fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Korai fejlesztés a pedagógiai szakszolgálatokban

Korai fejlesztés a pedagógiai szakszolgálatokban – ingyenes és szakszerű ellátás

A bejegyzést írta: Lőrincz Judit (Kamilla Korai Fejlesztő Központ)

Az eltérő fejlődésmenetet mutató, vagy a tipikus fejlődésmenet szempontjából veszélyeztetett 0-5 éves életkorú kisgyermekek számára szakszerű és ingyenes ellátást nyújtanak a pedagógiai szakszolgálatok.

A szolgáltatás sokirányú, komplex, amelynek elemei:  az állapot-megismerés, a tanácsadás és a terápiás foglalkozások biztosítása.

2013-ban Magyarországon minden megyében, illetve a fővárosban is megalakult egy-egy pedagógiai szakszolgálati intézmény. Az intézménynek megyénként valamennyi járásközpontban, a fővárosban kerületenként működnek tagintézményei. A tagintézmények feladata többek között a korai fejlesztés. 

Hogyan vehetők igénybe a szolgáltatások? 

Azok a családok, akik sérült, eltérő fejlődésmenetű, vagy „rizikó” (pl. koraszülött), 0-5 éves korú kisgyermeket nevelnek, telefonon, emailben, levélben jelentkezhetnek a járásilag/kerületileg illetékes pedagógiai szakszolgálatnál. Bejelentkezésüket követően (kb. 1-2 hét) sor kerül egy személyes találkozásra, ahol szakembertől (gyógypedagógus, konduktor, pszichológus) kapnak személyre szóló iránymutatást, segítséget. Ez a segítség a korai ellátás keretében lehet pl. fejlődési állapot-felmérés, gyermeknevelési tanácsadás, több alkalmas pszichológiai segítségnyújtás, különböző irányultságú, hosszabb távú terápiás program. (pl. TSMT, SZIT, konduktív pedagógiai, komplex gyógypedagógiai stb.)

A szolgáltatás mindig a kisgyermek szükségleteitől, a család igényeitől, terhelhetőségétől függ.

Az ellátás folyamatában sor kerülhet szakértői bizottsági vizsgálatra is, amennyiben felmerül a fogyatékosság (SNI= sajátos nevelési igény) gyanúja. A vizsgálatot a megyeszékhelyen működő szakértői bizottságok végzik (a fővárosban a kijelölt szakértői bizottságok). A vizsgálat szakorvos, pszichológus és gyógypedagógus közreműködésével történik. Célja, hogy a gyermek fejlődése szempontjából a legoptimálisabb ellátásban részesülhessen a lakóhelyéhez legközelebbi intézményben, térítésmentesen. A bizottság a vizsgálatok eredményei, tapasztalatai, az összegyűjtött információk és szülővel történt megbeszélés alapján tesz javaslatot a korai fejlesztésre.

A korai fejlesztés a szakszolgálatokban heti rendszerességgel biztosított terápiás folyamatot jelent. A heti terápiás óraszámokat is a bizottság határozza meg, jogszabály alapján. Ennek megfelelően 0-3 éves életkor között minimum heti 1 óra, maximum heti 4 óra; 3-5 éves kor között legalább heti 2 óra, legfeljebb heti 5 órát állapíthat meg. 

Fontos tudnivaló a 3. életévüket betöltött kisgyermekek ellátásával kapcsolatban: „akkor vehet részt korai fejlesztésben és gondozásban, ha a szakértői bizottság szakértő véleménye alapján nem kapcsolódhat be az óvodai nevelésbe.” (15/2013. EMMI r.)

További fontos információ a 18 hónapnál fiatalabb kisgyermekekre vonatkozóan:

A megyei szakértői bizottság és a járásközpontokban működő bizottságok külön vizsgálat nélkül is tehetnek javaslatot a korai fejlesztésre, ha az alább felsorolt szakorvos által kiadott diagnosztikai véleménnyel és javaslattal rendelkezik a gyermek.

A jogszabály szerint korai fejlesztésre irányuló javaslat kiadására jogosult szakorvosok: neonatológia, csecsemő és gyermek fül-orr-gégegyógyászat, audiológia, szemész, ortopédia és traumatológia, gyermek- és ifjúságpszichiátria, fizikális medicina és rehabilitációs orvoslás, orvosi rehabilitáció csecsemő- és gyermekgyógyászat szakterületen, illetve gyermek-neurológia szakorvos.

A pedagógiai szakszolgálatok tevékenységét, működését szabályozó rendelet az alábbi linken tanulmányozható: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1300015.emm

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.