fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Szülőket segítő podcast sorozat

Pályázati támogatás segítségével valósítottuk meg az érintett szülőket segítő podcast sorozatunkat

SLACHTA MARGIT NEMZETI SZOCIÁLPOLITIKAI INTÉZET
Szülősegítő szolgáltatások támogatása (kódszám: SZÜLŐ2021)
Pályázat keretein belül megvalósuló projekt. 


Mi is a podcast?! 2004-2005 években kezdett népszerűvé válni digitális hang-, videó sorozatszerű közzététele az Interneten podcasting technológia segítségével. A legtöbb okostelefonnal is el tudjuk érni, megnézni, meghallgatni.

Projektünk számszerüsíthető eremédményei: 15 db, egyenként 15 perces podcast elkészítése 3 témában. Projektünk innovatív, hiszen ebben a témában podcast sorozat még ez idáig nem készült. A podcastokat bárki számára ingyenesen elérhetővé tettük. 

Három témánk, melyre podcast beszélgetéseinket felfűzzük

  1. Pszichológiai, mentálhigiénés segítségnyújtás
  2. Információk, tények, tudástár, tájékoztatás, tanácsadás
  3. Érintett szülők közösségépítése, sorsközösség, együttműködések

Mivel a legjobban az érintett szülők vannak tisztában azzal, hogy mire van szüksége ebben az élethelyzetben a szülőknek, a családnak, a testvéreknek, ezért projektünkbe szakértőként szülőket is vontunk be, akik az egyesületünk önkéntesei. Ők segíteni fognak a témák, információk, tudásanyagok, ötletek összegyűjtésében , dr. Szűcs Renáta, Vancza Zsuzsa)

Projektünk nem igényel személyes jelenlétet, teljesen beilleszthető a mostani pandémiás helyzetbe. Személyes találkozó nélkül is közösséget épít, tanácsot ad, segít a nehéz pillanatokban.

Pszichológiai, mentálhigiénés segítségnyújtás: a koraszülés, a gyermek fogyatékossága szinte minden esetben egy nagy trauma a szülőknek, a családnak. Ebből a traumából sokszor nem vagy csak nagyon nehezen tudnak az érintett szülők felépülni. 5 db 15 perces pszichológia tartalmú podcast készül, melyek a lelki teher feldolgozása, az egészséges gyermekbe vetett hit elvesztésének feldolgozása, jövőkép megváltozása, sorstársi közösségek ereje, veszteség és gyász feldolgozás, motiváció, erőt adó lehetőségek, minták, stressz kezelés, párkapcsolati tanácsadás, szülő -gyermek kapcsolat erősítése, önbizalom erősítése témákat érintik.

E téma segítője Borbáth Katalin pszichológus, aki egyesületünk önkéntese, jelenleg online beszélgető csoportokat vezet az egyesületben. Jómaga is érintettje a koraszülésnek.

01. Borbáth Katalin - Vancza Zsuzsi - Nem vagyunk tökéletes család ( gyász, elfogadás)
02. Borbáth Katalin - Vancza Zsuzsi - Toxikus reakciók ( rokonok, ismerősök, utca, ovi)
03. Borbáth Katalin - Vancza Zsuzsi - Elég jó család korababával ( keretek, szabályok, túlélesi kódex)
04. Borbáth Katalin - Vancza Zsuzsi - Kilépés a nagyvilágba ( segítség, közösség)
05. Borbáth Katalin - Vancza Zsuzsi - Patchwork család korababával ( hozott gyerek, újra kialakuló család)

 Információk, tények, tudástár, tájékoztatás, tanácsadás: ebben a témában szakértő segítőnk Dr. Szentiványi Csomós Szilvia. Itt szeretnénk összegyűjteni minden olyan információt mely a koraszülésben érintett, fogyatékkal élő gyermeket nevelő szülőket érdekelhet: Igényelhető támogatások, segítő szolgálatok, intézmények, szakértői bizottságok, fejlesztési lehetőségek, intézményesítés, szülői- gyermeki jogok, gyógyászati segédeszközök és segítő mobil applikációk bemutatása, szabályok, törvények, támogató szervezetek. Szakértőnk az egyesület alelnöke, jogásza, maga is érintett szülő. 5 db 15 perces podcast készül e témában. Ezek az információk segítenek elindulni a szülőknek azon a hosszú, rögös úton, melyre a koraszülés sodorta őket.

06. Szentiványi Szilvia - Szűcs Renáta - Segítség, koraszülött lett a babám ( érdemi információk)
07. Szentiványi Szilvia - Szűcs Renáta - Igényelhető támogatások
08. Szentiványi Szilvia - Szűcs Renáta - Jogunk van, de mihez? (első rész)
09. Szentiványi Szilvia - Szűcs Renáta - Jogunk van, de mihez? (második rész)
10. Szentiványi Szilvia - Szűcs Renáta - Segítő szervezetek

Érintett szülők közösségépítése, sorsközösség, együttműködések témakör szakértője Völgyiné Zörgő Sára. Szakértőnk saját érintettsége okán alapította meg és vezeti az Élet Kis Virágai Alapítványt, ahol halmozottan sérült gyermekeket nevelő szülők kapnak segítséget. Hosszú évek óta együttműködő társ projektjeinkben. Ebben a témában is 5 db 15 perces podcast készül, melyekben sor kerül sikeres szülői alapítványok, egyesületek bemutatására, én idő fontosságának és én idős programlehetőségek bemutatására, illetve még a testvérek szerepének és a családok összetartását segítő programok elérhetőségeinek bemutatására is.

11. Zörgő Sára - Földvári Nagy Zsuzsi - Szülők a szülőkért ( mentorszülők, segítő szervezetek)
12. Zörgő Sára - Földvári Nagy Zsuzsi - Közösség megtartó ereje ( család összetartásának fontossága, az édesapák helyzete)
13. Zörgő Sára - Földvári Nagy Zsuzsi - Kiégés megelőzése ( A fejlesztések útvesztője, lehetséges kiutak)
14. Zörgő Sára - Földvári Nagy Zsuzsi - Testvérek 1 (láthatatlan nehézségek, testvérvállalás koraszülés után)
15. Zörgő Sára - Földvári Nagy Zsuzsi - Testvérek 2 ( különbségek az előbb és utóbb született testvérek traumaiban, valamint a gyermekek lelki fejlődését pouzítivan befolyásoló tényezők
Fontos egyesületi adatok
Adószámunk: 18283114-1-06
Számlaszámunk: K&H 10402836-50526555-54691000