Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

A logopédiai munka tevékenységi köre

Lehetőség szerint a szülőnek és a logopédusnak a gyermek kezelése előtt meg kell ismerkedni egymással. Az első találkozáson meg kell röviden beszélni a szülő számára is érthető módon a logopédiai foglalkozás szükségességének okát.

Jelenleg is általános iskolákban és óvodákban helyben dolgoznak a logopédusok a rászoruló gyermekek számától függő óraszámban.

A logopédusok feladata:

 • Az ellátási körzetükbe tartozó gyerekek/tanulók beszéd és nyelvi fejlettségének szűrése, mely kiterjed a részképességek területére is.
 • A logopédiai szűréshez továbbá a logopédiai terápiához is szükséges a szülői beleegyezés. A beszédjavítás, logopédiai terápia ezen önkormányzati intézményekben ingyenes, az oktatás alapfeladatai közé tartozik.
 • A logopédiai ellátást igénylő gyermekek/tanulók részletes logopédiai vizsgálata.
 • Szükség esetén a súlyosabb esetekben gyermek/tanuló további vizsgálatának megszervezése. A beszédhiba jellege, súlyossága, esetleg halmozottsága határozza meg, hogy milyen kiegészítő vizsgálatra, esetleg vizsgálatokra van szükség (ideggyógyászati, fül-orr-gégészeti, foniátriai, pszichológiai).
 • A kapott és a saját vizsgálati eredmények alapján megtervezi a logopédus a gyermek/tanuló fejlesztését, a beszédjavítás módszerét, gyakoriságát.
 • Súlyos esetben egyéni fejlesztési tervet készít.
 • A gyermekek/tanulók rendszeres fejlesztése.
 • A gyermek egész személyiségének fejlesztése.
 • A fejlesztő eljárás dokumentálása.
 • Az eltervezett módszer, foglalkozás hatékonyságának időszakonként ellenőrzése.
 • Kapcsolattartás a szülőkkel, a gyermek pedagógusaival, a gyermekkel foglalkozó más szakemberekkel

A szülő/gondviselő szerepe a logopédiai ellátásban

Fontos, hogy a logopédus a szülőkkel/gondviselőkkel kapcsolatot teremtsen, mert a logopédiai beavatkozás eredményességét a támogató szülői magatartás erősítheti, az érdektelen vagy elutasító szülői viselkedés pedig gyengíti.

A nem támogató szülői viselkedésnek sokszor az az oka, hogy a szülő nem rendelkezik elégséges ismerettel a logopédiai kezelés céljáról és tartalmáról.

Nagyon lényeges azoknak az alkalmaknak a biztosítása, amikor a logopédus a szülőkkel kapcsolatba kerülhet. Ezen alkalmak lehetnek a szülők számára biztosított fogadóóra, szülői értekezleten jelenlét, üzenő-gyakorlófüzet rendszeresítése, nyílt nap szervezése, a szülő részvételének lehetősége a foglalkozáson.

Lehetőség szerint a szülőnek és a logopédusnak a gyermek kezelése előtt meg kell ismerkedni egymással. Az első találkozáson meg kell röviden beszélni a szülő számára is érthető módon a logopédiai foglalkozás szükségességének okát. A foglalkozásokon való részvétel feltételeit. Arról is tájékoztatást kell adni, hogy milyen tartalmúak lesznek a foglalkozások, a kezelés nyomán milyen mértékű és ütemű javulás várható, ehhez mennyi időre, foglalkozási gyakoriságra van szükség. Arról is kell beszélni, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha a gyermek/tanuló nem részesül logopédiai ellátásban.

A gyermek/tanuló komplex logopédiai ellátásának elemei

A logopédus kérésére sok esetben nem csak vizsgálatra, hanem párhuzamos terápiára vagy egyéb segítségre is szükség van, ilyenkor javasolja más szakterületen dolgozók bevonását is.

A gyermekek/tanulók többsége csupán logopédiai ellátásban részesül, esetleg a közoktatási intézményen belül működő egyéni fejlesztésben vesz részt.

Az intézményen belül maradó ellátás, aminek több ága is lehet, mikro beavatkozásnak tekinthető.

A cikket köszönjük a Logopédiai Szakszolgálatnak.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

KORIP szülinapi családi piknik

KORIP szülinapi családi piknik 2021. 07. 25.

Nagyon szeretnénk végre veletek ünnepelni, beszélgetni, egyszerűen együtt lenni, ezért egy családi „batyus” pikniken ünnepelnénk meg a Koripok születésnapját a Pető András Pedagógiai Intézet ősfái között!

Segítsünk HOLNAP BUDAPESTEN!

A legtöbb ember számára nem ismert, hogy véradásukkal akár egy koraszülött számára is biztosíthatják a gyógyulás lehetőségét.

K O R E W i F i

…díjmentesen elérhető internet pedig segítségükre lehet abban, hogy informálódjanak, beszélgessenek és láthassák azokat, akik fontosan nekik…