Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

A Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület (KORE) Közleménye

A Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület (KORE) őszinte részvétét fejezi ki a Miskolcon elhunyt koraszülött csecsemők hozzátartozóinak.

Az Egyesület megítélése szerint a tragédia kapcsán megjelent sajtóhírek nagyban erősítik a koraszülésben érintett édesanyákkal szembeni sztereotípiákat. Egyesületünk ezen növekvő tendenciát egyértelműen elutasítja.

A koraszülésben kortól, származástól és anyagi helyzettől függetlenül bárki érintett lehet, a háttérben meghúzódó ok az anatómiai eltéréstől kezdve a keringési zavarokig sok minden lehet. Valóban mutatkozik összefüggés a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás, valamint a koraszülés között, de nem lehet sztereotípiákkal leegyszerűsíteni, hogy a korán szülő anyák mindegyike ebbe a körbe tartozna. Bármelyik terhesség végződhet koraszüléssel a legnagyobb gondosság és elővigyázatosság mellett is.

A koraszülés sajnálatos egészségügyi probléma, aminek következtében Európában kb. 500 ezer baba születik túl korán évente. Ez átlagosan 10 csecsemőből 1-et jelent. Magyarországon a tavalyi adatokat tekintve ez az arány kb. 9 százalék.

A koraszülés a világon bekövetkező csecsemőhalál okok közül a leggyakoribb. Hazánkban a csecsemőhalandósági ráta kb. 4 ezrelék, melynek kb. 2/3-a az 1500 gramm alatti koraszülöttek közül kerül ki.

A KORE betegszervezet mint a Nemzeti Betegfórum és az EFCNI (Európai Alapítvány az Újszülöttek Védelméért) tagja, célul tűzte ki, hogy küzdjön a sztereotípiák és a hátrányos megkülönböztetés ellen, javítsa a koraszülés-prevenció hatékonyságát és terjessze a korszerű koraszülött-ellátás módszereit.

A miskolci tragédia kapcsán a KORE azt kéri a média szereplőitől, hogy tartsák tiszteletben az érintettek kegyeleti jogait és ne szenzációként kezeljék a sajnálatos eseményt, hanem megfelelő információk közzétételével annak a társadalmi összefogásnak az építését segítsék, amelyre Magyarországon a koraszüléssel érintetteknek nagy szükségük lenne.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Edina és Szabolcs

A koraszülés nem múlik egy nyomtalanul, nem feledteti mindig az egészségesen fejlődő gyermek. Léteznek koraszülött halmozottan sérült gyermekek. Mi folyamatosan szembesültünk vele, milyen egy egészségesen fejlődő gyermek és ezzel párhuzamosan egy sérült gyermek fejlődése.

Anita

Hiszem, hogy a hozzám hasonló helyzetben lévő anyukák kapják fentről az erőt. A rengeteg műtétet és terápiát, mindent, amit végigcsináltunk, amennyi kilométert megtettünk nem lehet és nem lehetett volna másképp megcsinálni. Sokan kérdezik: honnan ez a sok erő? Nem tudom a választ, de érzem, hogy kapom az energiát.