Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház – Perinatális Intenzív Centrum

Bemutatkozik a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit ZRT Perinatális Intenzív Centruma

A 370 ezer lakosú Veszprém megyében évente 3200 körüli a születések száma. A kicsik jelentős része szerencsére egészségesen születik, 10 % körüli azok száma akik koraszülöttség, vagy betegség miatt a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt Perinatális Intenzív Centrumába kerülnek. A III-as szintű PIC 20 ágyán egyedüliként biztosítja Veszprém megye beteg újszülött és koraszülött ellátását.
A megyében működő két, szülészeti osztállyal is rendelkező városi kórház (Pápa és Ajka I.szintű Neonatológiai osztály)) a progresszív ellátás keretében lehetőleg még in utero (anyaméhben) kórházunk Szülészeti Osztályára irányítja a rizikós szüléseket, illetve a koraszüléseket, hogy a megszületés után helyben álljanak rendelkezésre az intenzív ellátás feltételei. Ennek a betegcsoportnak komoly megterhelést és szövődmények kialakulására rizikó tényezőt jelentő szállítási trauma így elkerülhető.
A szülőszoba és a PIC között mindössze egy emeletnyi távolság van, mely rendkívül előnyös a szakemberek elérhetősége és az újszülöttek szállítása szempontjából is.

A már nem szállítható eseteket, illetve előre nem látható, az újszülött szempontjából komplikált szülésekből megszületett újszülötteket a veszprémi PIC III mellett működő, az Egészségügyi Minisztériummal és az OMSZ –szal szerződésben álló Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány speciális felszereltséggel és személyzettel rendelkező mentőegysége juttattja a központba 2002. novembere óta. Ugyancsak ez a mentőszolgálat biztosítja a PIC III-ból a speciális esetek (pl. újszülött sebészeti, szívsebészeti, stb) országos centrumokba juttatását és visszaszállítását.

A Siófoki Kórház közelsége (40 km) miatt a mentőszolgálat az ott megszülető PIC III. ellátásra szoruló újszülötteket-koraszülötteket is a Veszprém Megyei Kórház PIC III-ba szállítja. Centrumunk végzi a koraszülöttek beteg újszülöttek utógondozását, részben rehabilitációját is járóbeteg ellátás keretében.

A gyermekgyógyászok közül 4 fő neonatológus szakorvos (az újszülöttek, koraszülöttek ellátásra specializálódott orvos) biztosítja, hogy specialista a nap 24 órájában elérhető legyen. Elhivatott gyermekgyógyászok, más szakterületek szakosodott orvosai (gyermekkardiológus-, ideggyógyász,-szemész-, sebész-ortopédus, stb), 40 nővér, adminisztrátor és kisegítő személyzet összehangolt munkája a garancia, hogy minden rászorult kisbaba megfelelő ellátáshoz jut. 8 ágyas ingyenes anyaszállás teszi lehetővé, hogy az édesanyák kicsinyeikkel lehessenek, ami a gyógyulás szempontjából sem mellékes.

Minél kisebb, illetve minél betegebb egy baba, annál inkább szükséges, hogy korszerű, nagytudású preciziós gépek segítsék gyógyítását, s rendelkezésre álljanak speciális egyszerhasználatos eszközök, gyógyszerek. Kórházunknak ebben komoly segítséget jelentenek a Bébi Koraszülött Mentő Alapítványon keresztül érkező civil támogatások, az adó 1%-a.

Megyénk csecsemőhalandósági mutatója (1000 élveszülöttre jutó 1 éves kor alatti halálozás) az elmúlt 10 év során az ország három legalacsonyabb értéke között szerepel, 2009-ben 3,1 ezrelék volt (oszágos 5,1 ezrelék- lásd www.ksh.hu), mely megközelíti a legjobb nyugat-európai eredményeket. Intenzív centrumunkban alkalmazott korszerű kezelési módok (kíméletes légzéstámogatás, szoros oxigén kontroll, hűtés, ellátási trauma kiküszöbölése, stb.), a gondos ápolás mellett ebben természetesen szerepe van a jó szülészeti, háziorvosi, védőnői munkának és társadalmi- gazdasági tényezőknek is.

A Perinatális Intenzív Centrumok gép-műszerpatkjának megújítására, informatikai fejlesztésére kiírt Európa Uniós pályázattól várjuk azt a technikai megújulást, mely szükséges eredményeink megtartásához, s valamennyiünk reménye szerint javításához a minőségi túlélés érdekében.

Dr. Szabó Éva
www.bebimento.hu

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

A koraszülés mint veszteség

A koraszülés veszteségélménnyel jár. Perinatális veszteség ez, amely gyászmunkával jár. A gyötrő érzések intenzíven törhetnek elő annak ellenére, hogy gyakran még a közvetlen a környezeted

A KORIP® 10 jótékony hatása

A Korip® jótékony hatásai   Társként az első pillanattól a babával van és végig kíséri a kórházban töltött napokat. Bababarát alapanyagokból készül, így a picik