Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Koraszülöttek világnapja – Minden tizedik család átéli a koraszülés traumáját

gyula-PIC-KORE-NaturAqua-01

Átlagosan minden tizedik gyermek koraszülöttként jön a világra, ők azok, akik a betöltött 37. terhességi hét előtt érkeznek – hazánkban évente körülbelül nyolcezer kisbaba. Arra vonatkozóan egyelőre nincs adat, hogy ez az arány a járványhelyzettel összefüggésben változott volna. November 17. a legkisebb hősök napja, egyúttal a családjaiké és az ellátásukban részt vevő szakembereké. A koraszülöttek világnapján számos épületet kap lila világítást, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) felhívása nyomán idén – többek között – a Puskás Aréna, a Müpa, a Duna Aréna, az Avasi kilátó és a Pécsi tv-torony is ebben a színben pompázik majd.

Fotó: KORE

„A vírushelyzet némiképp átírta a terveinket, de egész évben teljes erőbedobással dolgoztuk és dolgozunk a továbbiakban is azért, hogy segítsük a szülőket. Szeretnénk, ha éreznék, hogy fogjuk a kezüket attól a perctől kezdve, hogy koraszülött pici érkezett a családjukba” – mondta a KORE elnöke.

Az egyesület a Magyar Tudományos Akadémia több mint hatmillió forintos adománya révén idén merhetett igazán nagyot álmodni: a teljes összeg szövődménnyel felépült gyermekek habilitációs és rehabilitációs intenzív fejlesztő terápiáját fedezi majd.

„Rendületlenül hiszünk abban is, hogy a társadalmi érzékenyítés kulcsfontosságú, hiszen ne feledjük: ha minden tizedik kisbaba koraszülöttként jön a világra, akkor minden tizedik család átéli a koraszülés traumáját” – tette hozzá Földvári-Nagy Zsuzsanna.

Ennek jegyében a 2020/2021-es szemeszterben a KORE elnöke – a Naturaqua támogatásával – előadás-sorozatba kezdett. Mostanáig a Debreceni és a Miskolci Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem képzésében részt vevő leendő egészségügyi dolgozók, illetve más jövőbeli szakemberek is tanulhattak a koraszülés traumájáról. Ugyancsak idén ősszel készült el a KORE ingyenes kiadványa, a PICi füzet harmadik kiadása, amely minden, koraszüléssel kapcsolatos fontos információt tartalmaz.

budapest-SE-I-NIC-atadas-naturaqua-pic-1
Fotó: KORE

Az egyesület több száz önkéntessel büszkélkedhet, hála nekik körülbelül 21 ezer koraszülött kisbaba inkubátorába kerülhetett Korip az elmúlt öt évben Magyarországon. Mint ismert, a színes, bababarát anyagból készült polipok közelsége, a köldökzsinórra emlékeztető csápok megnyugtatják a kicsiket, emellett segítenek, hogy ne a körülöttük lévő csöveket, érzékelőket piszkálják.

Egy ilyen kis csápos ihlette azt a történetet, amely az idei világnap alkalmából, határozott céllal született: hogy bepillantást nyújtson a koraszülött intenzív osztály falai mögé, ezzel együtt megmutasson egy szeletet abból a váratlan és mély sebeket okozó élethelyzetből, amelynek ma Magyarországon minden tizedik család részese. A történetet Huszár Krisztina újságíró, érintett édesanya írta valamint illusztrálta, és az megtiszteltetés érte a KORE-t, hogy a mese hangos verziója Halász Judit művésznővel készülhetett el. A Mese az üvegfészekből hanganyaggal együtt  letölhethető, elérhető bárki számára az oldalunkon. Ehhez kattintson ide.

Még egy nagy projekt vár az egyesületre ebben az évben: a KORE és a Telenor Magyarország együttműködése révén tizenöt koraszülött intenzív osztályhoz tartozó szülőváróba vagy anyaszobába kerül díjmentesen használható internet. A mobilszolgáltató helyszínenként havi 150 GB adatforgalmat biztosít egy éven keresztül, hogy könnyebbé, komfortosabbá tegye a szülők mindennapjait, hogy gondtalanul informálódhassanak, beszélgethessenek és láthassák azokat, akik fontosak nekik.

„A KORE hitvallása, hogy ad. A hiányainkból építkezünk. Mindent azért teszünk, hogy az utánunk jövőknek már könnyebb legyen. A koraszülés pillanatában mind egy családdá váltunk” – fűzte hozzá Földvári-Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület elnöke.

Fotó: KORE

 

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Te adod az 1%-ot Mi hozzáteszünk 99-et

Tizenkét éve segítjük a koraszülésben érintett családokat a lehető legtöbb módon. Mi magunk is álltunk az inkubátorok mellett, így motivációnk a szívünkben született, hiszen ez a mi történetünk is.

Patrícia

Lara harcol, még most is. Az orvosok csak bámulnak hisz neki nem szabadna már élnie, és feküdnie kéne egész nap.. ” Szoba növény” de Isten velünk van és védelmezi, ő is azt szeretné hogy harcoljon. Nem lehetek elég hálás az I.Gyermek klinika PIC dolgozóinak, az Intenzív osztályon dolgozóknak és az USI dolgozóinak. És külön az összes nővéreknek is hisz ott voltak és ők voltak neki a pót anyukák amikor én nem voltam ott. 
Tudom, és bízom benne hogy egyszer hangot kapnak azok is akiknek nem ment zökkenőmentesen a koraszülés és a fejlődés. Kitartást akik még az út elején járnak. A CSODÁK KÖZTÜK ÉLNEK.