Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Már húszezer horgolt polip vigyáz a koraszülöttekre

KORIP sokkal több egy kedves figuránál: az elmúlt évek alatt egyfajta jelképpé, egyúttal kapoccsá is vált.

Az első KORIP-ok öt éve jelentek meg a koraszülött osztályokon, azóta több száz önkéntes horgolja rendületlenül a csápos figurákat, amelyek ezalatt számos fejlesztésen estek át. A „magyar változat” egyre elterjedtebb külföldön is.


Húszezer – hozzávetőleg ennyi KORIP készült az elmúlt öt évben Magyarországon. A tenyérnyi méretű, horgolt polipok a koraszülött csecsemők első társai. Heteket, gyakran hónapokat töltenek kis gazdáikkal az inkubátorban, azzal a reménnyel, hogy közös útjuk folytatódhat a kórház falain kívül is. A színes, bababarát anyagból készült állatkák közelsége, a köldökzsinórra emlékeztető csápok megnyugtatják a kicsiket, emellett segítenek abban is, hogy ne a körülöttük lévő csöveket, érzékelőket piszkálják.

A legidősebb KORIP tulajdonosok ma már óvodáskorúak: az első, körülbelül harminc példányt éppen öt éve, 2015 júniusában osztották ki, akkor még mindössze két koraszülött osztály kapott belőlük. A kezdeményezés mostanra lényegében mozgalommá nőtte ki magát, a színes csáposok az elmúlt években az ország minden területén – körülbelül harminc perinatális intenzív osztályon, valamint koraszülött osztályon – megfordultak már. Jelenleg több mint ötszáz horgoló önkéntes dolgozik a Koraszülöttekért Országos Egyesületével (KORE) együttműködve, csoportok alakultak szinte minden régióban, nagy és összetartó közösség kovácsolódott. Noha többségük semmilyen módon nem kapcsolódik a koraszüléshez, szeretteik között nincs idő előtt érkezett baba, mégis arra áldozzák szabadidejük jelentős részét, hogy a jövőben minden magyar koraszülött inkubátorába juthasson KORIP.

Az eredeti ötlet Dániából származik, egy ottani, ugyancsak önkéntesekből álló csapat készített elsőként koraszülötteknek szánt polipokat. Jóváhagyásukkal Damásdi Anna, a KORE alelnöke és az első önkéntes, Varga Kati „hozta haza” a mintát, majd időközben a nyolckarúak hivatalosan is megkapták a KORIP nevet. A horgolt állatkákat öt éve fejleszti az egyesület az egészségügyi előírásokat, a babák, kisgyermekek biztonságát mindvégig szem előtt tartva, hogy a lehető leghatékonyabb társ válhasson belőlük. A csápok hossza és szélessége, a fej mérete és töltőanyaga, a figura szemének készítési módja mind többszöri változtatáson esett át a koraszülött osztályokon dolgozó szakemberek, valamint az önkéntesek visszajelzései alapján.

 

Az elmúlt másfél-két évben külföldön – többek között például Németországban és Franciaországban – is a nálunk fejlesztett polipokhoz egyre inkább hasonlító egyedek köszönnek vissza, vagyis készítőik már azokat a biztonsági kritériumokat alkalmazzák, amelyeket az egyesület vezetett be Damásdi Anna irányítása alatt a KORIP-ok esetében. Az egyesület ugyanakkor nem győzi hangsúlyozni, hogy időről időre feltűnnek különféle minták és elképzelések alapján készült, sokszor balesetveszélyes vagy silány minőségű polipok, amelyeket egyesek KORIP-ként ajánlanak és gyakran sajnos pénzért hirdetnek.

Pedig a KORIP sokkal több egy kedves figuránál: az elmúlt évek alatt egyfajta jelképpé, egyúttal kapoccsá is vált.

 

„A koraszülött babákat kezdetben az édesanyjukhoz köti, a szülőket pedig ahhoz a távoli képhez, célhoz, hogy az intenzív osztályon, a sípoló gépeken túl olyan hétköznapi dolgok várnak rájuk, minthogy a kisbabájuk magához ölelhet egy színes kis állatkát a kiságyában. A gyászolókat sok esetben segíti a feldolgozásban, hiszen ez az egyetlen kézzel fogható tárgy, emlék, amivel a kisbabájuk érintkezhetett. Összeköt minket, koraszülő családokat is, mindemellett rajtuk keresztül tisztán láthatjuk, honnan indultunk és hol tartunk most. A KORIP sokszor alig nagyobb, mint a kisbaba, aki társul kapja, és szívmelengető érzés látni, ahogy néhány év múlva elvesznek ezeknek a gyerekek kezei között” – mondta Damásdi Anna, Koraszülöttekért Országos Egyesület alelnöke.

 

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Szupervízió a „szakember szerviz”

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy rájuk is gondoljunk, hiszen nem mindennapi hivatás, amit ők végeznek.
Éppen ezért online, kiscsoportos szupervíziós lehetőséget szeretnênk nekik, nektek biztosítani.

KORASZÜLÖTT GYERMEKEK UTÓGONDOZÁSA

Koraszülött gyermekek esetében nem lehet elégszer hangsúlyozni a korai diagnosztizálás és a korai fejlesztés jelentőségét. Nem szabad abba a hibába esni, hogy a baba „rendben”