A Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület közleménye

A Koraszülöttek Világnapja (november 17.) alkalmából a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület (KORE) a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálattal közösen információs napot szervez Szegeden. A Koraszülöttek Világnapja azokról a családokról szól, akik szembesültek a koraszülés nehézségeivel és következményeivel.

Fontosnak tartjuk, hogy a koraszülés jelensége nagyobb figyelmet kapjon a társadalomban, és az érintett családok szakszerű és állandó segítséget kapjanak egészen addig, amíg szükségük lenne rá.

A világon minden 10 terhességből 1 koraszüléssel végződik. A statisztikai adatok szerint a koraszülések gyakorisága Magyarországon is hasonló, évek óta 8-9% között mozog. Jelentős részük a legnagyobb odafigyelés és a gondos orvosi felügyelet ellenére sem előzhető meg.

A születés körüli halálozások közel 3/4-e a koraszülötteket sújtja hazánkban.

A koraszülött kisbabák már néhány órásan megtapasztalják a fájdalmat, a légzési nehézségeket, s nem kaphatják meg ugyanazt a törődést, szüleik simogatását, mint időre született társaik. Első heteik, hónapjaik legtöbbször rideg körülmények között, fájdalmakkal telnek.

A koraszülöttek ellátása, a védőnők koraszülöttek fogadására való felkészítése Magyarországon helyenként újításra, javításra szorul.

A Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület – csatlakozva Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz – fel kívánja hívni a figyelmet a kenguru módszer fontosságára, mely költségkímélő, természetes korai beavatkozás a koraszülöttek gondozásában.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

A koraszülés mint veszteség

A koraszülés veszteségélménnyel jár. Perinatális veszteség ez, amely gyászmunkával jár. A gyötrő érzések intenzíven törhetnek elő annak ellenére, hogy gyakran még a közvetlen a környezeted

A KORIP® 10 jótékony hatása

A Korip® jótékony hatásai   Társként az első pillanattól a babával van és végig kíséri a kórházban töltött napokat. Bababarát alapanyagokból készül, így a picik