Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

RSV: a vírus, amit a kisgyermekes szülőknek fontos ismerni

RSV vírus közérthetően

RSV: a vírus, amit a kisgyermekes szülőknek fontos ismerni

Az RSV

Az RSV rövidítés az óriássejtes tüdőmeg­betegedést okozó vírus nevét (respiratory syncytial virus) jelöli. Az RSV a leggyakoribb közönséges légúti kórokozó gyermekeknél. A vírus megvastagítja a kislégutak nyálka­hártyáját, vagyis minél kisebbek ezek a légutak – minél kisebb egy baba -, annál súlyosabbak a következmények. Ezen kívül csecsemőknél az RSV a súlyos lefolyású alsó légúti meg­betegedések leggyakoribb okozója. Az RSV-fertőzé­sek szezonálisak, általá­ban hidegebb időben kö­vetkeznek be. Hazánkban leggyakrabban novembertől áprilisig fordulnak elő, ráadásul a vírusfertőzést egy szezonon belül több­ször is el lehet kapni.

 

RSV: a vírus, amit a kisgyermekes szülőknek fontos ismerni

Az RSV

Az RSV rövidítés az óriássejtes tüdőmeg­betegedést okozó vírus nevét (respiratory syncytial virus) jelöli. Az RSV a leggyakoribb közönséges légúti kórokozó gyermekeknél. A vírus megvastagítja a kislégutak nyálka­hártyáját, vagyis minél kisebbek ezek a légutak – minél kisebb egy baba -, annál súlyosabbak a következmények.

Ezen kívül csecsemőknél az RSV a súlyos lefolyású alsó légúti meg­betegedések leggyakoribb okozója. Az RSV-fertőzé­sek szezonálisak, általá­ban hidegebb időben kö­vetkeznek be.

Hazánkban leggyakrabban novembertől áprilisig fordulnak elő, ráadásul a vírusfertőzést egy szezonon belül több­ször is el lehet kapni.

Kire jelent különös veszélyt az RSV-fertőzés?

2-3 éves korára az RSV csaknem az összes gyerme­ket megfertőzi, és legtöbbször a közönséges náthához hasonló tüneteket okoz.

Ám egyes esetekben, leggyak­rabban koraszülött csecsemőknél és bizonyos tüdőbe­tegségekben vagy veleszületett jelentős szívrendelle­nességben szenvedő, 2 év alatti kisgyerekeknél, az RSV légúti fertőzést, tüdő-, és hörgőcskegyulladást okozhat. Ha ez bekövetkezik, a baba súlyosan megbetegedhet, és kórházi kezelés válhat szükségessé. A csecsemők és kis­gyerekek korcsoportjában az RSV gyakran felelős a kórházi ápolást is szükségessé tevő tüdőgyulladásért és hörgőcskegyulladásos (bronchiolitis) esetekért.

Koraszülött csecsemők

A koraszülött csecsemők az RSV-fertőzés fokozott kockázatának vannak kitéve, hiszen az idő előtti születés miatt nem volt idő a légzőszervek tökéletes kifejlődésére.

Minél éretlenebbül jön világra egy újszülött, annál fejletle­nebbek, gyengébbek a légzőszervek, és annál nagyobb az esélye a krónikus tüdőbetegségekre.

BPD – Bronchopulmonális diszplázia (Koraszülöttek krónikus tüdőbetegsége)

BPD leggyakrabban azoknál a koraszülött csecsemőknél alakul ki, akik hosszan tartó, magas oxigénkoncentrációjú lélegeztetésben részesültek. Esetükben nagyobb eséllyel fordul elő súlyos betegség az RSV miatt.

Veleszületett szívbetegség

A veleszületett szívbetegségeknek számos különböző típusa ismert. Bizonyos veleszületett szívbetegségek növelhetik az RSV által okozott súlyos betegség kialaku­lásának kockázatát.

Ezekre figyeljünk!

RSV fertőzés

Az RSV-fertőzés tünetei kezdetben igen hasonlóak a nátháéhoz, például:

• láz

• orrfolyás

• egyéb náthaszerű tünetek.

Ha a fertőzés eléri a tüdőt, az RSV tünetei rosszabbod­hatnak. Ezek a tünetek az alábbiak lehetnek:

• mélyebb és gyakoribb köhögés

• légzési nehézség, zihálás (sípoló hanggal) és szapora légzés

• ajkak vagy körmök kékes elszíneződése

• kiszáradás

• nehézségek a szoptatás vagy üvegből történő etetés során.

Óvja meg babáját az RSV-fertőzéstől!

• Kérjen meg mindenkit, aki kapcsolatba kerül a babá­val, hogy mosson kezet alkoholos tisztítószerrel vagy meleg vízzel és szappannal!

• Ha Ön megfázott vagy lázas, ne puszilgassa a babát, inkább gyengéden ölelje magához, vagy simogassa meg a fejét.

• A megfázás jeleit mutató, vagy lázas embereket tartsa távol a babától!

• Az RSV-szezon alatt lehetőleg ne vigye a babát zsúfolt, sok ember által látogatott helyre, mint például bölcső­de, bevásárlóközpontok, nagy családi összejövetelek.

• Ne dohányozzon a baba környezetében!

Egyeztessen kezelőorvosával, hogy gyermeke RSV-fertőzés szempontból veszélyeztetett csoport­ba tartozik-e és jogosult-e RSV elleni védőoltásra.

RSV oltás

Hogyan segít a védőoltás?

Az oltással a gyermek az RSV elleni ellenanyagot (antites­tet) kapja meg, mely 1 hónapon keresztül tudja csökkenteni az RSV okozta megbetegedések kialakulásának kockázatát. (Ezt nevezzük passzív immunizálásnak.) A megfelelő ellenanyagszint fenntartása érdekében fontos, hogy szezonban november és március között minden hónapban megkapja a gyer­mek a védőoltást. Megkezdett oltássorozat esetén tehát minden hónapban vissza kell vinni a veszé­lyeztetett babákat a következő védőoltásra. RSV fertőzéssel kapcsolatos kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, illetve további információért az RSV oltás kapcsán kattintson a www.rsvoltas.hu weboldalra.

Jelen dokumentum általános tájékoztatási céllal készült és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt. Konkrét panasz, kérdés esetén kérjük, forduljon kezelőorvosához.

(Hivatkozás: Mészner Zs., Szabó M., Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle. 2011;16(5):2-7)

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Edina és Szabolcs

A koraszülés nem múlik egy nyomtalanul, nem feledteti mindig az egészségesen fejlődő gyermek. Léteznek koraszülött halmozottan sérült gyermekek. Mi folyamatosan szembesültünk vele, milyen egy egészségesen fejlődő gyermek és ezzel párhuzamosan egy sérült gyermek fejlődése.

Anita

Hiszem, hogy a hozzám hasonló helyzetben lévő anyukák kapják fentről az erőt. A rengeteg műtétet és terápiát, mindent, amit végigcsináltunk, amennyi kilométert megtettünk nem lehet és nem lehetett volna másképp megcsinálni. Sokan kérdezik: honnan ez a sok erő? Nem tudom a választ, de érzem, hogy kapom az energiát.