fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika

A Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika kihasználja, hogy a vízben az izmok optimálisan tudnak ellazulni, valamint, hogy a víz a bőrrel érintkezve folyamatosan stimulálja az idegrendszert.

Mi a HRG, azaz a Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika?

A HRG egy magyar rehabilitációs módszer, amely széleskörben végzett tanulmányokon alapul. A Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika kihasználja, hogy a vízben az izmok optimálisan tudnak ellazulni, valamint, hogy a víz a bőrrel érintkezve folyamatosan stimulálja az idegrendszert.

Kinek jó a HRG terápia?

A HRG terápia ajánlott az alábbi csoportba tartozó gyermekeknek: koraszülöttek, eltérő mozgás vagy beszédfejlődésűek, mozgáskoordinációs problémákkal küzdőknek, figyelmi problémákkal küzdőknek, érzelmi/kötődési nehézségekkel rendelkezőknek, beilleszkedési nehézségekkel  élőknek, tanulási problémákkal küzdőnek, hiperaktív gyerekeknek, autisztikus tünetekkel rendelkezőknek, viselkedési problémás gyermekeknek.

HRG koraszülötteknek

Koraszülött gyermekek esetén a ” korai indulás” a kutatások szerint a mozgás, a beszéd, az értelem-figyelem, az aktivitás és a szociális-érzelmi területen egyaránt RIZIKÓT, FOKOZATOS LEMARADÁSI VESZÉLYT jelenthet. A HRG koraszülötteknek a korai fejlesztésbe is beépíthető.

A BHRG Alapítványban korrigált 3 hónapos kortól tudunk fejlődési skálákat felhasználva koraszülött babákat és időre született csecsemőt vizsgálni, ill. elmaradás esetén 580 szenzomotoros feladatból választjuk ki az egyes gyermeknek legfontosabb 15-18 feladatot, melyet betanítunk és 1-2 hetente kontrollálunk. Az uszodai fejlesztések során SOHA nem használjuk fel a búvárreflexet és a McGraw-féle elemi úszást kiváltó testhelyzetet, mert súlyos szakmai hibának tartjuk e reflex, ill. elemi mozgásminta integrációs időn túli mesterséges fenntartását, ugyanis ez ellentmond a spontán érés és a habilitációs fejlesztés elvének.

60 olyan uszodai kezdő feladatunk van, melynek egymásra épülő és rendszeres gyakorlása beindítja az idegrendszer érését. Az uszodai és a tornatermi tréningeket a fokozatos terhelés szabályát betartva valósítjuk meg, hiszen nagyon fontos, hogy a csecsemők egyszerre csak annyi fejlesztő ingert kapjanak, amennyit fel tudnak dolgozni, túlzott ingerléssel többet árthatunk, mint gondolnánk.

A fejlesztés addig tart, míg a kontrollvizsgálatok szerint is életkorának megfelelő teljesítményt mutat a baba. Gyakori, hogy a szülők azt kérik: szeretnének továbbra is járni HRG- és TSMT-csoportokba, hiszen ezek a programok jól strukturálják a hetet, örömöt és közös sikerélményeket jelentenek a babáknak és a szülőknek egyaránt, s elősegítik a jobb irányíthatóságot, ill. a fejlesztett baba ügyes mozgása és kitartása is messze jobb, mint a csoportokba nem járó ismerős gyerekeké. Ezekben az esetekben a folytatás zökkenőmentesen valósul meg az egészséges gyermekek számára szervezett csoportokban.

Nagyon gyakori, hogy a BHRG Alapítványba vizsgálatra jelentkező 3-8 éves gyermek volt koraszülött, s mutatja a rizikótüneteket. Ekkor a tornatermi és az uszodai szenzomotoros fejlesztések beindításával a tünetek enyhítése mellett a tünetváltás megelőzése a célunk, de ugyanazzal az energiával és időráfordítással sokkal jobb eredményeket tudunk elérni akkor, ha a koraszülött babáknál már korrigált 3-6 hónapos korban elkezdjük a hiánypótlást.

 

BHRG Alapítvány honlapja

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.