fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer

A Dévény Speciális manuális technika - Gimnasztika Módszer (röviden DSGM), új terápiás eljárás a mozgásrehabilitációban, amelyet több évtizedes gyakorlati tapasztalat hitelesít.

A Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer (röviden DSGM), új terápiás eljárás a mozgásrehabilitációban, amelyet több évtizedes gyakorlati tapasztalat hitelesít. Új szemléletre épül, gyökeresen új technikai elemeket és kivitelezést jelent, ezáltal eddig nem ismert, új lehetőségeket nyit a gyógyításban.
Ezt az eredeti gyógyító eljárást Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző dolgozta ki 1976-tól kezdődően, kettős képzettségének gyakorlati tapasztalatai alapján.
E levédett módszert ma már egyre több orvos és az egészségügyi szakma is elismeri és igényli. Oktatása az Orvostovábbképző Egyetemen posztgraduális szakképzés formájában történik gyógytornászok részére.

A DSGM két nagy működési területet ölel fel.

DSGM I.: Speciális manuális technika (röviden SMT)
Az SMT a masszázstól gyökeresen eltérő, kézzel végzett izom-ínkezelés, amely hangsúlyosan foglalkozik az inakkal és az izom-ín egységeket borító vékony hártyával, az ún. fasciával.

Alkalmazásának három fő hatása van:

  1. Kontraktúrák (izomrövidülések, ízületi zsugorodások) oldása
  2. Az izomzat kóros helyzetének normalizálása
  3. Az idegrendszer direkt ingerlése

DSGM II.: Analitikus gimnasztika (röviden AG)
Az analitikus gimnasztika a művészi torna szemléletét, módszerét és gyakorlatanyagát használja fel korrekciós céllal egyéni aktív torna és zenés csoportos tanítás formájában.
Célja a korrekció mellett a tudatos, pontos, célszerű, harmonikus mozgás kialakítása a sérülés adta lehetőségeken belül.

A két tevékenységi terület közös alapelvekre épül, közöttük szerves összefüggés van. A terápia során e két tevékenységi területet egyénre és betegségre szabottan alkalmazzuk.
A Dévény-módszer komplex mozgásrehabilitációs eljárás, amelynek nincs szüksége más módszerekkel történő kiegészítésre. Ellenkezőleg; szemléletétől és gyakorlatától idegen eljárásokkal keverve veszít hatékonyságából. A minél hamarabb – akár már az inkubátorban – megkezdett rendszeres kezelés mellett nincs szükség a szülő által végzendő otthoni tornáztatásra sem.
A gyógyult kisgyermek kortársaihoz hasonlóan tetszés szerint választhat mozgását, erőnlétét fejlesztő mozgásformát (úszás, labdajátékok, lovaglás, jazz-balett stb.).

A DSGM alkalmazása, eredményessége

A módszer a mozgássérülések bármely területén, gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt hatékonyan alkalmazható.
Egyedülállóan eredményes a szülési agykárosodás (cerebralparesis=
CP) gyógyításában. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Dévény Speciális manuális technikával a központi idegrendszeri károsodást szenvedett koraszülöttek és újszülöttek 75-80 %-a gyógyítható (normál mozgás és életvitel), illetve állapotuk jelentős mértékben javítható! E gyermekek gyógyításában a korai kezelés a döntő: a csökkent izomtónusú (hypoton) csecsemőknél legkésőbb 12, a fokozott izomtónusú (spasztikus) csecsemőknél legkésőbb 5 hónapos korig kell megkezdeni a kezelést az agy tartalékállományának beindítása miatt.
A módszer egyéb neurológiai elváltozásoknál, a baleseti utókezelésben, orthopédiai kórképeknél, reumatológiai betegségeknél is a megszokott kezelési időtartamnál lényegesen gyorsabban jobb minőségű mozgást eredményez.
Néhány mondat a fájdalomról. Bármely életkorban, bármilyen betegségből adódóan a mozgatóapparátus kóros működése, az ízületek rendellenes tartása, az izmok kóros helyzete fájdalmat, rossz közérzetet okoz a betegnek. E fájdalom nem megszokható, a beteg számára önerőből nem megszüntethető, s az idő nem javítja, hanem rontja, növeli intenzitását. A fájdalom a szervezet hibajelzése, ezért a DSGM kezeléseket is, – mint minden egészség-helyreállító eljárást – kíséri bizonyos fokú fájdalom, amely az állapot javulásával, a mozgás rendeződésével elenyészővé válik, illetve megszűnik.
A csecsemőkorban végzett kezeléseknél a terapeuta személyének ismeretlensége, az idegen környezet, az eltolódott napirend (etetés, alvási időszak) stb. is kiváltja a csecsemő sírását. A szülő(k) jelenléte, vigasztalása, valamint a körültekintő óvatossággal végzett kezelés azonban minimumra csökkenti a szükségszerű fájdalmat.

Kocsisné Benczédi Márta

www.dsgm.euwww.deveny.hu

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.