Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Hármasiker-várandósság (trigemini)

A hármasiker- várandósság egy fokozott figyelmet igénylő különleges állapot.

Az első hazai ikerstatisztikai összefoglaló 1928-ban, a Magyar Statisztikai Szemlében jelent meg, és így kezdődött:

„A többes születés igen érdekes természeti tünemény, mely úgy orvosi, mint társadalmi és statisztikai szempontból is nagy jelentőséggel bír.”

Miben különböznek a hármasikresek problémái az ikresekétől vagy más háromgyerekes szülőkétől?

A hármasiker-terhesség szinte mindig (az esetek 97,3 százalékában) koraszüléssel végződik (szemben az ikerterhességgel, ahol ennek esélye kb. 50%), a terhességi szövődmények gyakorisága jóval nagyobb, vagyis már maga a várandósság is veszélyeztetett, az anya számára nehezebb, megterhelőbb időszak.

A kezdeti sok(k) után mire érdemes figyelni, ha három gyermeket hordunk a szívük alatt?

Ha várandósság rendben zajlik, akkor a 27- 30. hét előtt / körül számítani kell a kórházi befekvésre, figyelemre.  Mindenképp olyan kórházat érdemes választani, ahol koraszülött intenzív osztály működik (PIC).

Fontos az időben a lehetőségekhez mérten időben beadott tüdőérlelő (természetesen, ha nincs kontraindikáció, ezt minden esetben az orvos dönti el)

Hogy pszichés szempontból érdemes –e utána olvasni a koraszülés lehetőségének és az információknak ezt mindenkinek önmagának kell eldöntenie.

Én hálás lettem volna pontos és hiteles információkért.  –és egy ilyen kiadványért.

P I C i   f ü z e t 

 

a KORE küldetése, hogy az emberek tudjanak a koraszüléssel kapcsolatos információkról, felkészülten nézhessenek szembe a nehézségekkel.

 

Források:

ksh.hu

mipszi.hu 

koraszulott.com 

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Edina és Szabolcs

A koraszülés nem múlik egy nyomtalanul, nem feledteti mindig az egészségesen fejlődő gyermek. Léteznek koraszülött halmozottan sérült gyermekek. Mi folyamatosan szembesültünk vele, milyen egy egészségesen fejlődő gyermek és ezzel párhuzamosan egy sérült gyermek fejlődése.

Anita

Hiszem, hogy a hozzám hasonló helyzetben lévő anyukák kapják fentről az erőt. A rengeteg műtétet és terápiát, mindent, amit végigcsináltunk, amennyi kilométert megtettünk nem lehet és nem lehetett volna másképp megcsinálni. Sokan kérdezik: honnan ez a sok erő? Nem tudom a választ, de érzem, hogy kapom az energiát.