fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Katona módszer

A babák betegsége miatti stressz feloldásában szükség esetén az osztályon dolgozó pszichológusok, pszichoterapeuták nyújtanak segítséget a szülőknek. Országos intézmény lévén, orvosi beutalóval az egész ország területéről fogadjuk a kis pácienseket.

A Katona módszer főként, de nem kizárólag az oxygenhiány miatt károsodott csecsemők kezelésére alkalmas. Lényege, hogy a minden csecsemővel veleszületetten jelen lévő, ún. komplex elemi mozgásmintákat (mászás, ülésbe húzódzkodás, ülésbe emelkedés, kúszás, stb.) napi rendszerességgel kiváltjuk a fiatal csecsemőben. A mozgás kiváltását az agy „serkentésével” érjük el azáltal, hogy a csecsemőt különböző gravitációs helyzetekbe hozzuk, ami aktiválja az agy azon részét, ahol ezek az elemi mozgásminták tárolva vannak. Az agyból kifutó „parancs” hatására létrejön a mozgásminta, a végrehajtott mozgásról pedig visszajut az agyba az információ. A mozgásminták kiváltása igen egyszerű, ezért a szülőknek minden nehézség nélkül megtaníthatók, ezúton biztosítható a feladatok napi rendszerességgel történő végeztetése, ami a siker alapvető feltétele. Emellett a szülő tevékeny részese lehet a terápiának.

Ezek a napi rendszerességgel végrehajtott, az emberi mozgásra jellemző mozdulatsorozatok képesek az agy által közvetített kóros izomtónust, mozgásszervezést normalizálni. A csecsemőknek ez a képessége, agyuk „formálhatósága” az első három élethónapban a legkifejezettebb. Ezért igen fontos a kóros tünetek mielőbbi felismerése, kivizsgálása, kezelése. Kis betegeinket másfél-két éves korukig követjük. Eleinte havonta, később ritkábban rendeljük vissza őket kontroll vizsgálatra, szükség esetén módosítunk a kezelésen, ill. egyéb, kiegészítő kezeléseket rendelünk el (HRG, Dévény kezelés, korai fejlesztés, stb.).

A módszer „szülőatyja” Katona Ferenc professzor, aki jelenleg is kézben tartja a budapesti Szt.Margit Kórházban található Fejlődésneurológiai Osztály szakmai irányítását. Ez az osztály az országban az egyetlen olyan intézmény, ahol fekvőbeteg ellátás keretében történik a 0-12 hónapos korú csecsemők komplex neurológiai kivizsgálása. A kivizsgálás átlagosan öt napot vesz igénybe. Ezen idő alatt mód nyílik a vizsgálatok többszöri ismétlésére. Ez azért fontos, mert egyes esetekben a csecsemő félelem, éhség, stb. miatt nem teljesít képességei szerint. Az ismételt vizsgálatokkal nagy biztonsággal felismerhetők az egyértelműen kóros reakciók.

A komplex kivizsgálás során koponya ultrahang szűréssel tájékozódunk az agy állapotáról (nincs-e agykamra tágulat, agyállományi ciszta, agyszerkezeti eltérés, stb.). Vizsgáljuk a mozgásszervezést, az izomtónust, a figyelmi képességeket. Megnézi őket gyermekszemész (dioptria eltérés, fénytörési hiba, szemfenéki kép), szükség esetén objektív látásvizsgálatot végzünk (nem vak-e a csecsemő?). Video-EEG felvétel készül, vizsgáljuk őket epilepszia irányába, stb.

Az eredménytől függően választjuk ki a megfelelő terápiát, ill. szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat rendelünk el (MR vizsgálat, genetikai vizsgálat, anyagcsere vizsgálat, stb.).

Nagyon fontos a pontos diagnózis, mert azonos tünetek mögött különféle okok húzódhatnak meg, melyek más és más kezelést igényelnek. A közismert izom hypotonia hátterében például a legkülönfélébb betegségek fordulhatnak elő. Izomhypotoniát okozhat pl. értelmi fogyatékosság, anyagcsere betegségek, izomsorvadás is. A kivizsgálás nélküli, egy kaptafára történő kezeléssel egyrészt helyrehozhatatlan időveszteséget, másrészt kifejezett károsodást okozhatunk, ill. hatástalan lehet a terápia. Az itt felsorolt betegségekkel kapcsolatban tudni kell, hogy pl. az időben elkezdett diéta egyes anyagcsere betegségek esetén életmentő lehet, hogy az izomsorvadásos betegek erőteljes masszázsa roncsolja a beteg izomsejteket és hogy az értelmi fogyatékosok nem lesznek okosabbak a fizikális kezeléstől.

A babák betegsége miatti stressz feloldásában szükség esetén az osztályon dolgozó pszichológusok, pszichoterapeuták nyújtanak segítséget a szülőknek.

Országos intézmény lévén, orvosi beutalóval az egész ország területéről fogadjuk a kis pácienseket.

Dr. Felkai Mária

fejlődésneurológus

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.