Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

„Koraszülöttek Világnapja ” – Tízből 1 baba koraszülött világszerte

„Koraszülöttek Világnapja ” „Tíz baba közül egy koraszülött. Világszerte.”

Először került ma megrendezésre a Koraszülöttek Világnapja a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület (KORE) szervezésében Budapesten a Felvonulási téren, ahol olyan gyermekzoknikkal teli kifeszített ruhakötéllel hívták fel a problémára a magyar társadalom figyelmét, amelyen minden 10. mini zokni jelképezte a koraszülöttek apró lábacskáit.
Az egész világot átfogó mozgalom célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a koraszülöttség problémakörére, megismertetve a társadalommal a koraszülöttség terheit, illetve elősegítse egyszerű, hatékony és költséghatékony módszerek elterjesztését a koraszülött-ellátásban. A mozgalmat az ENSZ főtitkára által vezetett kezdeményezés, az “Every Women Every Child” is támogatja.

A rendezvény háziasszonyának az Egyesület Kováts Adél színművésznőt kérte fel, aki szívesen mondott igent. „Az én gyermekem szintén koraszülött volt, ezért rögtön éreztem, hogy itt a helyem ezen a napon. Az egyesület remek munkát végez, ma például szaktanácsadással, ruhagyűjtéssel, kisfilm-összeállítással, játszósarokkal kedveskedtek az idelátogatóknak.” –mondta el a színésznő.

„A koraszülés valóban egy világméretű probléma, s bár a koraszülések 60 százaléka Ázsiában és Afrikában történik, a probléma mégsem korlátozódik a fejlődő országokra.
Európában kb. 500 ezer baba születik túl korán évente, ez átlagosan 10 csecsemőből 1-et jelent. Hazánkban a tavalyi adatokat tekintve ez az arány 9 százalék. A koraszülés a világon bekövetkező csecsemőhalál okok közül a leggyakoribb. Hazánkban a csecsemőhalandósági ráta kb. 4 ezrelék, melynek kb. 2/3-a az 1500 gramm alatti koraszülöttek közül kerül ki. Ezen az arányon sokat lehetne javítani egy rendkívül (költség)hatékony beavatkozással, a szteroid injekciós kezeléssel, melyet azoknak a kismamáknak kellene megkapniuk, akiket koraszülés fenyeget a 24. és a 34. hét között. Az ÁNTSZ adatbázisából azonban az derül ki, hogy az érintett kismamáknak – a protokoll ellenére – csak kb. 30%-a kapja meg ezt a tüdőérlelő készítményt. Pedig a szteroid segítségével bizonyítottan csökkenthető a légzészavar (RDS) előfordulása, az intenzív kezelés, a légzéstámogatás mértéke, valamint az agyvérzések, infekciók és az újszülöttkori halálozás aránya. Ugyanakkor az injekciónak nincs számottevő mellékhatása.
Hasonlóképpen nagymértékben növeli a koraszülöttek életbenmaradási esélyeit, ha a szülőszoba és a koraszülött intenzív osztály egy épületen belül van. Ezért rendkívül fontos, hogy fenyegető koraszülés esetén a megfelelő intézménybe kerüljön a kismama” – tudtuk meg Kulcsár Judittól, a KORE alelnökétől.

A Koraszülöttnap alkalmából a KORE együttműködve az EFCNI-vel (Európai Alapítvány az Újszülöttek Védelméért) felhívja a figyelmet a koraszülött ellátásra vonatkozó normák kidolgozásának, és azok összehangolásának szükségességére. A koraszülött csecsemők és szüleik által kapott ellátás minősége közvetlen hatással van a gyermekhalandósági és a fogyatékossági rátára. A koraszülés ugyanis számos későbbi egészségi problémához vezethet, úgymint tüdő-, szív- és érrendszeri betegségek, cerebrális parézis, hallási és látási problémák vagy magatartási és tanulási zavar.

A neonatológus szakemberek hangsúlyozzák annak szükségességét, hogy a kórházak javítsanak a prevención és a születés utáni ellátáson. Fontos lenne az anyákat már a várandósság során felvilágosítani a potenciális rizikófaktorokról, és a KORE tapasztalatai szerint a szülőket sokkal alaposabban kellene tájékoztatni és támogatni a gyermek kórházi tartózkodása alatt és után. Nagy szükség lenne a kórházból kikerült babák és családjaik utánkövetésére, de erre vonatkozólag még csak néhány európai országban dolgoztak ki útmutatást.

„A babáknak helyre, csendre, nyugalomra és mindenekelőtt a szüleik jelenlétére van szükségük” – fogalmazza meg Silke Mader, az EFCNI elnökasszonya.
A szülők „gyermekkel maradás jogát” hangsúlyozta dr. Soós Andrea, a KORE jogi képviselője is, az 1997-es egészségügyi törvényre hivatkozva, melynek lényege, hogy amennyiben nem áll intenzív ellátás alatt a baba, a szülőknek joguk van együtt lenni a gyermekkel, a kórház házirendjének tiszteletben tartása mellett. Ehhez kapcsolódva dr. Schill Beáta neonatológus megerősítette, hogy a szülők ugyanolyan fontos részei a koraszülöttet ellátó csapatnak, mint a nővérek, az orvosok és egyéb szakemberek. Kiemelte emellett az anyatejes táplálás és a kenguru-módszer alkalmazásának fontosságát, mely nem csak a koraszülöttek immunrendszerét erősíti, hanem az idegrendszerüket is stimulálja, és elengedhetetlen a valódi, értő kapcsolat kialakulásához a szülők és az alig párszáz grammos baba közt.

Egy idén végzett nemzetközi vizsgálatból kiderül, hogy hazánkban a koraszült édesanyák leginkább az emocionális támogatást és az utángondozást hiányolják. Rengeteg szorongást, félelmet élnek át a gyermeküktől való hosszas izoláció miatt, ezért nagy igényük van arra, hogy támogassák, vezessék őket. A felmérésből arra is fény derül, hogy ezek az édesanyák elsődleges információforrásnak a többi, már koraszült anyát tartják és 75 százalékuk igényt tart az őket tömörítő szülői szervezetre. Ennek kapcsán Földvári Nagy Zsuzsanna, a KORE elnöke biztosította a koraszülésben érintett családokat, hogy van ilyen országos szervezet Magyarországon. A Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület tagjai valamennyien érintettek a koraszülésben, és fő küldetésüknek tartják, hogy segítsenek sorstársaiknak.
Az Egyesület ezúton mond köszönetet mindenkinek, akik felelősséget vállaltak és példát mutattak a mai napon is, akik nélkül a rendezvény nem jöhetett volna létre! Köszönjük az idelátogatóknak a részvételt, a rengeteg önkéntesnek a segítséget, a szaktanácsadóknak a rengeteg hasznos tanácsot, a Teva Magyarország Zrt.-nek pedig az egyesületnek nyújtott támogatást.

További információ:

Kulcsár Judit
KORE alelnök
06/30-558-7973

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Edina és Szabolcs

A koraszülés nem múlik egy nyomtalanul, nem feledteti mindig az egészségesen fejlődő gyermek. Léteznek koraszülött halmozottan sérült gyermekek. Mi folyamatosan szembesültünk vele, milyen egy egészségesen fejlődő gyermek és ezzel párhuzamosan egy sérült gyermek fejlődése.

Anita

Hiszem, hogy a hozzám hasonló helyzetben lévő anyukák kapják fentről az erőt. A rengeteg műtétet és terápiát, mindent, amit végigcsináltunk, amennyi kilométert megtettünk nem lehet és nem lehetett volna másképp megcsinálni. Sokan kérdezik: honnan ez a sok erő? Nem tudom a választ, de érzem, hogy kapom az energiát.