fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Szenzoros Integrációs Terápia (Ayres-terápia)

A szenzoros integrációs terápia játékosan fejleszti a gyermeket, ilyen módon segíti elő az idegrendszer megfelelő érését. A gyermek élvezi a foglalkozásokat, nem is veszi észre, hogy itt fejlesztésről van szó. „Síkit” örömében.

Hogyan segít a Szenzoros Integrációs Terápia a koraszülötteknek?Ha a gyermek a tervezett időpontnál előbb születik meg, az nem csak a Szülőket, az Anyukát, de a Kicsit is váratlanul érinti. Kiveszik őt a megszokott kellemesen meleg környezetéből, ami őt addig olyan biztonságosan körülvette. Számára idegen kezekbe kerül, elválasztják őt attól, aki eddig a biztonságot jelentette számára, és mindenféle vizsgálatokat végeznek rajta, amiből ő talán csak azt érzékeli, hogy „fáj”.

Az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez a gyermeknek pozitív behatásokra van szüksége, simogatásra, érintésre, „bújásra”, ringatásra… Ezt egy tervezett időben született, egészséges csecsemő ideális esetben már megszületése után rögtön megkapja Édesanyjától, Apukájától.
Az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez a gyermeknek pozitív behatásokra van szükségeDe mit tegyen az az Anyuka, akitől gyermeke a nap nagy részében el van választva, és a küzdelem komoly dolgokért folyik?
Hála Istennek, ezek a pozitív élmények pótolhatók. A fejlődés szempontjából nélkülözhetetlen egyensúlyi (ringatás, hintáztatás…) és érintéses (simogatás, masszírozás) ingereket utólag is megkaphatja a Kicsi, akkor, mikor állapota már stabilizálódott.

Mi az Ayres terápia?

Ezzel is foglalkozik a szenzoros integrációs, vagy más néven Ayres-terápia.
A szenzoros integrációs terápia játékosan fejleszti a gyermeket, ilyen módon segíti elő az idegrendszer megfelelő érését. A gyermek élvezi a foglalkozásokat, nem is veszi észre, hogy itt fejlesztésről van szó. „Síkit” örömében.

Ayrea terápia menete

Hogy is zajlik egy ilyen óra? A terem leginkább egy játszótérhez hasonlít. Labdák, hinták, trambulin, labdafürdő, sünilabda… igazi gyerekparadicsom. Egyensúlyi ingereken, tapintásos, mélyérzékelési ingereken keresztül fejlesztjük az idegrendszert a gyermek visszajelzéseinek megfelelően. A terápia elősegíti az izomtónus beszabályozását is. A terápiás játék erősíti különösen a nyaki és hátizomzatot. Mindez játékosan, hogy a gyermek nem kínzásnak éli meg a helyzetet, hanem élvezetes időtöltésnek. Itt ő van a középpontban, nemcsak az izmai, problémái, hanem ő komplexen a teljes kis személyiségével. A terapeuta csak rá figyel, neki szenteli az idejét.
Létfontosságú ez a fejlesztés más olyan terápiák után, illetve mellett is, amik a gyermek számára fájdalmasak, vagy kellemetlenek.
A koraszülött gyermek fokozott figyelmet és gondoskodást igényel. Jelentkezz, segítünk.

Mit fejleszt a Szenzoros Integrációs Terápia?

Mit fejleszt a Szenzoros Integrációs Terápia?Mihez fontos az idegrendszer megfelelő fejlettsége?
Szinte mindenhez. A megfelelő mozgáshoz, hogy ne legyen ügyetlen, ne bukdácsoljon, az ugráláshoz, egyensúlyozáshoz, a kézügyességhez, finommozgásokhoz, vagyis később az íráshoz, manuális tevékenységekhez, de a koncentrációhoz, figyelemhez, vagyis a tanuláshoz is létfontosságú, hogy csak néhányat soroljak fel. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy milyen érzés kétbalkezesként, vagy ügyetlen, esetlen mozgásúként élni. A rengeteg kudarcélmény, ami az ilyen gyerekeket éri, elkeseríti őket, és a személyiségfejlődésükre is negatívan hat ki, vagyis visszahúzódóvá, vagy éppen elkeseredetten dühössé válhatnak.

Hány éves korban ajánlott ez a terápia?
Mivel az agy kisgyermekkorban rendkívül jól alkalmazkodik, és így jól fejleszthető, így fontos kihasználni ezt az időszakot. Vagyis, amint stabilizálódott a Kicsi állapota, el lehet kezdeni. Ahhoz, hogy a gyermek örömmel, iskolaéretten menjen iskolába, addigra behozza esetleges lemaradásait, célszerű lenne legkésőbb óvodáskorban megkezdeni a fejlesztést. De később sincs veszve semmi…
Segítő információkat találsz a következő weboldalon.
Várlak, addig is szia:

Pásztor Tímea

A Szenzoros Integrációs Terápiáról további fontos információkat itt találsz: www.dszit.hu

 

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.