Eredményeink

A Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) fő célkitűzései 2011. évi megalakulása óta a koraszülésben érintett családok megsegítése, elsősorban információk nyújtásával, közösségi programok szervezésével,  illetve a sorstársi közösség erejével.

Továbbá a koraszülött ellátásban dolgozó szakemberek és intézmények segítése, tárgyi eszközökkel, edukációs és érzékenyítő programokkal.

Az Egyesület céljai:

 1. A koraszüléssel kapcsolatos laikus tapasztalatok megosztása.
 2. A koraszülés lehetséges megelőzése azokban az esetekben, amikor a megfelelő orvosi segítséggel a koraszülés megelőzhető.
 3. Szakirodalom ajánlása az érintetteknek.
 4. Társadalmi összefogás, a koraszüléssel érintett, koraszülötteket nevelő családok összeismertetés, szakértői segítség közös igénybevétele, programok, rendezvények szervezése, az érintett családok mentális támogatása.
 5. Általános tájékoztatás a koraszülésben érintettek részére, segítségnyújtás, összefogás szervezése.
 6. Használt cikkek és ruhák csere-beréje, ennek megszervezése, speciális segédeszközök juttatása.
 7. Koraszülött gyermekek találkozóinak megszervezése, kulturális fejlesztés.
 8. A koraszülött-ellátás családbaráttá tételének elterjesztése Magyarországon.
 9. A korai fejlesztés fontosságának hangsúlyozása.
 10. „Védőnői Érzékenyítő Program”országossá tétele.

Az Egyesület tevékenysége a célok elérésének érdekében:

 1. Üzemeltetjük az ország első koraszülött-témájú honlapját, a koraszulott.com oldalt.
 2. A közösségi oldalon több ezer fős tapasztalatcsere csoportot üzemeltetünk, ahol az érintett családok megoszthatják egymással a koraszüléssel kapcsolatos tapasztalataikat, információt, segítséget kaphatnak.
 3. 2015-ben ingyenes információs füzetet adtunk ki PICi Füzet címmel, melyet nyomtatott formában eljuttattunk a Koraszülött Intenzív Osztályokra, illetve letölthető formában elérhetővé tettük honlapunkon. Az információs füzet új kiadása 2017 őszén 5000 példányban elkészült, az osztályok ellátása folyamatos. 2018-ban a KORE-PICi füzet APP is elérhetővé vált a felhasználók és szakemberek részére.  2019-ben az applikáció IOS rendszerű készülékeken is használhatóvá vált.
 4. 2012 óta minden évben megrendezzük a Koraszülöttek Világnapja eseményt, mely jó lehetőség a koraszülésben érintett családok és a velük foglalkozó szakemberek személyes találkozására:
  – 2012: Felvonulási tér – szülői rendezvény a Peter Cerny Alapítvány, a SZÚÉSZ és a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány munkatársainak részvételével.
  – 2013: Szeged – Közösen a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálattal.
  – 2014: Budapest, Pető Intézet: szakmai-szülői konferencia a neonatológia, a fejlődésneurológia, a korai fejlesztés és a szülősegítő szervezetek (Korán Érkeztem Egyesület, Kis Veréb Alapítvány) jeles képviselőinek részvételével, fotókiállítással, gyerekprogramokkal.
  – 2015: Budapest – Családi élménynap a Kölyökpark Fejlesztő Játszóházban, Ringató foglalkozással.
  – 2016: Budapest – Családi élménynap 160 érintett család részvételével.
  – 2017 -ben ismét családi élménynapot rendeztünk 150 érintett család részvételével.
  – 2018-ban közel 700 fő részvételével családi élménynapot szerveztünk

  – 2019-ben  700 fő részvételével családi élménynapot szerveztünk, Budapesten a Kölyökpark fejlesztő játszóházban.  Az eseménysorozat részeként november 17-én világszerte meghatározó épületeket világítanak meg lila (purple) színnel a világnap tiszteletére.

  A lilára világított épületek figyelemfelhívásként fontosak, a probléma fontosságának hangsúlyozására, másrészt komoly gesztus a koraszülésben érintett családok tiszteletére

 5. Önkénteseink – érintett szülőként – lelki segély szolgálatot működtetnek, mely a mentális támogatáson túl magában foglalja a laikus tapasztalatok megosztását, információnyújtást a szülők jogairól, lehetőségeiről, az ellátórendszer szabályairól. A segítségnyújtás jellemzően telefonon, e-mailben történik, de nem ritka a személyes találkozás sem.
  Az önkéntesek tevékenységüket részben szakmai végzettséggel: esélyegyenlőségi referens,  tréner, coach, mentálhigiénés szakember, pszichológus, részben laikusként végzik, két önkéntesünk hivatalos „PIC segítő”, egy tagunk „Sorstársi Segítő” képzésen vett részt.
 1. A Kenguru Módszer Világnapja alkalmából:
  – 2013-ban Kecskeméten örökbe fogadtunk egy kengurut, a rendezvényen részt vettek az érintett családok, illetve a kecskeméti PIC képviselői.
  – 2016-ban és 2017-ben és 2019-ben KOREXPO néven szakma-szülői konferenciát rendeztünk, fő témája a PIC utáni időszak, a fő hangsúlyt a traumás helyzetek feldolgozására, a korai kötődés kérdéseire helyezzük, de bemutatkozási lehetőséget kapnak különböző fejlesztőközpontok, illetve civil-, és szülői szervezetek is (http://korexpo.hu/). 2019-es EXPO képei: https://www.facebook.com/pg/koraszulottcom/photos/?tab=album&album_id=2336009046437436
 2. A Budapesti és Pest megyei Tiszti Főorvos (Dr. Homor Zsuzsanna) és az Országos Vezető Védőnő (Odor Andrea) jóváhagyásával és támogatásával a Földvári Nagy Zsuzsi és Kulcsár Judit által kidolgozott „Védőnői Érzékenyítő Program” –on 2015- 2016-2017- 2018- és 2019-ben kb. 1300 fő védőnő vett részt Csongrád-, Békés-, Pest- , Veszprém-, Nógrád-, Szabolcs-, Borsod-, és Heves megyében.
 1. óta a KORE egyik legnagyobb és legdinamikusabb projektje a „Ruhagyűjtés”, ennek keretében a koraszülött intenzív osztályok részére (29) állítunk össze különböző textilcsomagokat, melyek egyaránt tartalmaznak kisméretű ruhákat, lepedőket, takarókat, inkubátorpólókat, fészkeket. A KORE vállalta az adományok összegyűjtését, közös varrásokat szervezünk önkénteseinkkel, a csomagokat igény szerint, koordináltan juttatjuk el az osztályoknak, az akció keretében az ország minden PIC osztálya kapott csomagot, és néhány alkalommal különböző rehabilitációs-, illetve csecsemőosztályok is.

A „Ruhagyűjtés” egyik fontos pontja a KORIP horgolás, ennek keretében horgolt polipokat juttatunk el az osztályokra, a kis színes játék (sterilizálás után) bekerül a baba mellé az inkubátorba, majd hazaadáskor vele tart otthonába.  Önkénteseink az ország 16 megyéjében vannak jelen.

 1. 2015-ben jótékonysági futóakciónk keretében több mint 1 millió forintot gyűjtöttünk össze, melyből a SOTE II. Klinika PIC osztálya Baba-mama szobájába nyitott inkubátort vásároltunk.
 2. Intenzív kapcsolatot ápolunk a koraszülésben, korai intervencióban dolgozó szakemberekkel, igyekszünk részt venni a kapcsolódó projektekben (Első 1000 Nap, JólEnni), és lehetőség szerint együttműködünk más szülői szervezetekkel.
  A KORE tagja az EFCNI-nek (European FoundationfortheCare of NewbornInfants).

  Rendszeresen részt veszünk szakmai konferenciákon (CP-konferencia, MPT kongresszus), illetve egyéb közösségi rendezvényeken (Babaexpó, Pici Piac).

 3. 2016-ban a NaturAqua Egyesületünket kérte fel szakmai partnerként országos, minden PIC osztályra kiterjedő projektjéhez, melynek keretében az osztályok jelentős anyagi segítséget kapnak a családbarát koraszülött-ellátás megvalósításához, továbbfejlesztéséhez. Az ehhez szükséges eszközök listáját (az osztályokkal és a szülőkkel egyeztetve) a KORE alakítja ki, és bonyolítja le a beszerzéseket.  A projektnek köszönhetően a KORE 2019-re, 29 Perinatális intenzív centrum családbarát kialakításához járult hozzá.
 • 2018-ban a P&G Egyesületünket kérte fel, hogy a Mo-on újdonságnak számító preemie pelenkák bevezetéséhez szakmai segítséget nyújtsunk. Együttműködésünknek köszönhetően ma Mo-on minimum egy évig minden koraszülött osztály ingyen juthat hozzá ezekhez a speciális pelenkákhoz
 1. 2019-ben Magyarország összes megyéjében indítottunk ingyenes csecsemő újraélesztő és elsősegély tanfolyamokat. 16 megyében pedig pszichológus vezette szülői beszélgető köröket. Célunk, hogy a szülők a kórházból hazaérve se érezzék magukat egyedül a problémáikkal, félelmeikkel.
 2. 2019-ben Gulácsi Péter sportoló segítségével, támogatásával nagyértékű eszközökkel tudunk segíteni a Kistarcsai és a Péterfy Sándor utcai Kórház koraszülött intenzív osztályait.
 3. 2019-ben egyesületünk életrehívta a korecsomag.hu szolgáltatást, A KOREcsomag®azért jött létre, hogy a szokásosnál kisebb méretű újszülött ruhák kölcsönzésével segíthessük a koraszülött vagy kis súllyal született babákat nevelő családokat a kezdetekben. A csomagokat házhoz szállíttatjuk, a családnak az igénylésen kívül semmilyen teendője nincsen.
Fontos egyesületi adatok
Adószámunk: 18283114-1-06
Számlaszámunk: K&H 10402836-50526555-54691000