Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Terápia űrhajós ruhában: TheraSuit és TheraTogs

 

A TheraSuitot Richard és Izabella Koscielny tervezte, 2002-ben szabadalmaztatták Amerikában. Richard és Izabella mindketten gyógytornászok, sérült gyermekük részére találták ki ezt a forradalmian új eszközt, melynek használata nem igényel hosszadalmas és speciális képzést, kórházi-, és otthoni körülmények között terapeuták és szülők egyaránt használhatják.

A TheraSuit módszer intenzív és speciális „edzésprogramon” alapul. Különféle eszközöket és gyakorlatokat használ, ezek közül az egyik a TheraSuit ortézis. Ez egy lágy, a test helyzetének belső érzékelését támogató dinamikus segédeszköz, amely sapkácskából, nadrágocskából, mellényből, térdvédőkből és cipőkből áll, amelyeket speciális csatlakozók kötnek össze. Minden részegység össze van kötve a rugalmas csatlakozók rendszerével.

 

Ez összehangolja a test szenzoros és vesztibuláris funkcióit, visszaállítja a normális testhelyzetet, célja a kóros reflexek csökkentése, az élettani izomműködés helyreállítása, befolyásolja az izomtónust, javítja az egyensúlyt és a térérzékelést.

 

A módszer alapja az egyénre szabott rehabilitációs program, melynek célja a páciensek funkcionális állapotának javítása. A kezelés során a következő módszereket használják: PNF, Bobath, Kaltenborn-Evjenth manuális kezelés, Kinesiotaping, Thera Band, valamint Szenzoros Integráció elemei, Doman-Delacato mozgásterápia.

 

A terápia során sokféle rehabilitációs eszközt használnak: az univerzális rehabilitációs gyógykezelő helyiségben megtalálható a spider, függőleges testtartást segítő eszköz, labdák, gumik, szenzoros párnák, felfüggesztett felületek stb., a kezelés programját a terapeuta a páciens egyedi követelményeihez illeszti.

A TheraSuit-ban történő intenzív rehabilitáció pozitív hatásai:

 

. Javítja a test helyzetének belső érzékelését

. Csökkenti a patologikus reflexeket

Visszaállítja a helyes alapokat és mozgásmintát

· Biztosítja a test belső stabilizálását és segíti az elgyengült izmokat

· Helyesbíti a test elemeinek elhelyezkedését

· Hat a labirintusrendszerre (egyensúlyszerv)

· Stimulálja az agyat és javítja a központi idegrendszer működését

· Stimulálja a tapintást és az érzékelést

· Javítja a beszéd gördülékenységét és a kiejtést

· A gravitációs erőhöz hasonló erővel terheli a gyermek testét

· Felgyorsítja az újonnan tanult funkcionális és mozgásképességek fejlődését

 

TheraSuit terápia javasolt az alábbi kórképeknél:

 

· gyermeki agysérülés, szélütés

· visszamaradt motorikus fejlettség

· ataxia (a mozgás koordinációjának hiánya), athetózis

· agysérülések

· gerincvelő-sérülések

· gerincvelő- és gerincvelőburok-sérv

· Down-kór

· az ideg-izom rendszer betegségei

 

A kezelés fokozott körültekintéssel zajlik az alábbi esetekben:

· szívpanaszok

· csípő szubluxáció

· hydrocephalus (VP ​​shunt)

· cukorbetegség

· veseproblémák

· magas vérnyomás

Ellenjavallatok:

– csípőficam

– súlyos gerincferdülés.

További információ: www.suittherapy.com

http://www.olinek.com.pl/en/index.php

A TheraSuit-ot általában nem használják 2,5 éves kor alatt, de ez nagyban függ a páciens testfelépítésétől, súlyától, csontrendszere erősségétől.

A 2,5 évesnél fiatalabb gyermekeknél, illetve jellemzően a hipotón izomzatú pácienseknél a Suit-ra való felkészítés, illetve a komplex mozgásterápia a – kicsit szörfruhára hasonlító – TheraTogs ruhában történik.

A TheraTogs egy lélegző anyagból készült, közvetlenül a bőrön, ruha alatt is viselhető rendszer, rugalmas pántokból áll, gyakorlatilag külső izomrendszert képezve. Elősegíti a neurológiai funkció zavarokban szenvedő páciensek mindennapi rehabilitációs folyamatát. A kezeslábasok többek között kihatnak a testtartás és a légzésképesség javítására, csökkentik a mellkas és a medencecsont közötti elhajlást; növelik az érzékelés tudatosságát, javítják a járás stabilitását és kényelmét.

A terápia javallatai

Az intenzív mozgási rehabilitáció az alábbi betegségekben szenvedő (gyermek, fiatal és felnőtt) pácienseknek javallott:

– gyermekkori agykárosodások

– agyi sztrókok

– motorikus fejlődésben való lemaradás

– agysérülések

– gerincvelő-sérülések

– gerincvelő-hártya sérv

– ideg-izomrendszeri megbetegedések

– izomtónus zavarok

– genetikai tünet együttesek

A TheraTogs terápiák – ugyanúgy, mint a TheraSuit kezelések – komplex-, és egyénre szabott intenzív tréningek, melyben többféle módszert és sokféle eszközt használnak a páciens állapotának megfelelően.

 

További információ:www.theratogs.com

 

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

KORIP szülinapi családi piknik

KORIP szülinapi családi piknik 2021. 07. 25.

Nagyon szeretnénk végre veletek ünnepelni, beszélgetni, egyszerűen együtt lenni, ezért egy családi „batyus” pikniken ünnepelnénk meg a Koripok születésnapját a Pető András Pedagógiai Intézet ősfái között!

Segítsünk HOLNAP BUDAPESTEN!

A legtöbb ember számára nem ismert, hogy véradásukkal akár egy koraszülött számára is biztosíthatják a gyógyulás lehetőségét.

K O R E W i F i

…díjmentesen elérhető internet pedig segítségükre lehet abban, hogy informálódjanak, beszélgessenek és láthassák azokat, akik fontosan nekik…