fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Véradás a koraszülöttek világnapja alkalmából

Véradásunkkal szeretnénk felhívni a figyelmet annak a fontosságára, hogy a koraszülött gyermekek számára elérhetőek legyenek azok lehetőségek, amik az egészséges növekedés és érés folyamatában segítik őket.

Évente több mint 13 millió koraszülött gyermek jön világra. Közülük sokan szenvednek vérszegénységben az első hónapokban. Kevesen tudják, de az önkéntes véradással rajtuk is segíthetünk!

A méhen belüli fejlődés során a magzat vérképző rendszere is jelentős átalakuláson megy keresztül. Kezdetben a máj, majd a csontvelő végzi a vér alakos elemeinek, a vörösvérsejteknek, fehérvérsejteknek és vérlemezkéknek a termelését. A vörösvérsejtek termeléshez szükséges vas döntő része a terhesség harmadik harmadában kerül a magzat szervezetébe és épül be a megfelelő sejtekbe.

Amennyiben a vártnál korábban koraszülöttként jön világra egy újszülött, az éretlenség miatt nagyon gyakran van szükség vérkészítmény alkalmazására a kórházi ellátása során. Egyrészt a koraszülöttség miatt éretlenebb fejlődési stádiumban van a vérképzés, ami miatt az élettani vérszegénység kórossá válhat. Másrészt vérvesztés léphet fel a szüléskor (méhlepény leválás), kórházi ellátás során (gyakori vérvételek), illetve különböző belső szervek vérzése is, így pl. agyvérzés, mellékvesevérzés, stb is okozhat súlyos vérvesztést.

Ezért is létfontosságú a koraszülöttek és az ilyen érintettségű újszülöttek életben tartásához – számos gyógyító eljárás mellett – a hiányzó vérvolumen mielőbbi pótlása. Esetükben hatványozottan és szó szerint érvényes és valós, hogy „egy csepp vér is életet ment”!

A Világnap alkalmából a Magyar Vöröskereszt és a Koraszülöttekért Országos Egyesület (koraszulott.com) közös véradóeseményt szervez, melyre szeretettel várjuk a segíteni vágyókat.

Véradásunkkal szeretnénk felhívni a figyelmet annak a fontosságára, hogy a koraszülött gyermekek számára elérhetőek legyenek azok lehetőségek, amik az egészséges növekedés és érés folyamatában segítik őket.

Helyszín: Duna Pláza 1. em.
1138 Budapest, Váci út 178.

Időpont: 2021.11.17. 11:00-18:00

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.