fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

RSV: a vírus, amit a kisgyermekes szülőknek fontos ismerni

RSV vírus közérthetően

RSV: a vírus, amit a kisgyermekes szülőknek fontos ismerni

Az RSV

Az RSV rövidítés az óriássejtes tüdőmeg­betegedést okozó vírus nevét (respiratory syncytial virus) jelöli. Az RSV a leggyakoribb közönséges légúti kórokozó gyermekeknél. A vírus megvastagítja a kislégutak nyálka­hártyáját, vagyis minél kisebbek ezek a légutak – minél kisebb egy baba -, annál súlyosabbak a következmények. Ezen kívül csecsemőknél az RSV a súlyos lefolyású alsó légúti meg­betegedések leggyakoribb okozója. Az RSV-fertőzé­sek szezonálisak, általá­ban hidegebb időben kö­vetkeznek be. Hazánkban leggyakrabban novembertől áprilisig fordulnak elő, ráadásul a vírusfertőzést egy szezonon belül több­ször is el lehet kapni.

 

RSV: a vírus, amit a kisgyermekes szülőknek fontos ismerni

Az RSV

Az RSV rövidítés az óriássejtes tüdőmeg­betegedést okozó vírus nevét (respiratory syncytial virus) jelöli. Az RSV a leggyakoribb közönséges légúti kórokozó gyermekeknél. A vírus megvastagítja a kislégutak nyálka­hártyáját, vagyis minél kisebbek ezek a légutak – minél kisebb egy baba -, annál súlyosabbak a következmények.

Ezen kívül csecsemőknél az RSV a súlyos lefolyású alsó légúti meg­betegedések leggyakoribb okozója. Az RSV-fertőzé­sek szezonálisak, általá­ban hidegebb időben kö­vetkeznek be.

Hazánkban leggyakrabban novembertől áprilisig fordulnak elő, ráadásul a vírusfertőzést egy szezonon belül több­ször is el lehet kapni.

Kire jelent különös veszélyt az RSV-fertőzés?

2-3 éves korára az RSV csaknem az összes gyerme­ket megfertőzi, és legtöbbször a közönséges náthához hasonló tüneteket okoz.

Ám egyes esetekben, leggyak­rabban koraszülött csecsemőknél és bizonyos tüdőbe­tegségekben vagy veleszületett jelentős szívrendelle­nességben szenvedő, 2 év alatti kisgyerekeknél, az RSV légúti fertőzést, tüdő-, és hörgőcskegyulladást okozhat. Ha ez bekövetkezik, a baba súlyosan megbetegedhet, és kórházi kezelés válhat szükségessé. A csecsemők és kis­gyerekek korcsoportjában az RSV gyakran felelős a kórházi ápolást is szükségessé tevő tüdőgyulladásért és hörgőcskegyulladásos (bronchiolitis) esetekért.

Koraszülött csecsemők

A koraszülött csecsemők az RSV-fertőzés fokozott kockázatának vannak kitéve, hiszen az idő előtti születés miatt nem volt idő a légzőszervek tökéletes kifejlődésére.

Minél éretlenebbül jön világra egy újszülött, annál fejletle­nebbek, gyengébbek a légzőszervek, és annál nagyobb az esélye a krónikus tüdőbetegségekre.

BPD – Bronchopulmonális diszplázia (Koraszülöttek krónikus tüdőbetegsége)

BPD leggyakrabban azoknál a koraszülött csecsemőknél alakul ki, akik hosszan tartó, magas oxigénkoncentrációjú lélegeztetésben részesültek. Esetükben nagyobb eséllyel fordul elő súlyos betegség az RSV miatt.

Veleszületett szívbetegség

A veleszületett szívbetegségeknek számos különböző típusa ismert. Bizonyos veleszületett szívbetegségek növelhetik az RSV által okozott súlyos betegség kialaku­lásának kockázatát.

Ezekre figyeljünk!

RSV fertőzés

Az RSV-fertőzés tünetei kezdetben igen hasonlóak a nátháéhoz, például:

• láz

• orrfolyás

• egyéb náthaszerű tünetek.

Ha a fertőzés eléri a tüdőt, az RSV tünetei rosszabbod­hatnak. Ezek a tünetek az alábbiak lehetnek:

• mélyebb és gyakoribb köhögés

• légzési nehézség, zihálás (sípoló hanggal) és szapora légzés

• ajkak vagy körmök kékes elszíneződése

• kiszáradás

• nehézségek a szoptatás vagy üvegből történő etetés során.

Óvja meg babáját az RSV-fertőzéstől!

• Kérjen meg mindenkit, aki kapcsolatba kerül a babá­val, hogy mosson kezet alkoholos tisztítószerrel vagy meleg vízzel és szappannal!

• Ha Ön megfázott vagy lázas, ne puszilgassa a babát, inkább gyengéden ölelje magához, vagy simogassa meg a fejét.

• A megfázás jeleit mutató, vagy lázas embereket tartsa távol a babától!

• Az RSV-szezon alatt lehetőleg ne vigye a babát zsúfolt, sok ember által látogatott helyre, mint például bölcső­de, bevásárlóközpontok, nagy családi összejövetelek.

• Ne dohányozzon a baba környezetében!

Egyeztessen kezelőorvosával, hogy gyermeke RSV-fertőzés szempontból veszélyeztetett csoport­ba tartozik-e és jogosult-e RSV elleni védőoltásra.

RSV oltás

Hogyan segít a védőoltás?

Az oltással a gyermek az RSV elleni ellenanyagot (antites­tet) kapja meg, mely 1 hónapon keresztül tudja csökkenteni az RSV okozta megbetegedések kialakulásának kockázatát. (Ezt nevezzük passzív immunizálásnak.) A megfelelő ellenanyagszint fenntartása érdekében fontos, hogy szezonban november és március között minden hónapban megkapja a gyer­mek a védőoltást. Megkezdett oltássorozat esetén tehát minden hónapban vissza kell vinni a veszé­lyeztetett babákat a következő védőoltásra. RSV fertőzéssel kapcsolatos kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, illetve további információért az RSV oltás kapcsán kattintson a www.rsvoltas.hu weboldalra.

Jelen dokumentum általános tájékoztatási céllal készült és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt. Konkrét panasz, kérdés esetén kérjük, forduljon kezelőorvosához.

(Hivatkozás: Mészner Zs., Szabó M., Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle. 2011;16(5):2-7)

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.