fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Gondolataim a Szülő Mentő Szolgálat fontosságáról.

Az Alapítvány 22 éves fennállása alatt több, mint 50.000 koraszülött és beteg kisbabának segített már. Újraélesztéseik 90%-ban sikeresen végződtek.

Második gyermekemet vártam. Nagylányommal, aki akkor volt 2 éves, a boltba indultunk. Elestem. Elindult a magzatvíz.

Pici lányom várandósságom 33. hetében, tüdőgyulladással született meg. Több hétig volt a koraszülött intenzív osztályon. Három óránként mentem hozzá, próbáltam szeretgetni, simogatni az inkubátorban, a csövek között. Később próbáltam szoptatni, de mindig csak aludt, aludt…..

Láttam a többi icipici babát az osztályon, 500-600 grammal születetteket is. Láttam az aggodalmat a szülők szemében. És én is nagyon féltem. Ez volt a mi Közös Történetünk.

És láttam az orvosok, ápolók áldozatos munkáját, hogy a babákat életben tartsák, meggyógyítsák. Láttam a Peter Cerny Alapítvány kollégáit is, amikor új babát hoztak az osztályra. Kicsi babát, aki idő előtt született meg.

Magyarországon minden 12. baba koraszülöttként jön a világra. Éretlenségük miatt jóval fogékonyabbak a betegségekre, gyógyításuk több hónapig is eltarthat.

Zsuzsi lányom hirtelen sokkal jobban lett, és elkezdett szopni is. Kezelőorvosa megkérdezte, fel vagyok-e rá készülve, hogy hazaadják. Éreztem, hogy jobb lesz neki otthon. Állandóan együtt lehetünk, nyugodt, egészséges környezetben.

A kórházban eltöltött napok számával arányosan nő az esélye annak, hogy a koraszülött baba valamilyen fertőzést kapjon el. Ezért ajánlott a baba hazaadása 2 kg-os súly felett, ha betegsége már nincs. Egy ilyen pici baba speciális gondozása, az esetleges vészhelyzetekre való lelki felkészülés azonban óriási terhet ró a szülőre.

Igen, menjünk haza, a többivel megbirkózunk- válaszoltam a doktornőnek. Tapasztalt szülőnek éreztem magam. De Zsuzsival minden más volt. Néhány nap után már egyáltalán nem tudtam, mit csinálok jól és mit rosszul. Két és fél óránként szoptattam éjszakánként is, alkalmanként egy órát, ellentmondva minden elvemnek. Gyakran bejelzett légzésfigyelője is, aminek a hangját nehéz elfelejteni……..Elkelt volna a tanács valakitől, aki maga is átélt már ilyet.

A szülői önbizalom hiánya, a ki nem mondott félelmek és a túlzott óvatosság miatt a pici babák sok esetben kerülnek vissza a kórházba gondozási problémák miatt.

Szükségét érzem egy olyan szolgálat létrehozásának, amely a szülőknek ingyenes, bármikor elérhető otthoni tanácsadást nyújt. A Szolgálat tagjai önkéntesekből szerveződnének. Elképzelésem szerint az önkéntes segítői kör koraszülött gyermekek szüleiből állna, akik saját tapasztalataikat adnák át, lelkileg támogatva sorstársaikat. A szakmai professzionális hátteret Peter Cerny Alapítvány know-how-ja és perinatológiai szaktanácsadója biztosítaná.

Aztán egyre könnyebben ment minden, „megtanultuk” egymást Zsuzsival. Ma már 5 és fél éves, teljesen egészséges, gyönyörű, kedves, bújós kislányom van. Szeretném segíteni azokat, akik most szembesülnek azzal, mennyiben más egy koraszülött kisbaba ápolása egy normál csecsemőhöz képest. Ezért jelentkeztem a Vodafone pályázatára.

A Főállású Angyal nyerteseként egy év alatt megszervezném az önkéntes segítői kört, a Cerny Alapítvány segítségével felkészítenénk őket a tanácsadó szolgálatra. Újraindítanánk a Peter Cerny otthon gondozási oktatási programját, már kibővítve az önkéntes segítői szolgálattal.

A Szolgálat laikus segítői szintén részt vennének a családok látogatásában.

A gondozási feladatok mellett szerepet kapna az elméleti és gyakorlati oktatási programban az elsősegélynyújtás, a vészhelyzetekre való felkészülés és a régebbi betegségekből adódó esetleges maradványtünetek felszámolása is.

A Szolgálat orvosai, ápolói és laikus segítői igény szerint, akár naponta-kétnaponta látogatnák meg a programra jelentkező családokat.

A program segítségével a szülők önbizalma növekedhetne. Minden kérdésükre választ kapnának, hiszen ilyenkor nincsenek „rossz kérdések”. Egy-egy helyzetben felelősségteljes döntést tudnának hozni. Megkönnyítenénk szorongásukat az első időszakban. A jól felkészített, önmagában bízó szülő szó szerint életet menthet.

Az oktatási program írásos anyagát, az erről készült DVD-t és a fontos telefonszámokat átadnánk a szülőknek. Online tanácsadó szolgálatot is tervezünk, napi 24 órás rendelkezésre állással.

Három gyermekem születése alatt a kórházban gyakran találkoztam a Peter Cerny Alapítvány orvosaival, nővéreivel. Munkájukat a kórházi dolgozók is feltétel nélkül ismerték el. Emberségükre jó példa: mellettem az édesanyának beteg gyermeke született és a Cerny Alapítvány szállította át a gyermekklinikára a babát. Az édesanya egy fényképet kapott a Cernysektől gyermekéről. Napokig csak ennyi kapcsolata lehetett babájával…. ez a fénykép nagyon sokat jelentett neki.

Az Alapítvány 22 éves fennállása alatt több, mint 50.000 koraszülött és beteg kisbabának segített már. Újraélesztéseik 90%-ban sikeresen végződtek. Speciálisan felszerelt mentőautóik lehetővé teszik a pici babák helyszíni szem-és fülvizsgálatát is. Hatalmas tapasztalati hátterük van az önkéntes otthoni szolgálat megszervezéséhez.

Kérjük támogasson minket szavazatával és ossza meg programunkat

Köszönöm szépen. Kárpáti Mónika

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.