fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Évzáró közgyűlésünk

Egyesületünk évzáró közgyűlését december 15-én tartottuk, melynek kapcsán értékeltük az elmúlt év történéseit, eredményeit, tanulságait.

Sokszínű, kihívásokkal teli évet zártunk, mely során egy szülőcsoportból a koraszülött babák és családjaik segítésének megkerülhetetlen és hiteles résztvevői lettünk.

Egyesületünk nyilvános megjelenéseinek száma hatalmasat nőtt: az előző évekhez hasonlóan idén is részt vettünk meghívott kiállítóként az októberi és áprilisi Babymarkt Expón, a májusi Babanet-Kölöknet találkozón, ezen kívül rengeteg tévé- és rádió interjú, műsor készítéséhez kérték közreműködésünket.

Egyesületünk tagjai 2013 során több előadást tartottak a témához kapcsolódóan:

Májusban, a Fejlődésneurológiai Konferencián Kulcsár Judit adott elő kifejezetten szakmai (orvosi, védőnői) közönség előtt a kenguru módszerről Kenguruk a koraszülöttekért címmel.

Honlapunkon továbbra is működik a Szülők a szülőkért lelkisegély-szolgálat, és cikkeinkkel igyekszünk minél több releváns információt elérhetővé tenni a tájékozódni kívánó családok, szakemberek számára.

A májusi Kenguru Világnapot ez évben először ünnepeltük meg: A Kecskeméti Vadaskert egy várandós kengurujának lettünk tiszteletbeli szülei 1 évre. Ezután is kiemelt célunk a kenguru módszer népszerűsítése hazánkban és a családbarát PIC-ek kialakításának fontosságára való figyelemfelhívás..

Örömmel számolhatunk be pozitív változásról ebben a témakörben: egyre több kedvező információt kapunk érintett szülőktől, mely szerint kenguruzhattak babájukkal a PIC-en. Bízunk benne, hogy a szemléletváltás megindult és jövőre tovább gyarapodik azon osztályok száma, ahol lehetőség lesz a kenguruzásra. Mindez alapjaiban formálhatja át idővel családbaráttá a koraszülött intenzív osztályokat.

A novemberi Koraszülöttek Világnapjához különleges sikerélményünk kapcsolódik: míg a Magyarországon tavaly először megrendezett esemény nem keltett különösebb visszhangot a társadalom körében, addig idén a kormány közleményt adott ki és jogszabályt módosított ez alkalomból. így kézzelfogható, hatalmas előrelépésről és eredményről beszélhetünk a közéleti jelenlét szempontjából.

A Világnapot a SZUÉSZ-szal közösen ünnepeltük Szegeden, egy professzionálisan lebonyolított rendezvény keretein belül, ahová egyesületünk több elismert előadót (dr. Kádár Annamária, Pál Ferenc atya) delegált.

2012-ben indult, s a mai napig rendkívül sikeresen és széles körű támogatottsággal működő programunk, a koraszülött osztályoknak való ruhagyűjtés idén is folytatódott Damásdi Anna vezetésével.

Sok osztálynak már több alkalommal sikerült csomagot küldeni, volt ahová mosógépet, hordozóeszközöket szereztünk. Külföldi mintára továbbra is igyekszünk új textileszközöket meghonosítani, ilyenek pl. az inkubátorpóló, vagy a fészek.

Az egyesületünk által életre hívott tapasztalatcsere fb csoport gyors népszerűsége minden álmunkat felülmúlta, jelenleg mintegy 650 tagunk van. Ezen a sikeren felbuzdulva nemrég létrehoztuk szakértői csoportunkat is, hogy a sorstárs közösség életben tartása mellett direkt párbeszédet hozzunk létre a szülők és a szakma különféle képviselői között.

A tavalyi évben megtervezett preventív programok és projektek egy része létrejött, a maradék pedig immár előkészítve és kidolgozva várja, hogy lehetőségünk legyen elindítani. A késlekedés oka az anyagi lehetőségeink korlátozott volta.

Több pályázatot is beadtunk a tavalyi évben, melyeknek várjuk a kimenetelét és reméljük, az elkövetkezőben még többre lesz lehetőségünk.

A programjaink beindításához, stabil fenntartásához való financiális háttér megteremtése kiemelt szerephez fog jutni az elkövetkező időben.

Ennek kapcsán hatalmas lehetőség számunkra, hogy a 2014-es évben már fogadhatjuk az 1%-os felajánlásokat!

Összességében elmondható, hogy nagyon szép reményekkel nézünk az elkövetkező év elé, aminek talán legfőbb oka, hogy legnagyobb örömünkre sok nagyon lelkes, színes és értékes taggal bővült idén az Egyesület tagsága, akikkel kiegészülve még többet és többet tehetünk a koraszülött babákat nevelő családokért!

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.