Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Szenzoros Integrációs Terápia (Ayres-terápia)

A szenzoros integrációs terápia játékosan fejleszti a gyermeket, ilyen módon segíti elő az idegrendszer megfelelő érését. A gyermek élvezi a foglalkozásokat, nem is veszi észre, hogy itt fejlesztésről van szó. „Síkit” örömében.

Hogyan segít a Szenzoros Integrációs Terápia a koraszülötteknek?Ha a gyermek a tervezett időpontnál előbb születik meg, az nem csak a Szülőket, az Anyukát, de a Kicsit is váratlanul érinti. Kiveszik őt a megszokott kellemesen meleg környezetéből, ami őt addig olyan biztonságosan körülvette. Számára idegen kezekbe kerül, elválasztják őt attól, aki eddig a biztonságot jelentette számára, és mindenféle vizsgálatokat végeznek rajta, amiből ő talán csak azt érzékeli, hogy „fáj”.

Az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez a gyermeknek pozitív behatásokra van szüksége, simogatásra, érintésre, „bújásra”, ringatásra… Ezt egy tervezett időben született, egészséges csecsemő ideális esetben már megszületése után rögtön megkapja Édesanyjától, Apukájától.
Az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez a gyermeknek pozitív behatásokra van szükségeDe mit tegyen az az Anyuka, akitől gyermeke a nap nagy részében el van választva, és a küzdelem komoly dolgokért folyik?
Hála Istennek, ezek a pozitív élmények pótolhatók. A fejlődés szempontjából nélkülözhetetlen egyensúlyi (ringatás, hintáztatás…) és érintéses (simogatás, masszírozás) ingereket utólag is megkaphatja a Kicsi, akkor, mikor állapota már stabilizálódott.

Mi az Ayres terápia?

Ezzel is foglalkozik a szenzoros integrációs, vagy más néven Ayres-terápia.
A szenzoros integrációs terápia játékosan fejleszti a gyermeket, ilyen módon segíti elő az idegrendszer megfelelő érését. A gyermek élvezi a foglalkozásokat, nem is veszi észre, hogy itt fejlesztésről van szó. „Síkit” örömében.

Ayrea terápia menete

Hogy is zajlik egy ilyen óra? A terem leginkább egy játszótérhez hasonlít. Labdák, hinták, trambulin, labdafürdő, sünilabda… igazi gyerekparadicsom. Egyensúlyi ingereken, tapintásos, mélyérzékelési ingereken keresztül fejlesztjük az idegrendszert a gyermek visszajelzéseinek megfelelően. A terápia elősegíti az izomtónus beszabályozását is. A terápiás játék erősíti különösen a nyaki és hátizomzatot. Mindez játékosan, hogy a gyermek nem kínzásnak éli meg a helyzetet, hanem élvezetes időtöltésnek. Itt ő van a középpontban, nemcsak az izmai, problémái, hanem ő komplexen a teljes kis személyiségével. A terapeuta csak rá figyel, neki szenteli az idejét.
Létfontosságú ez a fejlesztés más olyan terápiák után, illetve mellett is, amik a gyermek számára fájdalmasak, vagy kellemetlenek.
A koraszülött gyermek fokozott figyelmet és gondoskodást igényel. Jelentkezz, segítünk.

Mit fejleszt a Szenzoros Integrációs Terápia?

Mit fejleszt a Szenzoros Integrációs Terápia?Mihez fontos az idegrendszer megfelelő fejlettsége?
Szinte mindenhez. A megfelelő mozgáshoz, hogy ne legyen ügyetlen, ne bukdácsoljon, az ugráláshoz, egyensúlyozáshoz, a kézügyességhez, finommozgásokhoz, vagyis később az íráshoz, manuális tevékenységekhez, de a koncentrációhoz, figyelemhez, vagyis a tanuláshoz is létfontosságú, hogy csak néhányat soroljak fel. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy milyen érzés kétbalkezesként, vagy ügyetlen, esetlen mozgásúként élni. A rengeteg kudarcélmény, ami az ilyen gyerekeket éri, elkeseríti őket, és a személyiségfejlődésükre is negatívan hat ki, vagyis visszahúzódóvá, vagy éppen elkeseredetten dühössé válhatnak.

Hány éves korban ajánlott ez a terápia?
Mivel az agy kisgyermekkorban rendkívül jól alkalmazkodik, és így jól fejleszthető, így fontos kihasználni ezt az időszakot. Vagyis, amint stabilizálódott a Kicsi állapota, el lehet kezdeni. Ahhoz, hogy a gyermek örömmel, iskolaéretten menjen iskolába, addigra behozza esetleges lemaradásait, célszerű lenne legkésőbb óvodáskorban megkezdeni a fejlesztést. De később sincs veszve semmi…
Segítő információkat találsz a következő weboldalon.
Várlak, addig is szia:

Pásztor Tímea

A Szenzoros Integrációs Terápiáról további fontos információkat itt találsz: www.dszit.hu

 

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Szupervízió a „szakember szerviz”

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy rájuk is gondoljunk, hiszen nem mindennapi hivatás, amit ők végeznek.
Éppen ezért online, kiscsoportos szupervíziós lehetőséget szeretnênk nekik, nektek biztosítani.

KORASZÜLÖTT GYERMEKEK UTÓGONDOZÁSA

Koraszülött gyermekek esetében nem lehet elégszer hangsúlyozni a korai diagnosztizálás és a korai fejlesztés jelentőségét. Nem szabad abba a hibába esni, hogy a baba „rendben”