fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Miben és miért segít a HRG-terápia koraszülötteknek?

Ultrahangos magzatmozgás-elemzések mellett a prenatális fejlődésmenet tanulmányozása, az idegrendszer reaktív képessége változásának összesítése után készült el az a 12 mozgásból álló I. HRG-tréning

Miben és miért segít a HRG- (hidroterápiás rehabilitációs gimnasztika) terápia koraszülötteknek?

Koraszülöttként világra jönni rizikó-tényező. A magzatnak ugyanis szüksége van ahhoz a 40, anyaméhen belül optimális körülmények között (állandó „anyahőmérsékletű” magzatvíz, az anya mozgásainak folyamatos érzékelése, a sok saját mozgásból származó proprioceptív inger, a külvilág erős hangingereinek szűrése, a vizuális ingerek hiánya) eltöltött hétre ahhoz, hogy megfelelő fizikai és érzékszervi érettséggel érkezzen meg.

Idő előtt, a nem fiziológiás ingerkörnyezetben, éretlen érzékszervekkel optimális alkalmazkodási reakciókat és optimális továbbfejlődést elvárni irreális. A koraszülött baba egy éjjel-nappal jól kivilágított PIC-szobában (vizuális túlingerlés) hallgat folyamatosan sokféle zajt (akusztikus túlingerlés), ugyanakkor 800-szor ritkább közegben, azaz nem vízben hanem levegőben van (taktilis alulingerlés), ahol a gravitáció ellenében nem tud mozogni (vesztibuláris és proprioceptív alulingerlés), és minimális a passzív vesztibuláris ingerek mennyisége, ill. minősége is (nincs 24 órás együttmozgás az anyjával).

A szomatikus érés (táplálható, van súlygyarapodás) természetesen biztosított itt, de az organikus (idegrendszeri) éréshez a külső ingerkörnyezet nem optimális.

A túlingerlés az ingerküszöb felemeléséhez vezet. A volt koraszülött gyerekek között sokan nehezebben hallják meg a fontos, nekik szánt mondandót,- pedig nincs hallássérülésük,- s a vizuális ingereket is lassabban fogják fel,- azaz: több idő vagy erősebb, nagyobb inger szükséges nekik a felfogáshoz és a feldolgozáshoz.

A HRG-terápia koraszülöttek számára kidolgozott mozgásanyaga kötött, három egymást követő részből áll.

Ultrahangos magzatmozgás-elemzések mellett a prenatális fejlődésmenet tanulmányozása, az idegrendszer reaktív képessége változásának összesítése után készült el az a 12 mozgásból álló I. HRG-tréning,- amit már a 150 x 80 x 60 cm-es egyszemélyes „hidroterápiás kádban” a NIC-ben (Neonatális Intenzív Centrum) el lehet kezdeni napi 1 alkalommal, 10-12 percig (amennyiben a neonatológus és a gyermekneurológus a koraszülött babát terhelhetőnek tartja, ill. nem mutatható ki kifejezett idegrendszeri sérülés). Ezt az I. HRG-tréninget akár 30-32 gesztációs héttől lehet végezni a babával (akinek akkor még jó 10-8 hétig kellett volna az anyaméhben lennie, de ő korán megszületett, s már nem szorul olyan intenzív ellátásra, ami tartósan elektromos műszerek rákötését jelenti. A feladatok szelíd, lassú tempóban végzendők, „anyameleg” vízben, félhomályban, minden bántó vagy erős hanginger kiszűrése mellett, hiszen a külső ingerkörnyezetnek elő kell segítenie a baba számára a regresszió lehetőségét.

A II. HRG-tréning 14 feladata a megszületés tervezett napjától (a 40. gesztációs héttől) 3 hónapos korig tart. A feladatok egyharmada változik, hiszen az ontogenetikus fejlődésmenet ismeretében kevesebb regressziós helyzetre, s valamivel több vizuális és auditív figyelemirányításra van szükség az optimális érési folyamtok kialakításához. A napi ingermennyiség 15 perc akkor, ha a koraszülött csecsemő neurológiai szempontból tünetmentes. Eltérő fejlődésmenet esetén a napi kétszeri HRG-terápiát egy TSMT-terápia is kiegészíti.

A III. HRG-tréning 15 feladata 3 hónapos kortól 6 kg-os súlyig organikus tünetek hiányában preventív szempontból adva napi egy alkalommal valósítható meg az otthoni fürdőkádban. A III. HRG-tréning vegyesen tartalmaz regressziós, figyelemfejlesztő feladatokat, de fokozatosan előkészíti a poszturális szabályozás alapját képző fejkontroll kialakításával együtt járó adaptív motoros válaszok megbízható kiváltását is.

A HRG-tréningek betanítása kizárólag a BHRG Alapítványban történhet. A Korai I-II-III HRG-terápia alkalmazása még nincs oktatásra/szakemberképzésre előkészítve, de hatékonyságát egy 1995-1999 között a Rókus kórház kb. 150 koraszülött, ill. a NIC-ben ápolt csecsemőjével történt (Orvosi Etikai Bizottságnak bejelentett, általuk elfogadott) kísérlet egyértelműen igazolta. Az izomtónus, a nagymozgások, a befogadó nyelvi készség, a kommunikáció és a kötődés-vizsgálatok szerint az I-II-III HRG- és TSMT terápiában részesített koraszülött babák 80 %-ánál a felsorolt vizsgálati területeken 1 éves korra nem kellett a korrigált életkorral számolni,- az 1 éves korban elvárható funkciókat mutattak.

A koraszülött korai I-II-III HRG- és TSMT terápia másik hatása is figyelemre méltó: a programban részt vett anyák közepes/súlyos depressziója, ill. szorongása átlagosan a csecsemőjük 6 hónapos korára normalizálódott, szemben a kontroll-csoport 18 hónapos korra történő javulási idejével.

Az I-II-III HRG-terápia a BHRG-modell részeként védett magyar habilitációs eljárás.

Lakatos Katalin Ph.D
A HRG és a TSMT-terápiák alkotója
A BHRG Alapítvány szakmai vezetője

Több infó: lkhrg@yahoo.com

www.bhrg.hu

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.