fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Tíz éve egy alulértékelt trauma szolgálatában

Tíz éve alakultunk, tíz éve formálódunk. Sok projekt  van mögöttünk, és rengeteg ötlet, terv aminek a megvalósítása még előttünk áll. A cél nem változott: azért dolgozunk, hogy a koraszülésben érintett családoknak könnyebb legyen. Az ügy adta magát, álltunk mi is az inkubátorok mellett, a traumánk közös.

Arra törekszünk, a  támogatás, amit nyújtunk „több frontról” érkezzen.  Megélni a koraszülést a legtöbb szülő számára olyan, mintha hirtelen kihúzták volna a lábuk alól a talajt, az első hetek, hónapok emlékei, tapasztalatai egy életen át elkísérik a családokat, és nem kerül pont a történet végére azzal, hogy a picit hazaengedik a kórházból. Hosszú menetelés kezdődik, utógondozással, sok esetben egy vagy akár többféle fejlesztéssel, a hátizsákban gyakran tartós betegséggel, maradandó fogyatékossággal vagy azok lehetőségével.

A hiányainkból merítünk, vagyis mindazt meg akarjuk adni, ami a mi utunkat is megkönnyítette volna. Huszonkilenc perinatális intenzív osztály családbaráttá tételében vettünk részt, illetve több kórházat is lehetőségünk nyílt támogatóink és önkénteseink révén tárgyi eszközökkel segíteni. Intenzív kapcsolatot ápolunk a koraszülésben, korai intervencióban dolgozó szakemberekkel, edukációs és érzékenyítő programokba kezdtük, egyetemi tanszékeken tartottunk és tartunk a jövőben is  előadásokat, hogy beszéljünk erről az alulértékelt traumáról. Elkészítettük és tavaly harmadszorra újítottuk meg PICi füzetet, ami tartalmaz minden fontos információt, lehetőséget – az alapfogalmaktól, a fejlesztési lehetőségen át az igénybe vehető juttatásokig – amire egy koraszülőnek szüksége lehet, különösen a kezdeti időkben. Közösséget építettünk és büszkén mondhatjuk, hogy több ezer fős család vált belőlünk az online térben. Ezt a köteléket – ha nincs vírushelyzet – programokkal, családi élménynappal és szakértők részvételével zajló eseményekkel erősítjük. Fantasztikus önkéntesek segítik a munkánkat, hála nekik, több mint 21 ezer koraszülött baba kaphatott már Koripot. A kis csápos az évek alatt egyfajta jelképpé nőtte ki magát, kapoccsá köztük, érintett családok között, ami szintén nagy öröm nekünk. Akárcsak az, hogy azt kell kérjük, akit részletesen érdekelnek az eredményeink, projektjeink, az kattintson ide, mert hosszú a lista.

„Tíz éve alakult meg hivatalosan a KORE. Mi jut eszembe, ha visszagondolok erre a tíz évre? Mosolygok. A KORE útja 2007-ben kezdődött, amikor úgy éreztük azon a fehér padon, az ajtó előtt, hogy amikor hazajutunk, segítenünk kell egymást. A hiányainkból születtek a céljaink, tudtuk, hogy sokan vannak, akik ugyanígy, ugyanennyire elveszettnek érzik magukat. Négy év telt el a gondolat és a hivatalos keretekbe öntött segítség között, végül 2011 februárjában alakult meg a KORE. Akkor írtuk le, döntöttük el, hogy mik azok az értékek, ami mentén mi mindenképpen mozogni, dolgozni, fejlődni szeretnénk. Erről az útról nem tértünk le, ezért válhatott a KORE Magyarország egyik legsikeresebb nonprofit civil szervezetévé” – mondta Földvári-Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület elnöke.

Ha szeretné támogatni a jövőben egyesületünk munkáját, adója egy százalékával megteheti. Minden segítséget nagyon köszönünk!

Adószámunk: 18283114-1-06
Számlaszámunk: K&H 10402836-50526555-54691000

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Lila lesz a Müpa

Vegyél részt te is magánszemélyként vagy akár cégként a koraszülöttek világnapjához kapcsolódó kampányunkban.

Táplálási nehezítettség

Az etetési problémák kezelésekor kiemelten fontos a különböző szakmák együttműködése, az úgynevezett transzdiszciplináris megközelítés.

KORE Családi Élménynap 2024

Közeledik a november, amely számunkra egyet jelent a koraszülöttek világnapjával. Idén ismét a szívünknek legkedvesebb módon ünneplünk: szeretettel meghívunk az INGYENES VII. Családi Élménynapunkra.