Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer

A Dévény Speciális manuális technika - Gimnasztika Módszer (röviden DSGM), új terápiás eljárás a mozgásrehabilitációban, amelyet több évtizedes gyakorlati tapasztalat hitelesít.

A Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer (röviden DSGM), új terápiás eljárás a mozgásrehabilitációban, amelyet több évtizedes gyakorlati tapasztalat hitelesít. Új szemléletre épül, gyökeresen új technikai elemeket és kivitelezést jelent, ezáltal eddig nem ismert, új lehetőségeket nyit a gyógyításban.
Ezt az eredeti gyógyító eljárást Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző dolgozta ki 1976-tól kezdődően, kettős képzettségének gyakorlati tapasztalatai alapján.
E levédett módszert ma már egyre több orvos és az egészségügyi szakma is elismeri és igényli. Oktatása az Orvostovábbképző Egyetemen posztgraduális szakképzés formájában történik gyógytornászok részére.

A DSGM két nagy működési területet ölel fel.

DSGM I.: Speciális manuális technika (röviden SMT)
Az SMT a masszázstól gyökeresen eltérő, kézzel végzett izom-ínkezelés, amely hangsúlyosan foglalkozik az inakkal és az izom-ín egységeket borító vékony hártyával, az ún. fasciával.

Alkalmazásának három fő hatása van:

  1. Kontraktúrák (izomrövidülések, ízületi zsugorodások) oldása
  2. Az izomzat kóros helyzetének normalizálása
  3. Az idegrendszer direkt ingerlése

DSGM II.: Analitikus gimnasztika (röviden AG)
Az analitikus gimnasztika a művészi torna szemléletét, módszerét és gyakorlatanyagát használja fel korrekciós céllal egyéni aktív torna és zenés csoportos tanítás formájában.
Célja a korrekció mellett a tudatos, pontos, célszerű, harmonikus mozgás kialakítása a sérülés adta lehetőségeken belül.

A két tevékenységi terület közös alapelvekre épül, közöttük szerves összefüggés van. A terápia során e két tevékenységi területet egyénre és betegségre szabottan alkalmazzuk.
A Dévény-módszer komplex mozgásrehabilitációs eljárás, amelynek nincs szüksége más módszerekkel történő kiegészítésre. Ellenkezőleg; szemléletétől és gyakorlatától idegen eljárásokkal keverve veszít hatékonyságából. A minél hamarabb – akár már az inkubátorban – megkezdett rendszeres kezelés mellett nincs szükség a szülő által végzendő otthoni tornáztatásra sem.
A gyógyult kisgyermek kortársaihoz hasonlóan tetszés szerint választhat mozgását, erőnlétét fejlesztő mozgásformát (úszás, labdajátékok, lovaglás, jazz-balett stb.).

A DSGM alkalmazása, eredményessége

A módszer a mozgássérülések bármely területén, gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt hatékonyan alkalmazható.
Egyedülállóan eredményes a szülési agykárosodás (cerebralparesis=
CP) gyógyításában. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Dévény Speciális manuális technikával a központi idegrendszeri károsodást szenvedett koraszülöttek és újszülöttek 75-80 %-a gyógyítható (normál mozgás és életvitel), illetve állapotuk jelentős mértékben javítható! E gyermekek gyógyításában a korai kezelés a döntő: a csökkent izomtónusú (hypoton) csecsemőknél legkésőbb 12, a fokozott izomtónusú (spasztikus) csecsemőknél legkésőbb 5 hónapos korig kell megkezdeni a kezelést az agy tartalékállományának beindítása miatt.
A módszer egyéb neurológiai elváltozásoknál, a baleseti utókezelésben, orthopédiai kórképeknél, reumatológiai betegségeknél is a megszokott kezelési időtartamnál lényegesen gyorsabban jobb minőségű mozgást eredményez.
Néhány mondat a fájdalomról. Bármely életkorban, bármilyen betegségből adódóan a mozgatóapparátus kóros működése, az ízületek rendellenes tartása, az izmok kóros helyzete fájdalmat, rossz közérzetet okoz a betegnek. E fájdalom nem megszokható, a beteg számára önerőből nem megszüntethető, s az idő nem javítja, hanem rontja, növeli intenzitását. A fájdalom a szervezet hibajelzése, ezért a DSGM kezeléseket is, – mint minden egészség-helyreállító eljárást – kíséri bizonyos fokú fájdalom, amely az állapot javulásával, a mozgás rendeződésével elenyészővé válik, illetve megszűnik.
A csecsemőkorban végzett kezeléseknél a terapeuta személyének ismeretlensége, az idegen környezet, az eltolódott napirend (etetés, alvási időszak) stb. is kiváltja a csecsemő sírását. A szülő(k) jelenléte, vigasztalása, valamint a körültekintő óvatossággal végzett kezelés azonban minimumra csökkenti a szükségszerű fájdalmat.

Kocsisné Benczédi Márta

www.dsgm.euwww.deveny.hu

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Szupervízió a „szakember szerviz”

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy rájuk is gondoljunk, hiszen nem mindennapi hivatás, amit ők végeznek.
Éppen ezért online, kiscsoportos szupervíziós lehetőséget szeretnênk nekik, nektek biztosítani.

KORASZÜLÖTT GYERMEKEK UTÓGONDOZÁSA

Koraszülött gyermekek esetében nem lehet elégszer hangsúlyozni a korai diagnosztizálás és a korai fejlesztés jelentőségét. Nem szabad abba a hibába esni, hogy a baba „rendben”