fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Koraszülöttek kisszótára

olvasásra ajánljuk

Topikok - Szótár

Koraszülöttek

A kora babák speciális gondozást igénylő csoport, így gyakran előfordul, hogy az orvostól olyan szavakat, idegen kifejezéseket hallunk, esetleg olyan betegségeke vagy elvégzendő vizsgálatokat említ, amiről még nem hallottunk, amelyek nincsenek a köztudatban.

Ezeket a koraszülötteket érintő speciális kifejezéseket, szavakat gyűjtöttük egy csokorba.

Koraszülöttek kisszótára

Tudjuk, milyen nehéz ilyenkor egy anyukának, a családnak. Mi is ezer helyről próbáltunk tájékozódni annak idején…
Tudjuk és köszönjük, hogy az orvosok és ápolók mindent megtesznek a korababákért, és számukra a koraszülöttek a legfontosabbak! Azonban azt is tudjuk, mennyi gondolat merült fel bennünk is, mennyit szerettünk volna kérdezni, és persze mennyire nem akartuk az ellátást zavarni. Bár mindig szívesen válaszoltak a felmerülő kérdéseinkre, mégsem elvárható, hogy kiselőadást tartsanak a szülőknek. Ezért döntött úgy a KORE, hogy elkészítjük a PICI füzet kiadványunkat, és terjesztjük azt minden lehetséges módon. Ma már applikáció formájában is

Koraszülöttek betegségei

Talán ez a téma foglalkoztatja a legjobban a szülőket. Éppen ezért vettük sorra a koraszülöttek betegségeit is. Tájékozódhatsz, mennyi esélye van az adott betegség kialakulására a korababádnak, milyen kezelési lehetőségek léteznek.

A koraszülés mint veszteség

A koraszülés mint veszteség

Perinatális veszteség ez, amely gyászmunkával jár. A gyötrő érzések intenzíven törhetnek elő annak ellenére, hogy gyakran még a közvetlen a környezeted sem érti, miért megterhelő és nehéz

elolvasom »

Amniocentezis

Genetikai indokból végzett magzatvíz-vétel. A magzatvízből nyert magzati hámsejtek diagnosztikus genetikai vizsgálatát végzik el a terhesség 14-16. hetében.

elolvasom »

Anaemia, vérszegénység

Az anaemia, a vér azon betegsége, amikor a vörösvértestek száma lecsökken. A vörösvértestek tartalmazzák a haemoglobint, amely vasban gazdag fehérje és az oxigénszállításban játszik fõszerepet.

elolvasom »

Apgar

Apgar érték megállapítására minden újszülöttnél sor kerül. Az Apgar pontrendszer hogyan épül fel?

elolvasom »

Apnoe, bradycardia

Az apnoe, a légzés kimaradása és a bradycardia, a szívmûködés csökkenése, különbözõ problémák, de mégis általában együtt jelentkeznek és elég gyakori jelenség az 1500 g alatti koraszülöttekben.

elolvasom »

Bishop-score

A méhszáj érettnek tekinthető 9 pont felett (jó szülési kilátások), kedvezőtlen 5 pont alatti Bishop-értéknél.

elolvasom »

Burokrepedés

A tágulási szak eseménye, amikor a magzatvíz elfolyik. A burokrepedés nem fájdalmas, mivel a burkok nem tartalmaznak idegrostokat.

elolvasom »

Cervicogram (CG)

A terhesség alatti kívánatos érték: 3000, azaz 3 cm hosszú méhnyak, és zárt külső-, belső méhszáj és nyakcsatorna.

elolvasom »

Cordocentezis

A magzati vérvétel legkorszerűbb módja, méhen belüli beavatkozás keretében a köldökzsinórból vért vesznek genetikai és egyéb vérvizsgálatokra.

elolvasom »

Ellenanyagvizsgálat

Az Rh-negatív anyánál a terhesség mindegyik harmadában elvégzett vizsgálat, melynek segítségével kimutatható, hogy az anya vére az Rh-pozitív magzata vérével lépett-e reakcióba, és termelt-e ellenanyagot.

elolvasom »

Fájásgyengeség

A szülés zavartalan lefolyását akadályozó méhtevékenység-zavar, amikor a méhösszehúzódások gyengék, nem hatásosak, esetleg ritkák vagy rövid ideig tartanak.

elolvasom »

Fertőzések

A koraszülöttek körében gyakoriak a fertõzések, nemcsak a gyengébb védekezõ-rendszerük miatt, hanem azért is, mert a Koraszülött Intenzív Osztályon, az intenzív ellátás során ez gyakrabban következhet be.

elolvasom »

Fogóműtét

A szülés kitolási szakában az elégtelen szülőfájások pótlására, anyai betegség vagy a magzat oxigénhiányos állapota miatt a szülés mielőbbi befejezésére szolgáló beavatkozás.

elolvasom »

Gát (perineum)

Tágabb értelemben: a szeméremcsont, a két ülőgumó és a keresztcsont alsó csúcsa közötti, rombusz alakú terület.

elolvasom »

Gátmetszés (episiotomia)

A kitolási szak végén a gát túlfeszülésének és az anyai lágyrészek sérülésének megakadályozása, a fej kigördülésének megkönnyítése érdekében végzett metszés.

elolvasom »

Gátvédelem

A kitolási szakban a fej kibújásakor a szülésznő a vajúdó gátjára helyezi a tenyerét, s a kigördülő koponyát kissé visszatartja, csak lassan engedi megszületni, ezzel segíti a gáttájék sérülésmentes tágulását.

elolvasom »

Genetikai tanácsadás

Genetikai tanácsadóhoz fordulhat minden olyan egyén vagy pár, akiknek a családjában már fordult elő valamilyen genetikai károsodással született gyermek, akiknek többször megszakadt a terhességük, és ennek okát nem sikerült feltárni

elolvasom »

Icterus, sárgaság

Az icterus, a sárgaság az újszülöttek több mint felénél, a koraszülöttek kb. 80%-ónál jelentkezik. Az újszülöttek nagy részénél ez olyan enyhe fokú, hogy nem igényel speciális kezelést.

elolvasom »

Inkubátor

A koraszülötteket inkubátorokban helyezzük el. Erre azért van szükség, mert a koraszülöttek kb. a 32. hétig nem tudják hõmérsékletüket szabályozni

elolvasom »

Kékfény lámpa

A kékfény lámpa megfelelõ hullámhosszú és energiájú fény segítségével biztosítja az epefesték lebomlását és kiürülését a szervezetbõl.

elolvasom »

Laboratóriumi berendezések

Az ágy mellett laboratóriumi berendezések segítségével rendszeresen lehet ellenõrizni a vércukor szintet, a vér nátrium, kálium, kalcium-ion tartalmát, a vérgáz értékeket.

elolvasom »

Magzatvíz

A magzatburok belső rétege termeli, semleges vegyhatású. Mennyisége a 36. héten kb. 1200-1500 ml, mely 3 óránként cserélődik.

elolvasom »

Naplemente tünet

A naplemente tünet újszülöttek, csecsemők agynyomás-fokozódására utaló jel lehet. Maga a jel az, hogy a gyermek szembogara felett fehér látható.

elolvasom »

NST (non-stressz-teszt)

A terhes nyugalmi állapotában végzett cardiotokográfos (CTG) vizsgálat, amelyben a magzatmozgást, illetve spontán méhösszehúzódást követő szívműködés-változásokból lehet következtetni a magzat méhen belüli állapotára.

elolvasom »

Oxitocin

A méhizomzat ritmusos összehúzódását okozza. Az agyban lévő magokban (hipotalamusz) termelődik, az agyalapi mirigy (hipofízis) hátsó lebenyében tárolódik

elolvasom »

PIC-en a baba

A PIC speciálisan a koraszülöttek és a beteg újszülöttek ellátására felkészült osztály. Ennek a felkészültségnek személyi és tárgyi feltételei vannak.

elolvasom »

Praeeclampsia

A terhesség második felében kialakuló magas vérnyomás, melyet a vizeletben megjelenő fehérjeürítés kísér. Kórházi kezelést, szoros megfigyelést igényel.

elolvasom »

Retinopathia (ROP)

A koraszülöttek szemideghártyájának bántalmát elsőként Terry írta le 1942-ben (orvosi nevén retinopátia prematurórum, angol elnevezésének (Retinopathy of Prematurity) kezdőbetűiből származó rövidítése: ROP).

elolvasom »

Spinális anaesthesia

Érzéstelenítés céljából a helyi érzéstelenítőt közvetlenül a liquortérbe fecskendezik be. Egyszerű, gyors eljárás, műtéteknél (pl.: császármetszés) alkalmazható.

elolvasom »

Tágulási szakasz

A szülés első szakasza, mely a fájások kezdetétől a méhszáj eltűnéséig tart. A méhösszehúzódások hatására a méhnyak megrövidül, elsimul, a méhszáj tágulni kezd

elolvasom »

Tokográfia

A várandós nő hasfalára helyezett mérőkészülékkel nyomon követhetők az összehúzódások időbeni lefolyása, az intenzitásuk hozzávetőleges mértéke.

elolvasom »

Toxoplazmózis

Toxoplasma gondii protozoon okozta fertőzés, melyet nyers hús (pl. véres steak) fogyasztásával, fertőzött állatokkal, főként macskával, annak ürülékével való érintkezés során lehet megkapni.

elolvasom »

Vacuum extractio

A szülés kitolási szakában az elégtelen szülőfájások pótlására, anyai betegség vagy a magzat oxigénhiányos állapota miatt a szülés mielőbbi befejezésére szolgáló beavatkozás.

elolvasom »

Vese- és bélműködés

A súlyos állapotú koraszülötteknél igen gyakori, hogy a vesék nem működnek megfelelően, nem képesek megfelelő mennyiségű vizelet kiválasztására.

elolvasom »
további

Ajánlott írások más topikokból

Patrícia

Lara harcol, még most is. Az orvosok csak bámulnak hisz neki nem szabadna már élnie, és feküdnie kéne egész nap.. ” Szoba növény” de Isten velünk van és védelmezi, ő is azt szeretné hogy harcoljon. Nem lehetek elég hálás az I.Gyermek klinika PIC dolgozóinak, az Intenzív osztályon dolgozóknak és az USI dolgozóinak. És külön az összes nővéreknek is hisz ott voltak és ők voltak neki a pót anyukák amikor én nem voltam ott. 
Tudom, és bízom benne hogy egyszer hangot kapnak azok is akiknek nem ment zökkenőmentesen a koraszülés és a fejlődés. Kitartást akik még az út elején járnak. A CSODÁK KÖZTÜK ÉLNEK. 

Hanna története

Szerencsére nincs a gyermeknek semmilyen lemaradása, kúszik, mászik, ül, áll, 2 lépést már megy egyedül. És néha be se áll a kis szája, de mi imádjuk nagyon.

Nikolett története

Bemutatom Nektek a mi kis hősünket Doriánt, aki 20-án tölti a 3 hónapot, korrigáltan 1,5 hónapos makk egészséges 4510 grammos es 56 cm-s mosolyalbum kisfiunkat.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn