Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika

A Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika kihasználja, hogy a vízben az izmok optimálisan tudnak ellazulni, valamint, hogy a víz a bőrrel érintkezve folyamatosan stimulálja az idegrendszert.

Mi a HRG, azaz a Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika?

A HRG egy magyar rehabilitációs módszer, amely széleskörben végzett tanulmányokon alapul. A Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika kihasználja, hogy a vízben az izmok optimálisan tudnak ellazulni, valamint, hogy a víz a bőrrel érintkezve folyamatosan stimulálja az idegrendszert.

Kinek jó a HRG terápia?

A HRG terápia ajánlott az alábbi csoportba tartozó gyermekeknek: koraszülöttek, eltérő mozgás vagy beszédfejlődésűek, mozgáskoordinációs problémákkal küzdőknek, figyelmi problémákkal küzdőknek, érzelmi/kötődési nehézségekkel rendelkezőknek, beilleszkedési nehézségekkel  élőknek, tanulási problémákkal küzdőnek, hiperaktív gyerekeknek, autisztikus tünetekkel rendelkezőknek, viselkedési problémás gyermekeknek.

HRG koraszülötteknek

Koraszülött gyermekek esetén a ” korai indulás” a kutatások szerint a mozgás, a beszéd, az értelem-figyelem, az aktivitás és a szociális-érzelmi területen egyaránt RIZIKÓT, FOKOZATOS LEMARADÁSI VESZÉLYT jelenthet. A HRG koraszülötteknek a korai fejlesztésbe is beépíthető.

A BHRG Alapítványban korrigált 3 hónapos kortól tudunk fejlődési skálákat felhasználva koraszülött babákat és időre született csecsemőt vizsgálni, ill. elmaradás esetén 580 szenzomotoros feladatból választjuk ki az egyes gyermeknek legfontosabb 15-18 feladatot, melyet betanítunk és 1-2 hetente kontrollálunk. Az uszodai fejlesztések során SOHA nem használjuk fel a búvárreflexet és a McGraw-féle elemi úszást kiváltó testhelyzetet, mert súlyos szakmai hibának tartjuk e reflex, ill. elemi mozgásminta integrációs időn túli mesterséges fenntartását, ugyanis ez ellentmond a spontán érés és a habilitációs fejlesztés elvének.

60 olyan uszodai kezdő feladatunk van, melynek egymásra épülő és rendszeres gyakorlása beindítja az idegrendszer érését. Az uszodai és a tornatermi tréningeket a fokozatos terhelés szabályát betartva valósítjuk meg, hiszen nagyon fontos, hogy a csecsemők egyszerre csak annyi fejlesztő ingert kapjanak, amennyit fel tudnak dolgozni, túlzott ingerléssel többet árthatunk, mint gondolnánk.

A fejlesztés addig tart, míg a kontrollvizsgálatok szerint is életkorának megfelelő teljesítményt mutat a baba. Gyakori, hogy a szülők azt kérik: szeretnének továbbra is járni HRG- és TSMT-csoportokba, hiszen ezek a programok jól strukturálják a hetet, örömöt és közös sikerélményeket jelentenek a babáknak és a szülőknek egyaránt, s elősegítik a jobb irányíthatóságot, ill. a fejlesztett baba ügyes mozgása és kitartása is messze jobb, mint a csoportokba nem járó ismerős gyerekeké. Ezekben az esetekben a folytatás zökkenőmentesen valósul meg az egészséges gyermekek számára szervezett csoportokban.

Nagyon gyakori, hogy a BHRG Alapítványba vizsgálatra jelentkező 3-8 éves gyermek volt koraszülött, s mutatja a rizikótüneteket. Ekkor a tornatermi és az uszodai szenzomotoros fejlesztések beindításával a tünetek enyhítése mellett a tünetváltás megelőzése a célunk, de ugyanazzal az energiával és időráfordítással sokkal jobb eredményeket tudunk elérni akkor, ha a koraszülött babáknál már korrigált 3-6 hónapos korban elkezdjük a hiánypótlást.

 

BHRG Alapítvány honlapja

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Edina és Szabolcs

A koraszülés nem múlik egy nyomtalanul, nem feledteti mindig az egészségesen fejlődő gyermek. Léteznek koraszülött halmozottan sérült gyermekek. Mi folyamatosan szembesültünk vele, milyen egy egészségesen fejlődő gyermek és ezzel párhuzamosan egy sérült gyermek fejlődése.

Anita

Hiszem, hogy a hozzám hasonló helyzetben lévő anyukák kapják fentről az erőt. A rengeteg műtétet és terápiát, mindent, amit végigcsináltunk, amennyi kilométert megtettünk nem lehet és nem lehetett volna másképp megcsinálni. Sokan kérdezik: honnan ez a sok erő? Nem tudom a választ, de érzem, hogy kapom az energiát.