Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

BabaBowen

Bowen technika  a babák és gyerekek szemszögéből

A Bowen technikát a fizikoterápia homeopátiájaként is szokták emlegetni, mert az emberi testi működés teljességét figyelembe veszi, így fel tudja ébreszteni az öngyógyító képességét, amikor egy probléma miatt kezelésbe fog.

Az 1950 – es években kifejlesztett módszer főként a kötőszöveti rendszerre fejti ki hatását, melynek alapja, hogy testünket egy a mechanikai erők függvényében kialakult feszültségi háló fonja át és tartja össze. Ez a  kötőszöveti „faszciális háló” sejtszintről kiindulva szolgáltat kapcsolatot a test minden magasabb struktúrájáhozA kezelés közben végzett finom, rövid idejű és precíz fogások ezen keresztül érnek el változásokat, segítenek a saját aktuális egyensúlyt megtalálni, és így megszűnhetnek a feszültségek.

Elsősorban nem is a tüneteket kezeli, mert a probléma oka nem mindig ott van, ahol a fájdalom jelentkezik, vagy amit panaszolnak.  Hasonlattal élve a nők ismerik azt a jelenséget, amikor a combig felhúzott harisnya bokájánál pattan el a szál és szalad végig a szem. A kötőszöveti „testharisnya”  hasonlóan veszi körül testrészeinket, és hasonlóképp reagál.  Mindezek értelemben ezt a holisztikus szemléletű feszültségoldást gyógyító, regeneráló érintésnek lehet nevezni.

A babák és gyerekek szemszögéből nézve különösen hangsúlyos, hogy szelíd, non-invazív technikáról beszélünk. Ezt az érintést lehet ellenkezés nélkül fogadni, így a hasznosítása, beépítése is akadálytalanabb, és maximálisan megfelel a legősibb ápolási követelménynek – a „ne árts” szabályának. Ebből adódik, hogy nincs mellékhatása, legfeljebb, ahogy a homeopátiában is, ha nem a legjobb szert adjuk be, vagy ha nem a legcélzottabb Bowen fogássorozatot használjuk, nem történik kielégítő mértékű változás, kereshetünk tovább anélkül, hogy újabb tünet jelentkezne.

Hatékony alkalmazása a gyakorlati tapasztalatok alapján a testi-lelki és mentális problémák legszélesebb körében lehetséges. Álljon itt egy rövid, a teljesség igényét nélkülöző összegzés, hogy milyen esetekben fordulhatnak Bowen alkalmazóhoz.

Az élet kezdetét fizikális értelemben a fogantatástól számítjuk. Ha már itt akadállyal szembesülünk, a holisztikus szemléletből adódó fizikai, lelki és mentális szintek egymásra hatása alapján a Bowen kezelés sikerrel háríthatja el azt. Nemzetközi viszonylatban is sok esetben sikerrel tudtak segíteni a babára váró pároknak.

Amikor itt a várva várt áldott állapot, a terhesség előrehaladtával sokszor jelentkeznek különböző hát- és deréktáji fájdalmak. Ez rendszerint a gerincoszlopot érő megváltozott terhelésből adódik. Mr. Bowen, a technika ausztrál megteremtője külön a kismamák számára kidolgozott egy keresztcsont fogást, amivel ezt a kellemetlenséget megszüntetheti. Ha a terhesség idején komplikációk is adódnak, pl. hosszabb ideig feküdni kell, a konkrét oki tünetekre és a következményes, pl. inaktivitásból adódó gondokra is megoldást találhat a Bowen kezelés. Mamának és babának egyaránt.

A szülés és születés óriási igénybevételt jelent babának és anyának egyaránt.  A gyermekágyi időszak nehézségeiben és a megváltozott kötőszöveti környezetben, illetve annak visszaalakulásában nagy segítség lehet a Bowen technika erőteljes feszültség oldó hatása. A manapság szinte mindennapos, császármetszéssel kapcsolatos utóhatások mind az anyánál, pl. hegek, mind a babánál adhatnak okot a kezelésre. A szoptatás körüli leggyakoribb probléma az elégtelen tejbelövellés, vagy a nem megfelelően kiürített mellek miatti mirigyes mellgyulladás. A mell kezelés ezeket a problémákat segít megoldani.

Az oxigénhiány, a koraszülöttség önmagában nem betegség, azonban több odafigyelést és esetleges utógondozást igényel minden olyan baba, aki korábban érkezett, hogy megfelelő segítséget kapjon esetleges, éretlenségből adódó lemaradásában, minőségi eltérésében. Ezen belül ajánlott a mozgásfejlesztésre külön odafigyelni.

Az első hat hétben a leggyakrabban előforduló gond, ha valamilyen méhen belüli kényszertartással születik a baba, és emiatt nem tudja pl. a fejét mindkét irányba fordítani. Ezt leginkább arról szokták a szülők észrevenni, hogy valamelyik oldali mellet előnyben részesíti szoptatás közben, esetleg el sem fogadja az egyiket.  Gyorsan és hatékonyan segíthet egy-egy Bowen fogás az ilyen és ehhez hasonló nehézségeken.

A csecsemőkorban, egy éves korig a mozgásfejlődés szakaszait szoktuk mérföldkőnek tekinteni, és az átlagtól eltérő esetekben segítséget nyújtani. Sokszor elég csak „megmutatni”, helyzetbe hozni a babát és már csinálja is az adott mozgásformát. A Magyarországon egységesen elfogadott álláspontot, hogy mikor és mit kell tudnia egy megfelelően fejlődő babának, a www.koragyerekkor.hu portálon találják meg a szülők. Szakemberek számára a www.gyerekalapellatas.hu portál áll rendelkezésre.

Fontos a „majd kinövi” szemléletet óvatosan használni, ugyanakkor nem segít az sem, ha szülőként úgy érezzük, csak a szakemberek értik a babákat, csak ők tudják a gyermekekkel kapcsolatos kérdésekre a választ. Fontos tájékozottnak lenni, és arra is gondot fordítani, hogy a szülőként jól használható, támogató információk birtokába jussunk, akár a gyermekünk állapotáról, fejlődéséről, akár a megfelelő szakemberről, szemléletről, módszerről legyen szó, mert a döntések felelőssége is a szülőké.

Ne hagyjuk elszaladni a korai életszakasz adta lehetőségeket, de a Bowen technika is hatékonyabban tud segíteni, ha a szülők a család és gyermekük helyzetéhez mérten meggyőződnek arról, hogy szükséges befolyásolni a természetes fejlődést. Ne fussunk ki az időből, de vegyük figyelembe, hogy a mai Magyarországon világviszonylatban korai fejlesztő módszerek sokasága áll rendelkezésre, és ha úgy gondoljuk, hogy gyermekünknek tanácsadásra, kísérésre, vagy fejlesztésre van szüksége, meg kell találnunk legmegfelelőbbet, mennyiségben és minőségben egyaránt! A túl sok éppolyan hatástalan lehet, mint ha semmi nem történik, az esetünkre nézve legoptimálisabbat célszerű megtalálni.

Ennél a döntésnél sokféle szempontot kell figyelembe vennünk, és akár komoly próbatételt is jelenthet. A kizárólag interneten való tájékozódás nem elég ahhoz, hogy úgy érezhessük, a lehető legtöbbet tettük meg gyermekünk, családunk érdekében. A segítő szakemberrel való személyes találkozás több támpontot ad, hiszen az érintéssel dolgozó módszereknél a személyes tájékoztatás, a  kapcsolat meghatározhatja a kezelés hatékonyságát.

Mindez nemcsak a mozgásfejlődéssel kapcsolatban igaz, hanem a különböző betegségek, fejlődési rendellenességek, csecsemőkorban jellemző nehézségek, hasfájás, vagy a fogzás körüli fájdalmak, a bukás, estleges felső légúti panaszok, stb. esetében is. Vagy épp a szocializálódást, nevelést is érintő kérdésekben (pl. szobatisztaság).

A kisgyermekkor további szakaszaiban a különböző mozgási és tartási problémákkal, a beszéd- fejlődés megkésésével, viselkedési zavarok miatt érdemes Bowen alkalmazóhoz fordulni.

A kisiskolás korban a beiskolázás körül adódhatnak esetleg addig fel nem ismert nehézségek, az iskolakezdés után pedig a különböző „disz”-es funkciózavarok, olvasási, írási vagy számolási nehézségek jelentkezhetnek. A szorongásos tünetek is felerősödhetnek, újra előjöhetnek, vagy megszaporodhatnak a már rég elfelejtett éjszakai bepisilések is. Hosszan sorolhatnánk, egészen a kamaszkori nehézségekig, mennyi területen segíthet a Bowen kezelés. Előfordulhat, hogy a család több tagja is kaphat kezelést, amikor a gyermek problémájával keresnek meg Bowen alkalmazót, ugyanakkor a Bowen szemlélet szelíden közelít az esetekhez és problémákhoz , csak annyi impulzust ad, amennyivel nem terheli túl a kezelendő személyt és környezetét.

Minimál elvének köszönhető, hogy nem csak egy kezelésen belül, hanem a kezelés folyamatában is hagy időt a szervezetnek, hogy használva a kapott információt, megteremtse a maga aktuális egyensúlyát. A két kezelés közötti időt meghatározza, hogy hogyan reagál a kliens, és a teljes kezelési egységet is a változások milyensége és intenzitása határozza meg. Ezt közösen kell megtalálnia annak, aki kapja a kezelést és az alkalmazónak. Fontos alapvetés, hogy hat kezelés alatt ki kell derülnie, jelen esetben erre a módszerre van e szükség. Sikeres alkalmazás esetén is időszakokban kell gondolkodni, amik közt hagyunk időt és módot hosszabb távú hasznosulásra és beépülésre. A problémák visszatérte, vagy újra felbukkanása esetén sokszor elég egy-két „emlékeztető” kezelés, amelynek segítségével a már beépült regeneráló információk újra munkába állhatnak.

Zagyva Judit, Bóta Ildikó – Bowen terapeuták

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

KORIP szülinapi családi piknik

KORIP szülinapi családi piknik 2021. 07. 25.

Nagyon szeretnénk végre veletek ünnepelni, beszélgetni, egyszerűen együtt lenni, ezért egy családi „batyus” pikniken ünnepelnénk meg a Koripok születésnapját a Pető András Pedagógiai Intézet ősfái között!