fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

VOJTA MÓDSZER

VOJTA terápia

Egy új mozgásfejlesztő módszer a gyógytornászok kezében

Magyarországon még szülők által kevésbé ismert a Vojta-módszer, a szakemberek által meg még egyenlőre csak áhított terápia.

A Vojta módszer lényeg, a Vojta terápia eredete és működése, a Vojta kezelés alkalmazhatóságaA módszert Vaclav Vojta egy cseh származású ortopéd-neurológus, a Müncheni Gyermekklinikán szerzett tapasztalatai alapján dolgozta ki, melyet reflexlokomóción alapuló gyógy technikának is nevezhetünk. (reflex = a test nem tudatos válaszreakciója, lokomóció = helyváltoztatás)

A módszer kialakulása úgy történt, hogy szakemberek rájöttek, hogy ha különböző pozíciókba helyezik a gyermekeket és különböző zónákat ingerelnek mozgást válthatnak ki. Olyan mozgásokat, amelyek mindenkiben genetikailag öröklötten benne vannak, tehát léteznek az agyban, magasabb szinteken. Ezeket a mozgásokat ki lehet váltani bárkinél, egy egynapos csecsemőnél, de egy nyolcvanéves felnőttnél is. Ez a módszer közvetlenül lép közbe a mozgást és tartást irányító agyi folyamatokba.

 

A Vojta terápia lényege:

– egy meghatározott testhelyzetben

– egy meghatározott pontra/pontokra (ún. Vojta pontok)

– egy meghatározott irányban/irányokban

kifejtett enyhe nyomás segítségével éri el a kívánt izomaktivitást, mely javítja az önészlelést és a térérzéket, jótékony hatással van az emésztésre, a vérkeringésre és a légzés mélyülésére.

A terápia közvetlenül avatkozik be a mozgást irányító agyi folyamatokba, célja:

– a fiziológiás mozgásminták serkentése,

– a normál mechanizmusok újraélesztése.

A Vojta terápia során a törzsön és a végtagokon keltett ingerek elindítják a megfelelő izom mozgását, melyek ideális mozgásmintákat váltanak ki, majd ezeket a sémákat gyakoroltatva a helyes mozgásmintákat rögzítik. Ilyen módon a reflexek hatékony működtetésével erősítik a gyermek fizikai gyengeségeit. A hatékonyság érdekében a gyógytornász által betanított tornagyakorlatokat naponta háromszor, négyszer otthon is el kell végeznie a szülőnek.

A Vojta módszer alkalmazható csecsemő-, kisgyermek- és felnőttkorban is. A Vojta terápiát szerte a világon neurológiai, ortopédiai és egyéb kórképeknél használják pozitív eredményekkel.

„A Mackórendelőben már lehetőség van Vojta terápiás vizsgálatra és terápia beállítására, Kovács Andrea gyógytornász – nemzetközi Vojta terapeuta tanulónál.

A Vojta terápia menete

Vojta vizsgálat:

A babát levetkőztetve (hason, háton fekve) megfigyeljük az ideális ontogenezist alapul véve „Vojtás szemmel” a spontán mozgását. Meghatározzuk a mennyiségi és a minőségi mérföldköveket hogy melyek azok a parciális modellek melyek korának megfelelőek és melyek azok melyek eltérnek az ideálistól.

Megfigyeljük:

– a vertikalizációs funkciót, (támasz pontokat, izom működések, ízületi bemozgathatóságot, stb.)

– a test automatikus poszturális irányítását

– a fázikus mozgást

A terápia ”sava borsa”: Megtalálni a legtöbb gondot okozó a „hibát”, az ideálistól eltérő mintákat és ennek alapján meghatározni egy reális terápiás célt.

A kezelési helyzet kiválasztása: Egyénre szabottan összeállítani a legoptimálisabb terápiás helyzeteket (1 – 3 gyakorlat), amivel a legrövidebb időn belül elérhetjük a kitűzött célt

A Vojta kezelés: egy meghatározott kiindulási testhelyzetben, jól definiált zónát / zónákat enyhén ingerelünk, aminek a hatására az emberi mozgásfejlődésben (Ontogenezisben) megtalálható mozgásmintákat váltunk ki. Ezek a mozgásminták a központi idegrendszerben megtalálhatóak, velünk születtek, reflexszerűen előhívhatóak, nem kell tanítani.

Önellenőrzés: A kezelés eredményessége rögtön a terápia után mérhető és kb 40 – 60 percig a gyermek spontán hozzáférhet a jó irányba megváltozott mozgásmintákhoz, ezért kell a Vojta- gyakorlatokat egy éves korig naponta négyszer egy eves kor után naponta 3 szor végrehajtani. A központi idegrendszerből előhívott mozgásmintákat a gyermek a rendszeres napi négyszeri kezeléssel beépíti a központi idegrendszerébe, ami az idő teltével, gyakorolva, bombázva a központi idegrendszert az agykéreg motoros felületére rögzül. Eredmények már egy kezelés után is vannak, de az eredményesség függ attól is, hogy kinek milyen nagy a sérülése.

A terápiára neurológiai diagnózissal lehet jelentkezni.

Kovács Andrea

A Mackórendelő vezetője

www.mackorendelo.hu

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.