fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház – Perinatális Intenzív Centrum

bemutatkozik-a-veszprem-megyei-csolnoky-ferenc-korhaz-nonprofit-zrt-perinatalis-intenziv-centruma_169_4
Minél kisebb, illetve minél betegebb egy baba, annál inkább szükséges, hogy korszerű, nagytudású preciziós gépek segítsék gyógyítását

Bemutatkozik a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit ZRT Perinatális Intenzív Centruma

A 370 ezer lakosú Veszprém megyében évente 3200 körüli a születések száma. A kicsik jelentős része szerencsére egészségesen születik, 10 % körüli azok száma akik koraszülöttség, vagy betegség miatt a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt Perinatális Intenzív Centrumába kerülnek. A III-as szintű PIC 20 ágyán egyedüliként biztosítja Veszprém megye beteg újszülött és koraszülött ellátását.
A megyében működő két, szülészeti osztállyal is rendelkező városi kórház (Pápa és Ajka I.szintű Neonatológiai osztály)) a progresszív ellátás keretében lehetőleg még in utero (anyaméhben) kórházunk Szülészeti Osztályára irányítja a rizikós szüléseket, illetve a koraszüléseket, hogy a megszületés után helyben álljanak rendelkezésre az intenzív ellátás feltételei. Ennek a betegcsoportnak komoly megterhelést és szövődmények kialakulására rizikó tényezőt jelentő szállítási trauma így elkerülhető.
A szülőszoba és a PIC között mindössze egy emeletnyi távolság van, mely rendkívül előnyös a szakemberek elérhetősége és az újszülöttek szállítása szempontjából is.

A már nem szállítható eseteket, illetve előre nem látható, az újszülött szempontjából komplikált szülésekből megszületett újszülötteket a veszprémi PIC III mellett működő, az Egészségügyi Minisztériummal és az OMSZ –szal szerződésben álló Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány speciális felszereltséggel és személyzettel rendelkező mentőegysége juttattja a központba 2002. novembere óta. Ugyancsak ez a mentőszolgálat biztosítja a PIC III-ból a speciális esetek (pl. újszülött sebészeti, szívsebészeti, stb) országos centrumokba juttatását és visszaszállítását.

mentőszolgálat biztosítja a PIC III-ból a speciális esetek

A Siófoki Kórház közelsége (40 km) miatt a mentőszolgálat az ott megszülető PIC III. ellátásra szoruló újszülötteket-koraszülötteket is a Veszprém Megyei Kórház PIC III-ba szállítja. Centrumunk végzi a koraszülöttek beteg újszülöttek utógondozását, részben rehabilitációját is járóbeteg ellátás keretében.

PIC III. ellátásra szoruló újszülötteket-koraszülöttek

A gyermekgyógyászok közül 4 fő neonatológus szakorvos (az újszülöttek, koraszülöttek ellátásra specializálódott orvos) biztosítja, hogy specialista a nap 24 órájában elérhető legyen. Elhivatott gyermekgyógyászok, más szakterületek szakosodott orvosai (gyermekkardiológus-, ideggyógyász,-szemész-, sebész-ortopédus, stb), 40 nővér, adminisztrátor és kisegítő személyzet összehangolt munkája a garancia, hogy minden rászorult kisbaba megfelelő ellátáshoz jut. 8 ágyas ingyenes anyaszállás teszi lehetővé, hogy az édesanyák kicsinyeikkel lehessenek, ami a gyógyulás szempontjából sem mellékes.

Minél kisebb, illetve minél betegebb egy baba, annál inkább szükséges, hogy korszerű, nagytudású preciziós gépek segítsék gyógyítását

Minél kisebb, illetve minél betegebb egy baba, annál inkább szükséges, hogy korszerű, nagytudású preciziós gépek segítsék gyógyítását, s rendelkezésre álljanak speciális egyszerhasználatos eszközök, gyógyszerek. Kórházunknak ebben komoly segítséget jelentenek a Bébi Koraszülött Mentő Alapítványon keresztül érkező civil támogatások, az adó 1%-a.

Megyénk csecsemőhalandósági mutatója (1000 élveszülöttre jutó 1 éves kor alatti halálozás) az elmúlt 10 év során az ország három legalacsonyabb értéke között szerepel, 2009-ben 3,1 ezrelék volt (oszágos 5,1 ezrelék- lásd www.ksh.hu), mely megközelíti a legjobb nyugat-európai eredményeket. Intenzív centrumunkban alkalmazott korszerű kezelési módok (kíméletes légzéstámogatás, szoros oxigén kontroll, hűtés, ellátási trauma kiküszöbölése, stb.), a gondos ápolás mellett ebben természetesen szerepe van a jó szülészeti, háziorvosi, védőnői munkának és társadalmi- gazdasági tényezőknek is.

A Perinatális Intenzív Centrumok gép-műszerpatkjának megújítására, informatikai fejlesztésére kiírt Európa Uniós pályázattól várjuk azt a technikai megújulást, mely szükséges eredményeink megtartásához, s valamennyiünk reménye szerint javításához a minőségi túlélés érdekében.

Dr. Szabó Éva
www.bebimento.hu

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.