fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Koraszülöttek világnapja – Minden tizedik család átéli a koraszülés traumáját

gyula-PIC-KORE-NaturAqua-01

Átlagosan minden tizedik gyermek koraszülöttként jön a világra, ők azok, akik a betöltött 37. terhességi hét előtt érkeznek – hazánkban évente körülbelül nyolcezer kisbaba. Arra vonatkozóan egyelőre nincs adat, hogy ez az arány a járványhelyzettel összefüggésben változott volna. November 17. a legkisebb hősök napja, egyúttal a családjaiké és az ellátásukban részt vevő szakembereké. A koraszülöttek világnapján számos épületet kap lila világítást, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) felhívása nyomán idén – többek között – a Puskás Aréna, a Müpa, a Duna Aréna, az Avasi kilátó és a Pécsi tv-torony is ebben a színben pompázik majd.

Fotó: KORE

„A vírushelyzet némiképp átírta a terveinket, de egész évben teljes erőbedobással dolgoztuk és dolgozunk a továbbiakban is azért, hogy segítsük a szülőket. Szeretnénk, ha éreznék, hogy fogjuk a kezüket attól a perctől kezdve, hogy koraszülött pici érkezett a családjukba” – mondta a KORE elnöke.

Az egyesület a Magyar Tudományos Akadémia több mint hatmillió forintos adománya révén idén merhetett igazán nagyot álmodni: a teljes összeg szövődménnyel felépült gyermekek habilitációs és rehabilitációs intenzív fejlesztő terápiáját fedezi majd.

„Rendületlenül hiszünk abban is, hogy a társadalmi érzékenyítés kulcsfontosságú, hiszen ne feledjük: ha minden tizedik kisbaba koraszülöttként jön a világra, akkor minden tizedik család átéli a koraszülés traumáját” – tette hozzá Földvári-Nagy Zsuzsanna.

Ennek jegyében a 2020/2021-es szemeszterben a KORE elnöke – a Naturaqua támogatásával – előadás-sorozatba kezdett. Mostanáig a Debreceni és a Miskolci Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem képzésében részt vevő leendő egészségügyi dolgozók, illetve más jövőbeli szakemberek is tanulhattak a koraszülés traumájáról. Ugyancsak idén ősszel készült el a KORE ingyenes kiadványa, a PICi füzet harmadik kiadása, amely minden, koraszüléssel kapcsolatos fontos információt tartalmaz.

budapest-SE-I-NIC-atadas-naturaqua-pic-1
Fotó: KORE

Az egyesület több száz önkéntessel büszkélkedhet, hála nekik körülbelül 21 ezer koraszülött kisbaba inkubátorába kerülhetett Korip az elmúlt öt évben Magyarországon. Mint ismert, a színes, bababarát anyagból készült polipok közelsége, a köldökzsinórra emlékeztető csápok megnyugtatják a kicsiket, emellett segítenek, hogy ne a körülöttük lévő csöveket, érzékelőket piszkálják.

Egy ilyen kis csápos ihlette azt a történetet, amely az idei világnap alkalmából, határozott céllal született: hogy bepillantást nyújtson a koraszülött intenzív osztály falai mögé, ezzel együtt megmutasson egy szeletet abból a váratlan és mély sebeket okozó élethelyzetből, amelynek ma Magyarországon minden tizedik család részese. A történetet Huszár Krisztina újságíró, érintett édesanya írta valamint illusztrálta, és az megtiszteltetés érte a KORE-t, hogy a mese hangos verziója Halász Judit művésznővel készülhetett el. A Mese az üvegfészekből hanganyaggal együtt  letölhethető, elérhető bárki számára az oldalunkon. Ehhez kattintson ide.

Még egy nagy projekt vár az egyesületre ebben az évben: a KORE és a Telenor Magyarország együttműködése révén tizenöt koraszülött intenzív osztályhoz tartozó szülőváróba vagy anyaszobába kerül díjmentesen használható internet. A mobilszolgáltató helyszínenként havi 150 GB adatforgalmat biztosít egy éven keresztül, hogy könnyebbé, komfortosabbá tegye a szülők mindennapjait, hogy gondtalanul informálódhassanak, beszélgethessenek és láthassák azokat, akik fontosak nekik.

„A KORE hitvallása, hogy ad. A hiányainkból építkezünk. Mindent azért teszünk, hogy az utánunk jövőknek már könnyebb legyen. A koraszülés pillanatában mind egy családdá váltunk” – fűzte hozzá Földvári-Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület elnöke.

Fotó: KORE

 

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.