Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Miben és miért segít a HRG-terápia koraszülötteknek?

Ultrahangos magzatmozgás-elemzések mellett a prenatális fejlődésmenet tanulmányozása, az idegrendszer reaktív képessége változásának összesítése után készült el az a 12 mozgásból álló I. HRG-tréning

Miben és miért segít a HRG- (hidroterápiás rehabilitációs gimnasztika) terápia koraszülötteknek?

Koraszülöttként világra jönni rizikó-tényező. A magzatnak ugyanis szüksége van ahhoz a 40, anyaméhen belül optimális körülmények között (állandó „anyahőmérsékletű” magzatvíz, az anya mozgásainak folyamatos érzékelése, a sok saját mozgásból származó proprioceptív inger, a külvilág erős hangingereinek szűrése, a vizuális ingerek hiánya) eltöltött hétre ahhoz, hogy megfelelő fizikai és érzékszervi érettséggel érkezzen meg.

Idő előtt, a nem fiziológiás ingerkörnyezetben, éretlen érzékszervekkel optimális alkalmazkodási reakciókat és optimális továbbfejlődést elvárni irreális. A koraszülött baba egy éjjel-nappal jól kivilágított PIC-szobában (vizuális túlingerlés) hallgat folyamatosan sokféle zajt (akusztikus túlingerlés), ugyanakkor 800-szor ritkább közegben, azaz nem vízben hanem levegőben van (taktilis alulingerlés), ahol a gravitáció ellenében nem tud mozogni (vesztibuláris és proprioceptív alulingerlés), és minimális a passzív vesztibuláris ingerek mennyisége, ill. minősége is (nincs 24 órás együttmozgás az anyjával).

A szomatikus érés (táplálható, van súlygyarapodás) természetesen biztosított itt, de az organikus (idegrendszeri) éréshez a külső ingerkörnyezet nem optimális.

A túlingerlés az ingerküszöb felemeléséhez vezet. A volt koraszülött gyerekek között sokan nehezebben hallják meg a fontos, nekik szánt mondandót,- pedig nincs hallássérülésük,- s a vizuális ingereket is lassabban fogják fel,- azaz: több idő vagy erősebb, nagyobb inger szükséges nekik a felfogáshoz és a feldolgozáshoz.

A HRG-terápia koraszülöttek számára kidolgozott mozgásanyaga kötött, három egymást követő részből áll.

Ultrahangos magzatmozgás-elemzések mellett a prenatális fejlődésmenet tanulmányozása, az idegrendszer reaktív képessége változásának összesítése után készült el az a 12 mozgásból álló I. HRG-tréning,- amit már a 150 x 80 x 60 cm-es egyszemélyes „hidroterápiás kádban” a NIC-ben (Neonatális Intenzív Centrum) el lehet kezdeni napi 1 alkalommal, 10-12 percig (amennyiben a neonatológus és a gyermekneurológus a koraszülött babát terhelhetőnek tartja, ill. nem mutatható ki kifejezett idegrendszeri sérülés). Ezt az I. HRG-tréninget akár 30-32 gesztációs héttől lehet végezni a babával (akinek akkor még jó 10-8 hétig kellett volna az anyaméhben lennie, de ő korán megszületett, s már nem szorul olyan intenzív ellátásra, ami tartósan elektromos műszerek rákötését jelenti. A feladatok szelíd, lassú tempóban végzendők, „anyameleg” vízben, félhomályban, minden bántó vagy erős hanginger kiszűrése mellett, hiszen a külső ingerkörnyezetnek elő kell segítenie a baba számára a regresszió lehetőségét.

A II. HRG-tréning 14 feladata a megszületés tervezett napjától (a 40. gesztációs héttől) 3 hónapos korig tart. A feladatok egyharmada változik, hiszen az ontogenetikus fejlődésmenet ismeretében kevesebb regressziós helyzetre, s valamivel több vizuális és auditív figyelemirányításra van szükség az optimális érési folyamtok kialakításához. A napi ingermennyiség 15 perc akkor, ha a koraszülött csecsemő neurológiai szempontból tünetmentes. Eltérő fejlődésmenet esetén a napi kétszeri HRG-terápiát egy TSMT-terápia is kiegészíti.

A III. HRG-tréning 15 feladata 3 hónapos kortól 6 kg-os súlyig organikus tünetek hiányában preventív szempontból adva napi egy alkalommal valósítható meg az otthoni fürdőkádban. A III. HRG-tréning vegyesen tartalmaz regressziós, figyelemfejlesztő feladatokat, de fokozatosan előkészíti a poszturális szabályozás alapját képző fejkontroll kialakításával együtt járó adaptív motoros válaszok megbízható kiváltását is.

A HRG-tréningek betanítása kizárólag a BHRG Alapítványban történhet. A Korai I-II-III HRG-terápia alkalmazása még nincs oktatásra/szakemberképzésre előkészítve, de hatékonyságát egy 1995-1999 között a Rókus kórház kb. 150 koraszülött, ill. a NIC-ben ápolt csecsemőjével történt (Orvosi Etikai Bizottságnak bejelentett, általuk elfogadott) kísérlet egyértelműen igazolta. Az izomtónus, a nagymozgások, a befogadó nyelvi készség, a kommunikáció és a kötődés-vizsgálatok szerint az I-II-III HRG- és TSMT terápiában részesített koraszülött babák 80 %-ánál a felsorolt vizsgálati területeken 1 éves korra nem kellett a korrigált életkorral számolni,- az 1 éves korban elvárható funkciókat mutattak.

A koraszülött korai I-II-III HRG- és TSMT terápia másik hatása is figyelemre méltó: a programban részt vett anyák közepes/súlyos depressziója, ill. szorongása átlagosan a csecsemőjük 6 hónapos korára normalizálódott, szemben a kontroll-csoport 18 hónapos korra történő javulási idejével.

Az I-II-III HRG-terápia a BHRG-modell részeként védett magyar habilitációs eljárás.

Lakatos Katalin Ph.D
A HRG és a TSMT-terápiák alkotója
A BHRG Alapítvány szakmai vezetője

Több infó: lkhrg@yahoo.com

www.bhrg.hu

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

KORIP szülinapi családi piknik

KORIP szülinapi családi piknik 2021. 07. 25.

Nagyon szeretnénk végre veletek ünnepelni, beszélgetni, egyszerűen együtt lenni, ezért egy családi „batyus” pikniken ünnepelnénk meg a Koripok születésnapját a Pető András Pedagógiai Intézet ősfái között!