fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Tomatis módszer a koraszülöttek fejlesztésében

A világ különböző egyetemein kutatók csoportjai méréseik alapján egymástól függetlenül arra a felismerésre jutottak, hogy az újszülöttek anyanyelvükön sírnak: különböző frekvenciákon, hangsúllyal. Ez pedig azt jelenti, hogy már az anyaméhben elsajátítjuk anyanyelvünk hangfekvését, ritmusát, hangsúlyát. Tehát egyfajta tudással jövünk a világra.
Ezek az impulzusok az agyba a magzat a fülén keresztül jutnak el, mely a 4-5 terhességi hónap között a legelső és teljességgel kifejlett érzékszerv. Ez a szervünk igen összetett: nem csupán a hallásért felelős, a közép és belsőfül alapvető fontossággal bír a mozgás terén: csontba ágyazva itt található az egyensúly-érzékelés és a vesztibuláris idegrendszer. Testünk ezen pontján szinten minden ideg átfut, ezzel érzékeljük testhelyzetünket a térben, ez biztosítja mindenkori egyensúlyunk megtartását, valamint a szemmozgások és a fej mozgásának kiegyenlítését.

Ezen elmélet alapján Tomatis (1920-2001, francia fül-orr-gégész professzor, aki maga is koraszülött volt) arra a felismerésre jutott, hogy a koraszülöttek ezeket az idegrendszeri érésben fontos ingereket nem, vagy csupán részben kapják meg, s ezért gyakran épp a mozgás, egyensúly és beszéd terén küzdenek problémákkal (amik elővetítik a tanulási és magatartási gondokat). A lemaradás pótlására Tomatis egy speciális készüléket fejlesztett ki, amelynek segítségével újra ugyanazon ingereket lehet közölni az aggyal, idegrendszerrel, mint amiket az anyaméhben élt (volna) át a magzat. Ezáltal a gyerekek lehetőséget kapnak lemaradásuk bepótlására, egy „utóérési folyamaton” mennek keresztül.
A módszer alkalmazása során segíteni lehet a megkésett beszédfejlődés, beszédhibák, beszédértés, egyensúlyi és mozgásbéli problémák leküzdését. Bővül a szókincs, javul a kiejtés, a nagy és finommozgás, a mozgáskoordináció, a térbeli tájékozódás, kialakul a ritmusérzék. Az egyes részképességek javulása a tanulási zavarok (diszlexia, diszkalkulia), magatartásbéli javulást, a szociális készségek fejlődését is eredményezi.
Ebben az utóérési folyamatban az anyukák aktív részvétele szükséges: felhasználjuk hangjukat az ingerterápia során, illetve a gyermekükkel párhuzamosan, de külön helyiségben ők maguk is „zenét” hallgatnak: ettől feltöltődnek, visszanyerik lelki egyensúlyukat, kipihenik magukat.
Lévén a módszer hanghullámokra épül, így epilepsziásoknál, ill. lázgörcsös gyerekeknél sajnos epilepsziás rohamot válthat ki. Ennek elkerülésére a módszer kínálta lehetőségeknek egy részét nem lehet alkalmazni. Ezért bár az epilepsziások is sokat profitálhatnak a tréningből, mégis kisebb hatékonyságot eredményez.
A Tomatis tréningről bővebb információk a www.trening-fejlesztes.hu oldalon találhatóak, ill. a 06 30 270 33 20 telefonszámon.

 

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.