fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Koraszülöttekért Országos Egyesület

Önkénteseink

Koraszülötteket nevelő szülők támogatása

Ha nálatok is korábban érkezett a baba, és rengeteg kérdés és érzés kavarog bennetek, akkor jó helyen jársz. Önkénteseink maguk is átélték a korszülést, megértik a problémáidat, a félelmeidet! A családok támogatása volt az egyesület célja. A legtöbb családban a koraszülés egy nagyon váratlanul érkezett esemény, a szülők többsége nem is készül a koraszülésre, hiszen minden várandós kismama a problémamentes várandósságra és a természetes szülésre készül. Azonban néha az élet közbeszól és különböző okok miatt, a pici hamarabb érkezik a családhoz. Ami azt is jelenti, hogy váratlanul érinti a szülőket, felkészületlenül éri őket ez az esemény. Akkor kezdenek el lázasan információk után kutatni, akkor olvasnak utána a koraszülésben rejlő veszélyekre, vagy arra, hogy a koraszülöttekkel kapcsolatban mire kell különösen ügyelni, odafigyelni. Ráadásul ezekhez párosulnak még a váratlan költségek.

A koraszülötteket nevelő szülők támogatása számos módon megvalósul már Egyesületünknél. Eleinte „csak” egy támogató közösség voltunk, mára már kiadványokkal is segítünk, ott vagyunk a koraszülött osztályokon…sőt, a koraszüléskor felmerülő anyagi problémákat is ismerjük. Ezért igyekszünk segíteni ruhagyűjtéssel, ezért hoztuk létre a Korecsomag-ot is.

Koraszülötteket nevelő szülők támogatása önkéntesekkel

Önkénteseink mindig örömmel segítenek! Sok száz, sok ezer koraszülött babát kísérhettünk már végig az első időszakon, örömökkel és bánatokkal tarkított utakat láttunk.
Mi már rutinosan tudjuk, melyik lépést melyik követi, hogyan tudunk hatékonyan a család mögött állni. Mire van a legnagyobb szükség?
Önkénteseink fogják majd a kezed az úton…

Ágh Nikoletta

Nikoletta

Két koraszülött kisfiú anyukája vagyok. Nekem nagyon sokat segített, hogy akkor mikor kellett és egyedül éreztem magam rengetegen felkaroltak, segítettek akik már átmentek hasonló dolgokon. Önkéntesként próbálok segíteni más érintett családokon is.

Damásdi Anna

Anna

A KORE alapításától tagja vagyok a csapatnak. Több, mint egy évtizede koordinálom - 2012-es alapítás óta a KORE égisze alatt- az országos koraszülöttruha gyűjtést (adományok, varrások, horgolások). Civilben az egyesület mellett korábban pedagógusként, irodavezetőként, jelenleg nemzetközi koordinátorként dolgozom. Önkéntes segítőinkkel együtt számos projektet valósítottunk meg, melyek közül talán az egyik legismertebb a KORIP. Fontosnak tartom a közösségépítést, és az önkéntesség megismertetését, a valódi, önzetlen önkéntesség terjesztését. Első fiam érkezése nem épp a várt időpontban történt, így pillanatok alatt egy teljesen ismeretlen helyzetben találtam magam. Mindenütt a MIÉRT?-ek voltak csak körülöttem. Pontosan ezek miatt a MIÉRT?-ek miatt teszek nap, mint nap azokért, akik jelenleg ebben a helyzetben vannak és azokért, akik a PICikért dolgoznak minden nap. Ez motivál, ez hajt és ad erőt.

Dr. Kőrösi Barbara

Barbara

Második gyermekem, a kisfiam érkezett a vártnál korábban, elég viharos körülmények között. Az ezután következő nehéz időszakban a sorstársak támogatása nagyon sokat számított, és észrevétlenül hamar a segítő szerepben találtam magam is. A KORE szuper csapatát elsősorban a jogi ügyekben támogatom, de szívesen vagyok itt rendezvényszervező, raktáros, vagy bármi más is...mert hiszem, hogy mindennel, amit teszünk, könnyítjük egy kicsit az életét azoknak a szülőknek és babáiknak, akik ezután kerülnek ebbe a nehéz helyzetbe.

Farkas Eszter Katalin

Eszter Katalin

Az egyesület munkájában 2013 év őszétől kezdve veszek részt. Az egyesülethez azért csatlakoztam, mert az én kislányom is a vártnál korábban született. Sok hasznos információhoz jutottam a KORE által. Az egyesületi munkát pályázati tevékenységemmel segítem (pl.: pályázatírás, elszámolás).

Fekete-Körömi Eszter

Eszter

Kislányunk 2012 őszén a 27. gesztációs hetet betöltve 600 grammal látta meg a napvilágot. Első várandósságom volt, mely hirtelen, jóval idő előtt fejeződött be. Nem tudtuk, mire számíthatunk. Sosem tapasztalt aggódás, félelem lett urrá rajtunk. A koraszülött intenzív osztályon töltött 2,5 hónap alatt folyamatosan kerestük férjemmel a sorstársakat, hogy történeteik, tapasztalatuk által erőt és hitet kapjunk. A sok hullámvölgyben a családunkon kívül ez a sorstársi közösség is sokat segített. Én ezért lettem önkéntes, hogy visszaadjak másoknak is hitemből: "Csodák márpedig vannak" Kislányunk cserfes, vidám, teljesen egészséges gyermek.

Földvári Nagy Zsuzsi

Zsuzsi

Miért csinálom? Így dolgozom fel azt ami velem/ velünk történt. Identitásom részévé vált, hogy kora anya lettem, koraszülő. Közösségépítő vagyok, hiszek a sorstársi közösség erejében. Kislányom Janka kiskamasz, az ő életének már kevéssé része a koraszülöttsége. Vidám, jó humorú iskolás. Büszke vagyok arra, hogy a KORE egyik alapítója vagyok, és Magyarországon először került általam TEDx körbe a koraszülés témája.

Hargitainé Szabó Marianna

Marianna

Mariann vagyok, a KORE egyik alapító tagja, önkéntese, sorstársi segítő szülő. Két gyermekem van, a fiatalabbik az érintett exkoraszülött, súlyosan halmozottan fogyatékos nagylány. Sára 2008-ban a 24. hét végén született 640 grammal. A kevésbé szerencsések közé tartozik, a szülés utáni harmadik napon IV. fokú agyvérzést kapott, melynek következtében hydrocephalus alakult ki, fél éves korában shuntös lett, súlyos agykárosodást szenvedett, mozgás-, látás-és értelmi sérült, epilepsziás, szondatáplált. Korábban fejlesztő nevelésben részesült a Vakok Óvodájában, Iskolájában, ápolását jelenleg az idő jelentős részében szakemberek végzik. Bármilyen kérdéssel, problémával kereshettek bátran a hargitai.mariann@koraszulott.com e-mail címen.

Kovács Adrienn

Adrienn

Az életemben 2015-ben megfordult minden, amikor koraszülött kisfiam világra jött a 25. héten. A koraszülők fóruma segített feldolgozni a traumatikus élményt. Azóta is hálás vagyok nekik, és amikor csatlakoztam a KORE-hoz, tudtam, hogy vissza szeretném adni azt a támogatást, amit kaptam. Azt hiszem, a közösség ereje hatalmas, és segíthetek más szülőknek megbirkózni ezzel az érzékeny időszakkal. Remélem, hogy tapasztalataimmal és önkéntes munkámmal segíthetek a hasonló helyzetben lévő szülőknek, és javíthatom az édesanyák egészségügyi ellátását.

Estilla

Estilla vagyok, jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogász szakos hallgatója. 2021-ben találkoztam először a KORE-val, majd 2022-ben egy egyetemi kurzus keretében részt vehettem a háttérben zajló adminisztrációs munkákban. Azóta, ahogy időm engedi próbálok aktívan részt venni az éppen adott feladatokban. Ha vármegye szintű tevékenység elvégzésére van szükség, amely Veszprém vármegyét (is) érinti, akkor szívesen közvetítek vagy végzem el azt, ugyanis lakóhelyem ezen vármegyében található. Személyes érintettségem miatt is szívügyemnek érzem a KORE segítését, hiszen én magam is koraszülött vagyok. Szentül hiszem, hogy a koraszülött gyermekek nagy harcosok és hősök, akik mindenre képesek! Célom, hogy a tanulmányaim elvégzése után a jogban elsajátított tudásommal is támogassam az Egyesületet.

Kulcsár Judit

Judit

2 gyermek édesanyja vagyok, nagylányom, Letti 18 éves lesz, Milán fiam 11 múlt. Mindketten súlyos szívritmus-zavarral születtek, és mindehhez Milán koraszülötttként, 34 hétre jött a világra. Több egészségügyi és fejlődésbeli problémával küzdöttünk, ezért fontos volt számomra, hogy sorstársakra találjak. Így kerültem kapcsolatba az éppen alakuló KORE tagjaival és csatlakoztam az egyesülethez. Egészen kislánykorom óta segítő pályára készültem. Lelkesedésem és vágyam a későbbiekben is megmaradt, ennek köszönhetően diplomámat a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán szereztem meg (mai terminussal élve) tanulásban akadályozottak pedagógiája és pszichopedagógia szakon. Emellett néhány évvel ezelőtt elvégeztem a SOTE 2 éves mentálhigiénés képzését.

Mádai-Kovács Bernadett

Bernadett

Első gyermekem a 25. terhességi héten születet. Fogalmam sem volt arról, hogy az életveszélyen túl mi várhat ránk. Az interneten kutatva találtam ezt-azt, többek között egy szülői fórumot, ahol rengeteg segítő kéz nyúlt felém. Tapasztalataikkal, tanácsaikkal könnyebb volt átvészelni a kezdeti nehézségeket. Idővel egyesületet alapítottak, én pedig tudtam, hogy közéjük akarok tartozni. Segíteni azoknak, akik ezután lépnek rá a koraszülöttség gyakran rögös útjára.

Szabó-Schönecker Zsuzsi

Zsuzsi
(Zsuzsanna Szabó-Schönecker)

Nagylányom Zsóka 2010-ben született Pécsett 480 grammal és 30 cm-el. Az ő érkezése rávilágított arra, milyen hiányosságok vannak a hazai ellátórendszerben, a szülőkhöz milyen kevés információ jut el a kezelésekkel, fejlesztésekkel és úgy általában a koraszülöttekkel kapcsolatban. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen gyógytornászként ismertem a lehetőségeket, így szinte mindig tudtam, hogyan tovább! Kisebbik lányom Dóri 2013-ban szintén extrém koraszülöttként 580 grammal jött a világra. Sajnos tőle 13 nap után el kellett búcsúznunk. Ezek után kapcsolódtam be a KORE munkájába. A Dévény Anna Alapítványnál elvégeztem a DSGM szakgyógytornász képzést, így az itt megszerzett tudásommal is szeretnék a KORE munkájába besegíteni, hiszen célom, hogy az utánunk következő sorstárs szülőknek könnyebb legyen eligazodni a kezelések fejlesztések útvesztőiben! Hiszem, hogy nincs az a rossz, amiből ne születne valami jó. A mi dolgunk, hogy minden helyzetből és minden gyermekből kihozzuk a lehető legjobbat!

Jóvér Éva

Éva

Negyedik gyermekem 32. hétre született. Az első évek bizonytalansága és útkeresése közben találtam rá a KORE alapító tagjaira. Úgy éreztem, hogy megérkeztem oda, amit kerestem… Értették miről beszélek, miért kételkedem, miért és mitől félek. Hiszem, hogy együtt segíteni, támogatni tudjuk a koraszülésben érintett családokat.

Vancza Zsuzsanna

Zsuzsanna

Kislányom 2014 nyarán látta meg a napvilágot extrém koraszülöttként a 27. héten 650 grammal. Egyik pillanatról a másikra olyan helyzetben találtam magamat, amelyet nem tudtam irányítani. Ez mindaddig elképzelhetetlen volt a számomra. Olyan ismeretlen helyzettel kerültem szembe, ami lebénított. Ennek a bénultságnak a felismerése vezetett oda, hogy rátaláltam a KORE által létrehozott szülői támogató oldalakra, amelyek hatalmas segítséget nyújtanak azoknak az anyukáknak és apukáknak akik még az út elején állnak. Később csatlakoztam hozzájuk majd elvégeztem egy sorstárs segítői képzést is. Az én hitvallásomat a "nem vagy egyedül" mondat fejezi ki a leginkább, és a KORE, mint önkéntes szervezet is ezért jött létre. Mert olyan anyukák álltak az élére, akik nem csak magukon de másokon is segíteni akartak. Örömmel tölt el, hogy ennek a csapatnak végül én is tagja lehetek.

Kállai Kornélia

Kornélia

Kornélia vagyok, 3 gyerek anyukája, akik 17, 19 és 21 évesek. A középsőm 33. héten született. Szerencsésnek mondhatom magam, mert a koraszülésnek csak a szele legyintett meg, de így is megtapasztaltam, milyen ott állni a világban egy pici babáért rettegve, keresve az utat, amit senki sem ismer, mutat. Korábbi ismeretség okán már az induláskor a KORE közelében voltam, de a tényleges kapcsolódás még egy darabig váratott magára. Majd miután megtanultam horgolni, már nem volt kérdés, hogy a koripok az én utam és kapcsolódási pontom.

Fontos egyesületi adatok
Adószámunk: 18283114-1-06
Számlaszámunk: K&H 10402836-50526555-54691000