Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

A Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület (KORE) Közleménye

A Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület (KORE) őszinte részvétét fejezi ki a Miskolcon elhunyt koraszülött csecsemők hozzátartozóinak.

Az Egyesület megítélése szerint a tragédia kapcsán megjelent sajtóhírek nagyban erősítik a koraszülésben érintett édesanyákkal szembeni sztereotípiákat. Egyesületünk ezen növekvő tendenciát egyértelműen elutasítja.

A koraszülésben kortól, származástól és anyagi helyzettől függetlenül bárki érintett lehet, a háttérben meghúzódó ok az anatómiai eltéréstől kezdve a keringési zavarokig sok minden lehet. Valóban mutatkozik összefüggés a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás, valamint a koraszülés között, de nem lehet sztereotípiákkal leegyszerűsíteni, hogy a korán szülő anyák mindegyike ebbe a körbe tartozna. Bármelyik terhesség végződhet koraszüléssel a legnagyobb gondosság és elővigyázatosság mellett is.

A koraszülés sajnálatos egészségügyi probléma, aminek következtében Európában kb. 500 ezer baba születik túl korán évente. Ez átlagosan 10 csecsemőből 1-et jelent. Magyarországon a tavalyi adatokat tekintve ez az arány kb. 9 százalék.

A koraszülés a világon bekövetkező csecsemőhalál okok közül a leggyakoribb. Hazánkban a csecsemőhalandósági ráta kb. 4 ezrelék, melynek kb. 2/3-a az 1500 gramm alatti koraszülöttek közül kerül ki.

A KORE betegszervezet mint a Nemzeti Betegfórum és az EFCNI (Európai Alapítvány az Újszülöttek Védelméért) tagja, célul tűzte ki, hogy küzdjön a sztereotípiák és a hátrányos megkülönböztetés ellen, javítsa a koraszülés-prevenció hatékonyságát és terjessze a korszerű koraszülött-ellátás módszereit.

A miskolci tragédia kapcsán a KORE azt kéri a média szereplőitől, hogy tartsák tiszteletben az érintettek kegyeleti jogait és ne szenzációként kezeljék a sajnálatos eseményt, hanem megfelelő információk közzétételével annak a társadalmi összefogásnak az építését segítsék, amelyre Magyarországon a koraszüléssel érintetteknek nagy szükségük lenne.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Visszanéztünk 2020-ra

A PICi füzet megújult, és nyáron elfújhattunk az ötödik gyertyát a Korip szülinapi tortáján, illetve büszkén mondhattuk, hogy a kis csáposokból addigra legalább húszezer talált gazdára az inkubátorokban, köszönhetően csodálatos önkénteseinknek.

Több száz horgolt angyalkával lepték meg önkéntesek a miskolci kórház dolgozóit

A csapat eredetileg azt tervezte, hogy majd jövőre horgolnak az ünnepi figurából néhány tucatnyit két kórházi osztály dolgozóinak. Végül azonban másképp döntöttek: mindössze két és fél hét alatt több mint hatszáz angyalkát készített el tizennyolc önkéntes, hogy meglepjék karácsonyra a B.A.Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központ munkatársait.

Gyermekjogok Világnapja

Ma van a Gyermekjogok Világnapja A SZÜLŐ ÉS A KISKORÚ GYERMEK JOGAI Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény alapján egészségügyi ellátásuk során a gyermekeket