Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Tomatis módszer a koraszülöttek fejlesztésében

A világ különböző egyetemein kutatók csoportjai méréseik alapján egymástól függetlenül arra a felismerésre jutottak, hogy az újszülöttek anyanyelvükön sírnak: különböző frekvenciákon, hangsúllyal. Ez pedig azt jelenti, hogy már az anyaméhben elsajátítjuk anyanyelvünk hangfekvését, ritmusát, hangsúlyát. Tehát egyfajta tudással jövünk a világra.
Ezek az impulzusok az agyba a magzat a fülén keresztül jutnak el, mely a 4-5 terhességi hónap között a legelső és teljességgel kifejlett érzékszerv. Ez a szervünk igen összetett: nem csupán a hallásért felelős, a közép és belsőfül alapvető fontossággal bír a mozgás terén: csontba ágyazva itt található az egyensúly-érzékelés és a vesztibuláris idegrendszer. Testünk ezen pontján szinten minden ideg átfut, ezzel érzékeljük testhelyzetünket a térben, ez biztosítja mindenkori egyensúlyunk megtartását, valamint a szemmozgások és a fej mozgásának kiegyenlítését.

Ezen elmélet alapján Tomatis (1920-2001, francia fül-orr-gégész professzor, aki maga is koraszülött volt) arra a felismerésre jutott, hogy a koraszülöttek ezeket az idegrendszeri érésben fontos ingereket nem, vagy csupán részben kapják meg, s ezért gyakran épp a mozgás, egyensúly és beszéd terén küzdenek problémákkal (amik elővetítik a tanulási és magatartási gondokat). A lemaradás pótlására Tomatis egy speciális készüléket fejlesztett ki, amelynek segítségével újra ugyanazon ingereket lehet közölni az aggyal, idegrendszerrel, mint amiket az anyaméhben élt (volna) át a magzat. Ezáltal a gyerekek lehetőséget kapnak lemaradásuk bepótlására, egy „utóérési folyamaton” mennek keresztül.
A módszer alkalmazása során segíteni lehet a megkésett beszédfejlődés, beszédhibák, beszédértés, egyensúlyi és mozgásbéli problémák leküzdését. Bővül a szókincs, javul a kiejtés, a nagy és finommozgás, a mozgáskoordináció, a térbeli tájékozódás, kialakul a ritmusérzék. Az egyes részképességek javulása a tanulási zavarok (diszlexia, diszkalkulia), magatartásbéli javulást, a szociális készségek fejlődését is eredményezi.
Ebben az utóérési folyamatban az anyukák aktív részvétele szükséges: felhasználjuk hangjukat az ingerterápia során, illetve a gyermekükkel párhuzamosan, de külön helyiségben ők maguk is „zenét” hallgatnak: ettől feltöltődnek, visszanyerik lelki egyensúlyukat, kipihenik magukat.
Lévén a módszer hanghullámokra épül, így epilepsziásoknál, ill. lázgörcsös gyerekeknél sajnos epilepsziás rohamot válthat ki. Ennek elkerülésére a módszer kínálta lehetőségeknek egy részét nem lehet alkalmazni. Ezért bár az epilepsziások is sokat profitálhatnak a tréningből, mégis kisebb hatékonyságot eredményez.
A Tomatis tréningről bővebb információk a www.trening-fejlesztes.hu oldalon találhatóak, ill. a 06 30 270 33 20 telefonszámon.

 

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Edina és Szabolcs

A koraszülés nem múlik egy nyomtalanul, nem feledteti mindig az egészségesen fejlődő gyermek. Léteznek koraszülött halmozottan sérült gyermekek. Mi folyamatosan szembesültünk vele, milyen egy egészségesen fejlődő gyermek és ezzel párhuzamosan egy sérült gyermek fejlődése.

Anita

Hiszem, hogy a hozzám hasonló helyzetben lévő anyukák kapják fentről az erőt. A rengeteg műtétet és terápiát, mindent, amit végigcsináltunk, amennyi kilométert megtettünk nem lehet és nem lehetett volna másképp megcsinálni. Sokan kérdezik: honnan ez a sok erő? Nem tudom a választ, de érzem, hogy kapom az energiát.