Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

A koraszülött már nem egyedül küzd, ha van mellette Korip

A Koripokra Damásdi Anna, a Koraszülöttek Országos Egyesülete (KORE) alelnöke, a PICTextil program megálmodója és vezetője egy dán honlapon bukkant rá 2006-ban, így kerültek Magyarországra a bájos kis figurák.

A koraszülött babáknak horgolt amigurumi polipok, a Koripok megnyugvást, szépséget, egy kis színt visznek a koraszülött-intenzívek hideg falai közé.

A koraszülöttek polipja, azaz a Korip mára minden PIC (koraszülöttintenzív-osztály) inkubátoraiban megtalálható Magyarországon: az eredetileg Dániában megálmodott, kedves figura segít a kicsiknek és szüleiknek is abban, hogy a kórházi környezetben töltött napok, hetek, néha hónapok valamivel derűsebbek lehessenek.

Az anyaméh emlékét hozza vissza egy Korip

A Koripokra Damásdi Anna, a Koraszülöttek Országos Egyesülete (KORE) alelnöke, a PICTextil program megálmodója és vezetője egy dán honlapon bukkant rá 2006-ban, így kerültek Magyarországra a bájos kis figurák. Akkor Franciaországban és Anglia egyes részein is horgolták már a korababák kis társait egy egységes minta alapján, amelyen a hazai önkéntesek azóta több ponton is változtattak – mostanra ezeket a változtatásokat több más ország is átvette tőlük, mondta el Anna a Díványnak.

A legapróbbak legfontosabb társa lehet egy Korip

A Koripokat, amelyeket nyolc, spirálisan horgolt csáppal és keményre kitömött fejjel készítenek önkéntesek, a laikusok sokszor csak játéknak hiszik, pedig sok szempontból fontos társai a koraszülötteknek. Alapvető funkciójuk a koraszülött csecsemők egyik aktív reflexének kiszolgálása.

„A babák reflexei, többek között a fogóreflex születés után aktív még: ami megérinti a baba kezét, arra rámarkol. Ez az inkubátorban lehetne egy életben tartó cső, egy szonda vagy egy branül is, ezeket pedig jobb lenne nem megmarkolniuk. Ha viszont a Korip egy csápja kerül a baba keze ügybe, akkor nem mást fog húzogatni, hanem azt” – mondta el Damásdi Anna, hozzátéve: az, hogy a koraszülött foghat valamit, biztonságérzetet is ad számára, idegrendszere pedig tud másra koncentrálni. A spirális horgolású csápok a köldökzsinór szintén spirális szerkezetére emlékeztetik a gyerekeket, amikor megfogják azokat: ez az anyaméhben töltött időt eszükbe juttatva csökkenti az általuk átélt stresszt.

A kis polip vidámabb hellyé teszi a koraszülött-intenzíveket

Az alapvető funkción túl számos szerepet betölt még a Korip. A vidám, horgolt, színes, mosolygós arcú figura megtöri a PIC-ek steril, monokróm világát: vidámabbá teszi a máskülönben zord környezetet.

A koraszülöttosztályokra színt visznek a horgolt polipok

„A szülőnek az a tudat, hogy nem egyedül hagyja ott a kisbabát az inkubátorban, ha el kell mellőle mennie, sokat segít. A baba nem egyedül küzd: van mellette valaki, aki segít és fogja a kezét” – sorolja a lelki támogatásban megtapasztalható előnyöket Damásdi Anna, hozzátéve, hogy a PIC-ek dolgozói is igyekeznek barátságosabbá tenni az inkubátorokat színekkel, ruhákkal és akár azzal is, hogy egy fiúnak fiúsabb, egy lánynak lányosabb Koripot választanak társul.

A Koripokat hazatérve is magukkal viszik a babák szülei – a KORE önkéntese szerint hosszú évekre válnak a gyerekek társává a horgolt figurák.

Ott vannak velük a fogzásnál, de később is ragaszkodnak hozzájuk, például alvótársként, esetleg a nehéz helyzetekben: örök társként kísérik a koraszülött gyerekeket.

Szigorú szabályok szerint készülnek

A Koripok horgolásának speciális céljuk miatt szigorú szabályai vannak: meghatározott típusú fonalból készülnek, a fej tömőanyagának mindenképpen antiallergénnek kell lennie, és a méret sem mindegy. Damásdi Anna és önkéntescsapata az eredeti horgolási mintán változtatott is a biztonságosság jegyében: a csápok nem lehetnek akkorák, hogy rátekeredve a babára bármelyik testrészét elszoríthassák, a Koripot szorosan kell horgolni, és a fejét keményre kell kitömni, hogy a gyerekek később se tudják azt szájukba tömni. Nem lehet rajta kis kalap vagy rávarrt dísz, ami leeshet vagy lerágható, és később lenyelhető: ki akartak küszöbölni minden olyan eshetőséget, amely bármiféle balesethez vezethet.

Az önkéntesek Koripok horgolása mellett gyakran varrnak is, például babafészkeket

A KORE Magyarország legtöbb PIC-ét, illetve a koraszülöttosztályokat is igyekszik ellátni Koripokkal: országszerte több központban dolgoznak az önkéntesek, akik a helyben horgolt Koripokat gyűjtik, majd felülvizsgálat után eljuttatják az osztályokra.

„Az ország sok pontján szervezünk közös horgolásokat: aki szeretne a munkákba bekapcsolódni, azt arra kérjük, hogy jöjjön el egy ilyenre” – mondja a KORE önkéntese. Van ugyanis minta, de ennél fontosabb, hogy milyen a végeredmény, ezeken az alkalmakon pedig mindenki láthatja és tapinthatja is, milyennek kell egy Koripnak lennie. Azokat a darabokat, amelyek nem elég biztonságosak, nem viszik el a PIC-ekre, de nem is dobják ki őket: gyerekpszichológusok vagy fejlesztőházak kapják meg ezeket.

Nem csak horgolva segíthetsz

A korababáknak nem csak akkor segíthetsz, ha te magad is tudsz horgolni, és szívesen készítenél polipot: Damásdi Anna szerint számtalan módja van a segítségnek. Fonaladományozás mellett horgolási tudás híján akár szabással-varrással, vagy éppen az osztályoknak küldött, babaruhákat és egyéb textileket tartalmazó csomagok összeállításában nyújtott segítséggel is hozzájárulhatsz hogy a korababák életkezdetének körülményei minél kellemesebbek legyenek. Az egyesület textileket, ruhát is gyűjt a koraszülöttosztályokon gondozott gyerekeknek: sokféle módon támogathatod munkájukat.

forrás: divany.hu – Kálmán Szonja – 2022. 04. 01.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Edina és Szabolcs

A koraszülés nem múlik egy nyomtalanul, nem feledteti mindig az egészségesen fejlődő gyermek. Léteznek koraszülött halmozottan sérült gyermekek. Mi folyamatosan szembesültünk vele, milyen egy egészségesen fejlődő gyermek és ezzel párhuzamosan egy sérült gyermek fejlődése.

Anita

Hiszem, hogy a hozzám hasonló helyzetben lévő anyukák kapják fentről az erőt. A rengeteg műtétet és terápiát, mindent, amit végigcsináltunk, amennyi kilométert megtettünk nem lehet és nem lehetett volna másképp megcsinálni. Sokan kérdezik: honnan ez a sok erő? Nem tudom a választ, de érzem, hogy kapom az energiát.