fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Milyen súlyos szövődmények fordulhatnak elő a koraszülött babáknál?

budapest-SE-II-koraszulott-osztaly-betegorzo-monitorok-PIC-KORE-NaturAqua.1
A nagyon éretlen koraszülött babák akár 25%-ánál is előfordulhat a tüdőéretlensége és a kezelésére alkalmazott gépi lélegeztetés miatt krónikus tüdőbetegség (Bronchopulmonális diszplázia, BPD).

Az 1500 gramm alatti koraszülött babák a következő veszélyeknek vannak kitéve (ezekről a betegségekről részletesen a PICi szótárban olvashatsz):

– A nagyon éretlen koraszülött babák akár 25%-ánál is előfordulhat a tüdőéretlensége és a kezelésére alkalmazott gépi lélegeztetés miatt krónikus tüdőbetegség (Bronchopulmonális diszplázia, BPD). Sajnos, miközben a legkisebbeknek olykor az életben maradáshoz szükségük van lélegeztetőgép segítségére, az annál jobban károsíthatja a tüdőszövetet, minél hosszabb ideig szükséges alkalmazni a légzés támogatásához. Ezért is, az orvosok igyekeznek minimálisra csökkenteni a gépi lélegeztetés hosszát.

– Az 1500 gramm alatti babák akár 1/3-át érinti valamilyen másodlagosan kialakuló (nosocomialis) fertőzés az intenzív osztályon. Ilyenkor szükséges antibiotikus kezelés. Szem előtt kell azonban azt is tartani, hogy az antibiotikumok nemcsak a kórokozókat pusztítják el, hanem a kialakulóban lévő normál bélflórát is.

– A babák akár 6%-a súlyos agyvérzést szenved el. Ez leggyakrabban a 30. terhességi hét előtt született újszülötteknél fordul elő. Létrejöttében közrejátszik az éretlenség miatt igen sérülékeny agyi érhálózat, a különböző fertőzések, valamint maga a lélegeztetés és ehhez szükséges intubálás, illetve az igen éretlen koraszülöttek esetében akár a nem megfelelő technikával történő mozgatás is.

– A babák 5%-a szenved bélgyulladásban, mely a súlyossága mértékétől függően akár maradandó, sőt sajnos, olykor végzetes következményekkel járhat.

– A babák 7%-nál jelentkezik a ROP, a szem ereinek kórosnövekedése, mely a gyermekek látását befolyásolja. Hátterében egyéni érzékenység és a lélegeztetés során alkalmazott oxigén adás áll, és igen súlyos esetben akár vaksághoz vezethet. Megoldására, a látás megtartásához lézeres műtét alkalmazása szükséges.

– A nagyon éretlen koraszülöttek akár 30%-ánál tapasztalható a magzati életre jellemző keringésben központi szerepet játszó ér, a ductus arteriosus záródásának az elmaradása. Ebben az esetben a szív munkája jelentősen fokozódik és a légzés is akadályozottá válik. Nyitva maradásával befolyással lehet a gépi lélegztetés hosszára, valamint a szervezet keringési viszonyaira, így például az agyi vérellátására és a bélkeringésre is. Megelőzésére a stressz okozó körülmények elkerülése fontos lehet. A ductus arteriosus záródását gyógyszeresen lehet segíteni. Súlyos esetben szükséges lehet a műtéti úton történő zárására.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.