Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Koraszülöttek Világnapja – 2012. november 17.

 

Nagy örömömre szolgált, hogy a Magyarországon először megrendezett Koraszülöttek Világnapjának szervezésében aktívan részt vehettem; kezdve az esemény felhívására készült fényképpel, amely a 28. hétre született, most már másfél ikreimről készült, folytatva a közszolgálati televízióban leadott eseményfelhívó riportban való szerepléssel és végül a rendezvény tényleges lebonyolításában nyújtott segítséggel.

A budapesti ’56-osok terére meghirdetett programot a KORE aktív tagjai fáradhatatlan munkával hozták össze és mindenki nagy örömére Kováts Adél színművésznő –aki kislánya révén maga is érintett – vállalta el a rendezvény háziasszonyának szerepét. A művésznő köszöntötte a téren megjelent családokat, babakocsikat tologató apukákat, anyukákat, padok között futkározó Hősöket, majd átadta a szót Kulcsár Juditnak (KORE alelnöke), Földvári Nagy Zsuzsinak (KORE elnöke), Damásdi Annának (KORE titkára), dr. Soós Andreának (KORE jogi képviselője).

 

Utánuk dr. Schill Beáta, a Honvédkórház Perinatális Intenzív Centrumának neonatológusa beszélt a kenguru-módszer fontosságáról, előnyeiről mind a baba, mind a szülők számára. Kicsit irigykedve hallgattam a doktornő szavait, miszerint náluk akár több órán keresztül is pihennek, alszanak a pici babák szüleik mezítelen mellkasán. Fájó szívvel emlékeztem, mert nekünk annak idején erre nem volt lehetőségünk egy másik kórházban. Nagyon bízom benne, hogy a közeljövőben a többi koraszülött osztályon is lehetőség lesz ennyire aktívan használni a kenguru-módszert.

 

Ezt követően Kováts Adél beszélt a Peter Cerny Alapítvány munkájáról, majd dr. Csenki Marianna mutatta be a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat tevékenységét.

Végül Nyulász Péter meseíró örvendeztetett meg minket saját meséjével.

A rendezvény alatt többedmagammal pici papírszívekkel jártuk a tömeget, és kértük a szülőket, hogy írják rá a szívre koraszülött gyermekük nevét, születési súlyát és azt, hogy hányadik terhességi héten születtek. A programok során elérkezett az egyik legmeghatóbb pillanat, amikor is Kováts Adél művésznő felkérte a szülőket, hogy erősítsék a szíveket a kifeszített kötelekre, melyeken már fent lógott – a rendezvény szimbólumaként – sok babazokni. A zoknik közül minden 10. apró méretű volt, jelképezve ezzel a koraszülés gyakoriságát. Megható volt látni a sok-sok szívecskét a zoknik között, és a rajtuk szereplő gyerekeket a sátorban játszani, szüleik ölében vagy babakocsiban ülni.

A műsor végén Kováts Adél elmondta a honlapunkról sokak által ismert verset, melyet a Férjemmel együtt megszámlálhatatlanul sokszor mondtunk el Sára lányom és Ábel fiam inkubátora fölé hajolva. Így ezen a napon, mikor a művésznő az első sor végére jutott, már nem láttunk a könnyektől; csak fogtuk egymás kezét a Férjemmel, öleltük a mi kis Harcosainkat és mérhetetlenül büszkék voltunk rájuk.

 

A KORE meghívásának eleget téve a Koraszülöttnap szerves résztvevője volt a Cerny Alapítvány és Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat. A szívem összeszorult, mikor begurultak a térre a Peter Cerny mentőautók, ugyanis Sára lányom alig 2 hetesen utazott velük, Budapestről egészen Mezőkövesdig, majd 4 héttel később vissza Pestre is „vendége” volt az egyik kocsinak.

A két alapítványnak köszönhetően három koraszülött mentőt lehetett megtekinteni, s a szolgálatok munkatársai részletes bemutatóval, információkkal szolgáltak az érdeklődőknek.

A jelenlévő gyerekek a felépített sátrakban is találtak szórakozást, arcfestés, lufihajtogatás és még sok-sok játék várta őket.

A szülőknek szakemberek meghívásával próbáltunk segíteni, s reméljük sok hasznos segítséget kaptak dr. Sényi Katalin szemészorvostól, Stella Márta mentálhigiénés szakembertől, Bojti Andrea pszichológustól és Bösenbacher Tímea fejlesztési szakember, konduktortól.

A hűvös novemberi nap időjárását meleg tea kínálásával próbáltuk ellensúlyozni, és a szervező anyukák által készített sütikkel kedveskedtünk a látogatóknak. Nagy öröm volt látni, ahogy a jelenlévő családok összeismerkedtek egymással, egymásra találtak örömükben, gondjaikban; ahogy a friss szülők erőt meríthettek a már nagyobb gyereket nevelőktől. Friss szülőnek érzem magam még én is a 18 hónapos ikrek anyukájaként és nagyon sok hasznos ötletet, tippet kaptam más családoktól, sorstársaktól. Jó volt végre személyesen is találkozni azokkal az anyukákkal, akikkel eddig csak az interneten keresztül tartottam a kapcsolatot és akik oly sokat bátorítottak és segítettek abban a nagyon nehéz időszakban, ami mögöttem, a Férjem és a gyerekeim mögött van. És mindezekért soha nem lehetek elég hálás azoknak az anyukáknak, akik a saját munkájuk, extra odafigyelést igénylő gyerekük nevelése mellett is energiát fordítottak és fordítanak arra, hogy létrehozzanak egy szervezetet, aminek a célja a többi koraszülést megélt család segítése, bátorítása, támogatása. Büszke vagyok arra, hogy csatlakozhattam a KORE csapathoz és nagyon remélem, hogy hasznos tagja lehetek a szervezetnek és ahogy ők segítettek nekem a nehéz időszakban, úgy tudok majd én is segíteni a tanácsaimmal, tapasztalatommal másoknak.

Kíváncsian várom a 2. magyarországi Koraszülöttnapot, melynek aktív-segítő résztvevője szeretnék lenni.

 

 

 

 

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

KORIP szülinapi családi piknik

KORIP szülinapi családi piknik 2021. 07. 25.

Nagyon szeretnénk végre veletek ünnepelni, beszélgetni, egyszerűen együtt lenni, ezért egy családi „batyus” pikniken ünnepelnénk meg a Koripok születésnapját a Pető András Pedagógiai Intézet ősfái között!