Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Katona módszer

A babák betegsége miatti stressz feloldásában szükség esetén az osztályon dolgozó pszichológusok, pszichoterapeuták nyújtanak segítséget a szülőknek. Országos intézmény lévén, orvosi beutalóval az egész ország területéről fogadjuk a kis pácienseket.

A Katona módszer főként, de nem kizárólag az oxygenhiány miatt károsodott csecsemők kezelésére alkalmas. Lényege, hogy a minden csecsemővel veleszületetten jelen lévő, ún. komplex elemi mozgásmintákat (mászás, ülésbe húzódzkodás, ülésbe emelkedés, kúszás, stb.) napi rendszerességgel kiváltjuk a fiatal csecsemőben. A mozgás kiváltását az agy „serkentésével” érjük el azáltal, hogy a csecsemőt különböző gravitációs helyzetekbe hozzuk, ami aktiválja az agy azon részét, ahol ezek az elemi mozgásminták tárolva vannak. Az agyból kifutó „parancs” hatására létrejön a mozgásminta, a végrehajtott mozgásról pedig visszajut az agyba az információ. A mozgásminták kiváltása igen egyszerű, ezért a szülőknek minden nehézség nélkül megtaníthatók, ezúton biztosítható a feladatok napi rendszerességgel történő végeztetése, ami a siker alapvető feltétele. Emellett a szülő tevékeny részese lehet a terápiának.

Ezek a napi rendszerességgel végrehajtott, az emberi mozgásra jellemző mozdulatsorozatok képesek az agy által közvetített kóros izomtónust, mozgásszervezést normalizálni. A csecsemőknek ez a képessége, agyuk „formálhatósága” az első három élethónapban a legkifejezettebb. Ezért igen fontos a kóros tünetek mielőbbi felismerése, kivizsgálása, kezelése. Kis betegeinket másfél-két éves korukig követjük. Eleinte havonta, később ritkábban rendeljük vissza őket kontroll vizsgálatra, szükség esetén módosítunk a kezelésen, ill. egyéb, kiegészítő kezeléseket rendelünk el (HRG, Dévény kezelés, korai fejlesztés, stb.).

A módszer „szülőatyja” Katona Ferenc professzor, aki jelenleg is kézben tartja a budapesti Szt.Margit Kórházban található Fejlődésneurológiai Osztály szakmai irányítását. Ez az osztály az országban az egyetlen olyan intézmény, ahol fekvőbeteg ellátás keretében történik a 0-12 hónapos korú csecsemők komplex neurológiai kivizsgálása. A kivizsgálás átlagosan öt napot vesz igénybe. Ezen idő alatt mód nyílik a vizsgálatok többszöri ismétlésére. Ez azért fontos, mert egyes esetekben a csecsemő félelem, éhség, stb. miatt nem teljesít képességei szerint. Az ismételt vizsgálatokkal nagy biztonsággal felismerhetők az egyértelműen kóros reakciók.

A komplex kivizsgálás során koponya ultrahang szűréssel tájékozódunk az agy állapotáról (nincs-e agykamra tágulat, agyállományi ciszta, agyszerkezeti eltérés, stb.). Vizsgáljuk a mozgásszervezést, az izomtónust, a figyelmi képességeket. Megnézi őket gyermekszemész (dioptria eltérés, fénytörési hiba, szemfenéki kép), szükség esetén objektív látásvizsgálatot végzünk (nem vak-e a csecsemő?). Video-EEG felvétel készül, vizsgáljuk őket epilepszia irányába, stb.

Az eredménytől függően választjuk ki a megfelelő terápiát, ill. szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat rendelünk el (MR vizsgálat, genetikai vizsgálat, anyagcsere vizsgálat, stb.).

Nagyon fontos a pontos diagnózis, mert azonos tünetek mögött különféle okok húzódhatnak meg, melyek más és más kezelést igényelnek. A közismert izom hypotonia hátterében például a legkülönfélébb betegségek fordulhatnak elő. Izomhypotoniát okozhat pl. értelmi fogyatékosság, anyagcsere betegségek, izomsorvadás is. A kivizsgálás nélküli, egy kaptafára történő kezeléssel egyrészt helyrehozhatatlan időveszteséget, másrészt kifejezett károsodást okozhatunk, ill. hatástalan lehet a terápia. Az itt felsorolt betegségekkel kapcsolatban tudni kell, hogy pl. az időben elkezdett diéta egyes anyagcsere betegségek esetén életmentő lehet, hogy az izomsorvadásos betegek erőteljes masszázsa roncsolja a beteg izomsejteket és hogy az értelmi fogyatékosok nem lesznek okosabbak a fizikális kezeléstől.

A babák betegsége miatti stressz feloldásában szükség esetén az osztályon dolgozó pszichológusok, pszichoterapeuták nyújtanak segítséget a szülőknek.

Országos intézmény lévén, orvosi beutalóval az egész ország területéről fogadjuk a kis pácienseket.

Dr. Felkai Mária

fejlődésneurológus

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Edina és Szabolcs

A koraszülés nem múlik egy nyomtalanul, nem feledteti mindig az egészségesen fejlődő gyermek. Léteznek koraszülött halmozottan sérült gyermekek. Mi folyamatosan szembesültünk vele, milyen egy egészségesen fejlődő gyermek és ezzel párhuzamosan egy sérült gyermek fejlődése.

Anita

Hiszem, hogy a hozzám hasonló helyzetben lévő anyukák kapják fentről az erőt. A rengeteg műtétet és terápiát, mindent, amit végigcsináltunk, amennyi kilométert megtettünk nem lehet és nem lehetett volna másképp megcsinálni. Sokan kérdezik: honnan ez a sok erő? Nem tudom a választ, de érzem, hogy kapom az energiát.