Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

A Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület közleménye

A Koraszülöttek Világnapja (november 17.) alkalmából a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület (KORE) a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálattal közösen információs napot szervez Szegeden. A Koraszülöttek Világnapja azokról a családokról szól, akik szembesültek a koraszülés nehézségeivel és következményeivel.

Fontosnak tartjuk, hogy a koraszülés jelensége nagyobb figyelmet kapjon a társadalomban, és az érintett családok szakszerű és állandó segítséget kapjanak egészen addig, amíg szükségük lenne rá.

A világon minden 10 terhességből 1 koraszüléssel végződik. A statisztikai adatok szerint a koraszülések gyakorisága Magyarországon is hasonló, évek óta 8-9% között mozog. Jelentős részük a legnagyobb odafigyelés és a gondos orvosi felügyelet ellenére sem előzhető meg.

A születés körüli halálozások közel 3/4-e a koraszülötteket sújtja hazánkban.

A koraszülött kisbabák már néhány órásan megtapasztalják a fájdalmat, a légzési nehézségeket, s nem kaphatják meg ugyanazt a törődést, szüleik simogatását, mint időre született társaik. Első heteik, hónapjaik legtöbbször rideg körülmények között, fájdalmakkal telnek.

A koraszülöttek ellátása, a védőnők koraszülöttek fogadására való felkészítése Magyarországon helyenként újításra, javításra szorul.

A Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület – csatlakozva Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz – fel kívánja hívni a figyelmet a kenguru módszer fontosságára, mely költségkímélő, természetes korai beavatkozás a koraszülöttek gondozásában.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Edina és Szabolcs

A koraszülés nem múlik egy nyomtalanul, nem feledteti mindig az egészségesen fejlődő gyermek. Léteznek koraszülött halmozottan sérült gyermekek. Mi folyamatosan szembesültünk vele, milyen egy egészségesen fejlődő gyermek és ezzel párhuzamosan egy sérült gyermek fejlődése.

Anita

Hiszem, hogy a hozzám hasonló helyzetben lévő anyukák kapják fentről az erőt. A rengeteg műtétet és terápiát, mindent, amit végigcsináltunk, amennyi kilométert megtettünk nem lehet és nem lehetett volna másképp megcsinálni. Sokan kérdezik: honnan ez a sok erő? Nem tudom a választ, de érzem, hogy kapom az energiát.