Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Megalakult a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület

A Koraszülöttekért Országos Közhasznú Egyesület szeretettel várja további tagok jelentkezését! Várjuk a koraszülötteket nevelő családok csatlakozását és örömmel fogadjuk azokat is, akik egyetértenek céljainkkal és bármilyen formában támogatni kívánják azokat.

Nagy izgalomban teltek július első napjai a koraszülött.com kis csapata számára ugyanis július 9-ére tűzték ki országos egyesületük megalakításának dátumát. Hatalmas várakozás előzte meg a gyűlést, hiszen olyan anyukák első találkozójára került sor, akik az interneten keresztül már évek óta kapcsolatban álltak egymással, de személyesen még soha nem találkoztak. Természetesen sok barátság is szövődött eközben, hiszen a hasonló jellegű problémák jól összekovácsolták a csapatot. A nehézségeken kívül a tagok egymással osztják meg örömeiket, sikereiket és a gyerekek fejlődésében elért eredményeket is. Együtt sírnak-együtt nevetnek.
Jómagam a közelmúltban csöppentem ebbe az összeszokott csapatba. A lányok olyan kedvességgel, bizalommal fogadtak, mintha régi jó barátok lennénk. Nagyon hálás voltam ezért, jó volt köztük-velük lenni, még ha csak „virtuálisan” is. Egy pillanatig sem volt kétséges számomra, hogy szeretnék csatlakozni az egyesület alapító tagjai közé.

Végre elérkezett a nagy nap! Az alakuló ülésre – egy kedves felajánlásnak köszönhetően – egy budapesti irodahelyiségben került sor. Izgalmas volt az első találkozás a régi ismerősökkel. A kölcsönös üdvözlések után megkezdődött a munka érdemi része.
Az egyesület egyik megálmodója, Földvári-Nagy Zsuzsanna köszöntötte a jelenlévőket, majd a tagok megosztották egymással elképzeléseiket, hogyan tudnának az egyesület keretein belül segíteni az érintett családoknak. Ehhez szükség volt a koraszülötteket nevelők problémáinak nevesítésére. A legfontosabbak: információhiány, a korai fejlesztés fontosságának fel nem ismerése, hátrányos megkülönböztetés, a kistérségek hiányos fejlesztési lehetőségei. Megoldási javaslatként a már a PIC-eken is jelenlévő támogató hálózat létrehozatala merült fel, ami tulajdonképpen megegyezik a Cerny Alapítvány által megálmodott Szülőmentő Szolgálattal. Jó – már működő – példát szolgáltat erre a Down Dada Alapítvány. Az egyesület mindenképpen támogatná a Manócsomag Alapítványhoz hasonló, koraszülötteket segítő kezdeményezéseket is.

Az alakuló közgyűlés ezután megválasztotta a vezető tisztségviselőket. Az egyesület elnöke Földvári-Nagy Zsuzsanna lett, aki ismertette az Alapszabályt. A szervezet fő céljai között szerepel a koraszüléssel kapcsolatos laikus tapasztalatok megosztása, a koraszülés lehetséges megelőzése, szakirodalom ajánlása az érintetteknek, társadalmi összefogás, a koraszülötteket nevelő családok összeismertetése, ingyenes jogsegélyszolgálat megszervezése, programok, rendezvények szervezése, országos hálózat kiépítése segítségnyújtó személyekből, a koraszülöttek fejlesztésében járatos szakemberek adatbázisának elkészítése.

A Koraszülöttekért Országos Közhasznú Egyesület szeretettel várja további tagok jelentkezését! Várjuk a koraszülötteket nevelő családok csatlakozását és örömmel fogadjuk azokat is, akik egyetértenek céljainkkal és bármilyen formában támogatni kívánják azokat.

További információk:

Elnök: Földvári Nagy Zsuzsanna

Alelnök: Kulcsár Judit

Titkár: Damásdi Anna

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

VI. KORE Családi Élménynap

Időpont: 2023. november 18. szombat, 10.00 – 19.00 óra | Helyszín: KÖLYÖKPARK Játszóház, Mammut 2. Bevásárlóközpont, III. emelet (1024 Bp., Lövőház u. 1-5.)

Szupervízió a „szakember szerviz”

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy rájuk is gondoljunk, hiszen nem mindennapi hivatás, amit ők végeznek.
Éppen ezért online, kiscsoportos szupervíziós lehetőséget szeretnênk nekik, nektek biztosítani.

KORASZÜLÖTT GYERMEKEK UTÓGONDOZÁSA

Koraszülött gyermekek esetében nem lehet elégszer hangsúlyozni a korai diagnosztizálás és a korai fejlesztés jelentőségét. Nem szabad abba a hibába esni, hogy a baba „rendben”