válthat az engedélye nélkül, így nem is érte el a tervezett időpontra a 2 kilót. 1960 gramm volt, de mi mindenképp haza akartuk vinni. Az orvos azt mondta, hogy nem vihetjük, mert a törvényi előírás a 2000 gramm. Hosszan magyaráztuk neki, hogy tudjuk mire vállalkozunk, mert ő már a harmadik koraszülött lányunk.

Bizonygattuk, hogy tudunk rá vigyázni, és a covid miatt a kórháznak is biztonságosabb lenne, ha a feleségemnek nem kéne még napokig bejárnia az utcáról, hiszen naponta kétszer teszi meg a Kiskunlacháza – Budapest távolságot tömegközlekedéssel. De az orvos hajthatatlan volt. Ekkor végső aduként bedobtuk, hogy elhozzuk saját felelősségre.

Erre már nem tudtak nemet mondani, csak azt, hogy rendben, de akkor ki kell hívnia a rendőrséget és a gyámhatósági hivatalt. Ugyan nem értettük, hogy miért, de mondtuk, hogy hívja. Végül megérkezett mindenki, a rendőrök is megpróbáltak rábeszélni, hogy tartsuk még bent a gyereket, de mi nem engedtünk a tervünkből. Végül felvettek egy jegyzőkönyvet és elengedtek minket. Így 2020 karácsonyán végre együtt lehetett a család és azóta is boldogságban, egészségben élünk mind az öten.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.