fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

PIC-en a baba

A PIC speciálisan a koraszülöttek és a beteg újszülöttek ellátására felkészült osztály. Ennek a felkészültségnek személyi és tárgyi feltételei vannak.

A gyermeket váró édesanyák többsége egészséges, szép, jól evő, jól alvó, szépen fejlődő, mindenféle problémától mentes újszülöttet, csecsemőt képzel el lelki szemei előtt. Sajnos sokszor a képzelet és a valóság nem találkozik, mert már a várandósság ideje alatt a terhességi szűrővizsgálatokon kiderül, hogy a babának valamilyen betegségére, károsodására kell számítani, vagy éppen egy normális, panasz és problémamentes terhesség során idő előtt megszületik a gyermek.

Nagyon sokat jelent ilyenkor a kíméletes szülésvezetés, és legtöbb esetben a beindult szülést császármetszés segítségével fejezik be, kímélve ezzel is a babát a kifáradástól és a további károsodástól. A pici megérkeztét a szülőszobán jól képzett orvosok, intenzív ápolók várják, majd az első ellátás után a perinatális intenzív centrumba (PIC) helyezik át.

A PIC speciálisan a koraszülöttek és a beteg újszülöttek ellátására felkészült osztályA PIC speciálisan a koraszülöttek és a beteg újszülöttek ellátására felkészült osztály. Ennek a felkészültségnek személyi és tárgyi feltételei vannak. A tárgyi feltételek, melyeknek állandóan készenlétben, működőképes állapotban kell lenni, a következők: oxigén, leszívó eszközök, ballon és maszk, intubációs eszközök, lélegeztető gép, életmentő- és egyéb gyógyszerek, infúziók, újraélesztő asztal, inkubátorok, a beteg monitorizálására (pl.pulzus, vérnyomás, oxigénellátottság mérő, vércukor mérő) alkalmas eszközök, bőr- és felületfertőtlenítő szerek, stb. A PIC-ek működésének alapfeltétele, hogy rendelkezzenek megfelelő számú, jól képzett intenzív szakápolónővel, akik megbízhatóak, pontosak, jó megfigyelők, fegyelmezettek, kitartóak és képesek együttműködni egymással és az orvossal. Az intenzív ellátás csak jól megszervezett munkarendben lehetséges, ehhez a napi- munkarendhez kell az édesanyáknak alkalmazkodni és megérteni a saját gyermekük gyógyulásának érdekében is.

Az újszülött, a koraszülött nagyon sok veszélynek van kitéve a saját éretlensége, az immunrendszerének nem megfelelő működése miatt.Már a születés során vagy akár később is kerülhet olyan helyzetbe, hogy a légzése nem kielégítő illetve egyáltalán nincs. Emiatt újraélesztést kell kezdeni, illetve gépi lélegeztetést kell alkalmazni. Ilyenkor a szakorvos egy csövet- tubust vezet a baba légcsövébe és a kis beteg állapotának megfelelően beállítja a lélegeztetőgépet. Közben folyamatos megfigyelés (személyes és gépi) alatt áll a gyermek, s rosszulléte esetén a rá helyezett érzékelő segítségével a monitor erőteljes sípolással és villogással azonnal jelzi, hogy az állapotváltozása valamilyen beavatkozást igényel.

Mivel ezeknek a piciknek legtöbbször bizonyos gyógyszerekre szükségük van, s általában a táplálásuk sem kielégítő szájon illetve tápszondán keresztül, szükség van már az osztályos felvételükkor a jól szabályozható infúziós terápia megkezdésére. Infúziós kezelésre sokszor hetekig, hónapokig szükség lehet.

Az újszülöttek, s főleg a koraszülöttek hőszabályozása még nem teljesen megfelelő, könnyen átveszik a környezetük hőmérsékletét. Nagyon fontos, hogy biztosítva legyen számukra egy állandó, megfelelő hőmérséklet és páratartalom, hogy ne fenyegesse őket a kihűlés vagy a túlmelegedés veszélye. Ezt az állandó hőmérsékletet és páratartalmat az inkubátor biztosítja, s naponta többszöri hőmérőzéssel ellenőrizzük mellette a gyermek testhőmérsékletét. A már jobban levő, nem túl beteg gyermek néhány percre kikerülhet az inkubátorból, ilyenkor tudják az anyukák kézbe venni babájukat.

Ha még az állapota nem engedi meg, hogy kikerüljön az inkubátorból, minden orvosi-ápolói beavatkozás a számára biztonságot jelentő falak között történik. Azonban van lehetőségük az édesanyáknak, hogy megfelelő kézfertőtlenítés után ők is megérintsék, megsimogassák gyermeküket, természetesen nem túl hosszú ideig, hiszen a gyógyulásához azzal is hozzájárulunk, ha minél kevesebbet ingereljük, minél kevesebbet nyúlunk hozzá. Természetesen az ápolási-gyógyítási beavatkozásokat is célszerű minél gyorsabban, de nem kapkodva kivitelezni, hiszen ezeknek egy része még fájdalmat is okozhat a picinek (például a vérvétel- naponta esetleg többször is), vagy megzavarja a nyugalmukat.

Szülés után, különösen ha beteg- koraszülött kisbabája születik az anyukának, különleges lelki-pszichés helyzet léphet fel. Ezt egyrészt a hormonszintek gyors változása, másrészt a félelem, az aggodalom és a jövőbe vetett bizonytalanság okozza. Mivel senki nem így tervezi a gyermek megszületésének első napjait-heteit, óriási lelki teher, önvád és kilátástalanság érzés nyomhatja a szülő vállát.

Ilyenkor azzal bíztatom az anyukákat, hogy higgyenek bennünk, ápolókban-orvosokban, higgyenek saját magukban és főleg a kisbabájukban. Bennünk azért, mert mindent megteszünk a pici felépüléséért, vigyázunk rá, szeretjük. Magukban azért, mert ettől a gyermektől óriási esélyt kaptak, hogy szülők, ráadásul jó szülők legyenek. Hiába van ott az inkubátor fala kettejük között, a picinek szüksége van az édesanyja simogató kezére, csendes szavaira, kitartására, szeretetére, szüksége van a tejére, s arra a biztonságra, hitre, amit csak az anya jelenléte tud megadni neki. S a legfontosabb, hogy fogadja el a helyzetet, tisztázza magában a realitást, és higgyen a babájában, hiszen őhelyette ezt a harcot, élet-halál küzdelmet más nem tudja véghezvinni, az a törékeny, apró kis test nap mint nap szívósan küzd és élni akar!

Az előzőleg leírtak természetesen csak egy szeletét vázolták a PIC életének, sokféle beavatkozásról nem ejtettem szót (például az oxigénkezelésről, transzfúzióról, vérvételekről, mellkascsövezésről, műtétek utáni ellátásról, táplálási nehézségekről, kékfénykezelésről, stb), de azt gondolom, mindannyian érzik, akik elolvasták, hogy számunkra az élet akkor is fontos és szent, amikor sokan már elveszitik a hitüket, reményüket benne!

Egy idézettel zárnám soraimat:

Teréz anya: Az élet himnusza

Az élet egyetlen – ezért vedd komolyan!
Az élet szép – csodáld meg!
Az élet boldogság – ízleld!
Az élet álom – tedd valósággá!
Az élet kihívás – fogadd el!
Az élet kötelesség – teljesítsd!
Az élet játék – játszd!

Az élet vagyon – használd fel!
Az élet szeretet – add át magad!
Az élet titok – fejtsd meg!
Az élet ígéret – teljesítsd!
Az élet szomorúság – győzd le!
Az élet dal – énekeld!
Az élet küzdelem – harcold meg!
Az élet kaland – vállald!
Az élet jutalom – érdemeld ki!
Az élet élet – éljed!

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.