fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

A koraszülött már nem egyedül küzd, ha van mellette Korip

A Koripokra Damásdi Anna, a Koraszülöttek Országos Egyesülete (KORE) alelnöke, a PICTextil program megálmodója és vezetője egy dán honlapon bukkant rá 2006-ban, így kerültek Magyarországra a bájos kis figurák.

A koraszülött babáknak horgolt amigurumi polipok, a Koripok megnyugvást, szépséget, egy kis színt visznek a koraszülött-intenzívek hideg falai közé.

A koraszülöttek polipja, azaz a Korip mára minden PIC (koraszülöttintenzív-osztály) inkubátoraiban megtalálható Magyarországon: az eredetileg Dániában megálmodott, kedves figura segít a kicsiknek és szüleiknek is abban, hogy a kórházi környezetben töltött napok, hetek, néha hónapok valamivel derűsebbek lehessenek.

Az anyaméh emlékét hozza vissza egy Korip

A Koripokra Damásdi Anna, a Koraszülöttek Országos Egyesülete (KORE) alelnöke, a PICTextil program megálmodója és vezetője egy dán honlapon bukkant rá 2006-ban, így kerültek Magyarországra a bájos kis figurák. Akkor Franciaországban és Anglia egyes részein is horgolták már a korababák kis társait egy egységes minta alapján, amelyen a hazai önkéntesek azóta több ponton is változtattak – mostanra ezeket a változtatásokat több más ország is átvette tőlük, mondta el Anna a Díványnak.

A legapróbbak legfontosabb társa lehet egy Korip

A Koripokat, amelyeket nyolc, spirálisan horgolt csáppal és keményre kitömött fejjel készítenek önkéntesek, a laikusok sokszor csak játéknak hiszik, pedig sok szempontból fontos társai a koraszülötteknek. Alapvető funkciójuk a koraszülött csecsemők egyik aktív reflexének kiszolgálása.

„A babák reflexei, többek között a fogóreflex születés után aktív még: ami megérinti a baba kezét, arra rámarkol. Ez az inkubátorban lehetne egy életben tartó cső, egy szonda vagy egy branül is, ezeket pedig jobb lenne nem megmarkolniuk. Ha viszont a Korip egy csápja kerül a baba keze ügybe, akkor nem mást fog húzogatni, hanem azt” – mondta el Damásdi Anna, hozzátéve: az, hogy a koraszülött foghat valamit, biztonságérzetet is ad számára, idegrendszere pedig tud másra koncentrálni. A spirális horgolású csápok a köldökzsinór szintén spirális szerkezetére emlékeztetik a gyerekeket, amikor megfogják azokat: ez az anyaméhben töltött időt eszükbe juttatva csökkenti az általuk átélt stresszt.

A kis polip vidámabb hellyé teszi a koraszülött-intenzíveket

Az alapvető funkción túl számos szerepet betölt még a Korip. A vidám, horgolt, színes, mosolygós arcú figura megtöri a PIC-ek steril, monokróm világát: vidámabbá teszi a máskülönben zord környezetet.

A koraszülöttosztályokra színt visznek a horgolt polipok

„A szülőnek az a tudat, hogy nem egyedül hagyja ott a kisbabát az inkubátorban, ha el kell mellőle mennie, sokat segít. A baba nem egyedül küzd: van mellette valaki, aki segít és fogja a kezét” – sorolja a lelki támogatásban megtapasztalható előnyöket Damásdi Anna, hozzátéve, hogy a PIC-ek dolgozói is igyekeznek barátságosabbá tenni az inkubátorokat színekkel, ruhákkal és akár azzal is, hogy egy fiúnak fiúsabb, egy lánynak lányosabb Koripot választanak társul.

A Koripokat hazatérve is magukkal viszik a babák szülei – a KORE önkéntese szerint hosszú évekre válnak a gyerekek társává a horgolt figurák.

Ott vannak velük a fogzásnál, de később is ragaszkodnak hozzájuk, például alvótársként, esetleg a nehéz helyzetekben: örök társként kísérik a koraszülött gyerekeket.

Szigorú szabályok szerint készülnek

A Koripok horgolásának speciális céljuk miatt szigorú szabályai vannak: meghatározott típusú fonalból készülnek, a fej tömőanyagának mindenképpen antiallergénnek kell lennie, és a méret sem mindegy. Damásdi Anna és önkéntescsapata az eredeti horgolási mintán változtatott is a biztonságosság jegyében: a csápok nem lehetnek akkorák, hogy rátekeredve a babára bármelyik testrészét elszoríthassák, a Koripot szorosan kell horgolni, és a fejét keményre kell kitömni, hogy a gyerekek később se tudják azt szájukba tömni. Nem lehet rajta kis kalap vagy rávarrt dísz, ami leeshet vagy lerágható, és később lenyelhető: ki akartak küszöbölni minden olyan eshetőséget, amely bármiféle balesethez vezethet.

Az önkéntesek Koripok horgolása mellett gyakran varrnak is, például babafészkeket

A KORE Magyarország legtöbb PIC-ét, illetve a koraszülöttosztályokat is igyekszik ellátni Koripokkal: országszerte több központban dolgoznak az önkéntesek, akik a helyben horgolt Koripokat gyűjtik, majd felülvizsgálat után eljuttatják az osztályokra.

„Az ország sok pontján szervezünk közös horgolásokat: aki szeretne a munkákba bekapcsolódni, azt arra kérjük, hogy jöjjön el egy ilyenre” – mondja a KORE önkéntese. Van ugyanis minta, de ennél fontosabb, hogy milyen a végeredmény, ezeken az alkalmakon pedig mindenki láthatja és tapinthatja is, milyennek kell egy Koripnak lennie. Azokat a darabokat, amelyek nem elég biztonságosak, nem viszik el a PIC-ekre, de nem is dobják ki őket: gyerekpszichológusok vagy fejlesztőházak kapják meg ezeket.

Nem csak horgolva segíthetsz

A korababáknak nem csak akkor segíthetsz, ha te magad is tudsz horgolni, és szívesen készítenél polipot: Damásdi Anna szerint számtalan módja van a segítségnek. Fonaladományozás mellett horgolási tudás híján akár szabással-varrással, vagy éppen az osztályoknak küldött, babaruhákat és egyéb textileket tartalmazó csomagok összeállításában nyújtott segítséggel is hozzájárulhatsz hogy a korababák életkezdetének körülményei minél kellemesebbek legyenek. Az egyesület textileket, ruhát is gyűjt a koraszülöttosztályokon gondozott gyerekeknek: sokféle módon támogathatod munkájukat.

forrás: divany.hu – Kálmán Szonja – 2022. 04. 01.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.