Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Fertőzések

A koraszülöttek körében gyakoriak a fertõzések, nemcsak a gyengébb védekezõ-rendszerük miatt, hanem azért is, mert a Koraszülött Intenzív Osztályon, az intenzív ellátás során ez gyakrabban következhet be.

A koraszülöttek körében gyakoriak a fertõzések, nemcsak a gyengébb védekezõ-rendszerük miatt, hanem azért is, mert a Koraszülött Intenzív Osztályon, az intenzív ellátás során ez gyakrabban következhet be.

A koraszülöttek két úton fertõzõdhetnek:

  • az anyától, méhen belül vagy a szülés alatt, amikor a baba a szülõcsatornán áthalad.
  • a környezetbõl; a többi babától, a szülõktõl, a személyzettõl, vagy a mûszerek révén.

A szülés alatti fertõzés igen gyakori. Gyakran maga a fertõzés a koraszülés oka. A szülõcsatornában különféle baktériumok, vírusok lehetnek, amelyek sokszor az anyának semmilyen tünetet, betegséget nem okoznak. Szerencsére a babák bõre, nyálkahártyája véd attól, hogy a baktériumok a szennyezett felületekrõl a mélyebb rétegekbe kerüljenek. Az érett, egészsédes újszülöttek védekezõ rendszere általában elég erõs ahhoz, hogy a fertõzéssel szemben felvegye a harcot. A koraszülöttek esetében azonban a bõr, a nyálkahártya vékonyabb. Különbözõ beavatkozások során, például karsülök behelyezése, újraélesztés során, injekció adásakor sérülhet. Másrészt a koraszülöttek védekezõ rendszere sokkal fejletlenebb, mint az éretteké.

Koraszülöttekben a fertõzéseket sokszor nehéz kimutatni. Haspuffadás, légzéskimaradás, sárgaság, aluszékonyság, etetési nehézségek hívják fel a figyelmet a fertõzés lehetõségére. Ilyenkor különbözõ vérvizsgálatokat kérünk. Váladékokból, vérbõl, gerincvízbõl, vizeletbõl mikrobiológiai tenyésztési vizsgálatokat végzünk. A koraszülöttek fertõzésének gyakorisága miatt születés után rutinszerûen küldünk vizsgálati anyagokat a fülbõl, a gyomorból, székletbõl stb.

Amennyiben fertõzéssel állunk szemben, akkor antibiotikumokat adunk. Ezek az anyagok gátolják a baktériumok szaporodását, vagy elpusztítják azokat. Azonban ezek sem veszélytelen gyógyszerek, különösen hosszú idõn át adva; némelyikük károsíthatja a vesét, a hallószervet, a májat, elpusztíthatják a normális bélflórát. Éppen ezért a fertõzések megelõzésére kell törekednünk. Ennek során pedig a legfontosabb tényezõ a gondos kézmosás, a tisztasági szabályok betartása, amely vonatkozik mind a személyzetre, mind pedig a szülõkre.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

KORIP szülinapi családi piknik

KORIP szülinapi családi piknik 2021. 07. 25.

Nagyon szeretnénk végre veletek ünnepelni, beszélgetni, egyszerűen együtt lenni, ezért egy családi „batyus” pikniken ünnepelnénk meg a Koripok születésnapját a Pető András Pedagógiai Intézet ősfái között!

Segítsünk HOLNAP BUDAPESTEN!

A legtöbb ember számára nem ismert, hogy véradásukkal akár egy koraszülött számára is biztosíthatják a gyógyulás lehetőségét.

K O R E W i F i

…díjmentesen elérhető internet pedig segítségükre lehet abban, hogy informálódjanak, beszélgessenek és láthassák azokat, akik fontosan nekik…