Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkájáról

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány régóta – két évtizede – szolgálja az újszülött, koraszülött mentést.

Néhány adat, gondolat a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkájáról

A gyermekgyógyászatban ma az egész világon a legfontosabb feladat az életveszélyben lévő betegek sürgősségi ellátásának biztosítása. Ezen belül külön kiemelt jelentőségű a születés után közvetlen életveszélyben lévő újszülöttek, koraszülöttek mentése. Az élet első perceiben, óráiban történt mentés elmaradása ezen gyermekek életkilátásait – életben marad vagy meghal – és a későbbi évek életminőségét – testileg és szellemileg ép lesz vagy károsodott – döntően meghatározza. A gyors riasztás és a 24 órás elérhetőség nélkül ezeknek az újszülötteknek nagyon kevés az esélyük az életben maradáshoz és a későbbi egészséges élethez.

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány régóta – két évtizede – szolgálja az újszülött, koraszülött mentést.
Feladata Dél-magyarország 4 megyéjéből – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye déli része Mezőtúr kistérség – menteni az életveszélyben lévő újszülötteket a régió újszülött ellátó központjaiba a szegedi Gyermekgyógyászati Klinikára, valamint a kecskeméti és a gyulai Perinatális Intenzív Centrumokba.

Az Alapítvány az egész országot ellátó 9 központ közül négyzetkilométerben a legnagyobb területről ment, riasztási száma a 2. legtöbb az országban, évente átlagban 1250±10%.

A mentettek több mint fele, 52 % koraszülött (2500 g születési súly alatti), 48 %-a normál súlyú újszülött. A mentés indoka legtöbb esetben az alacsony születési súllyal igen gyakran együtt járó tüdőműködési elégtelenség (a tüdő nem tudja biztosítani a szervezet oxigénellátását), a normál súlyúaknál a különböző fejlődési rendellenesség (pl. szív), valamint méhen belüli fertőzés, anyai cukorbetegség stb.
A Szolgálat mentőgépkocsija úgy működik, mint egy mozgó intenzív osztály. A benne lévő műszerek segítségével a mentés ideje alatt biztosítani lehet az életben maradáshoz szükséges szervek (szív, tüdő stb.) működésének legkedvezőbb szinten tartását, és ezzel a legtöbb esetben megelőzhető a mentett újszülöttek elvesztése, vagy egész életre szóló károsodása.

Mentés az év minden napján folyamatosan három műszakban történik. A szolgálatot végző orvosok, nővérek kivétel nélkül nagy újszülött ellátói gyakorlattal rendelkező személyek, akik szolgálatukat klinikai főmunkaidejükön kívül látják el. A mentőgépkocsi vezetők és a mentőápolók az Országos Mentőszolgálat Állományában lévő kiváló szakemberek, akik hasonlóan az orvosokhoz és a nővérekhez főmunkaidejükön kívül teljesítenek szolgálatot az újszülött mentésben.

Minden műszakban négy személy – egy orvos, egy nővér, egy mentőápoló és egy gépkocsivezető – van szolgálatban.
A kifogástalan állapotban lévő mentőgépkocsi a mindig üzemképes korszerű műszerek, a kiváló szakmai ismeretekkel és nagy gyakorlattal rendelkező személyzet biztosítja a régió mentési feladatának folyamatos, optimális szintű ellátását.

Korábbi hazai felmérések azt igazolják, hogy teljesen hiányzó mentés következményeként országosan évente kb. 150 újszülöttel több halna meg, és a túlélők közül kb. 250-en szenvednének súlyos testi és szellemi károsodást. Ezen betegek 0-70 évet is élhetnek, átlag életkoruk 30 év.
Egy testileg és szellemileg súlyosan károsodott beteg intézeti ellátása – amennyiben itt nyer elhelyezést – évente több mint 2 millió Ft (ebben minden összeg benne foglaltatik). A nem megfelelő mentés miatt a súlyosan sérült gyermekek, ill. későbbi felnőttek intézeti, egészségügyi otthoni ellátása (amennyiben minden testileg és szellemileg súlyos sérültet intézetben helyeznének el) 250 fő x 2 millió Ft, összesen évente 500 millió Ft lenne. Ezt az összeget átlagban 30 éven át igénylik, amely 30 év x 500 millió Ft, összesen 15 milliárd Ft (megdöbbentő összeg).
Azokban az esetekben, amikor ezeket a betegeket családban ápolják az egyik szülő éveken vagy évtizedeken keresztül nem tud dolgozni, amelynek nemzetgazdasági hatása szintén igen jelentős. Az elvesztett vagy testileg és szellemileg súlyosan sérült gyermekek családokra nehezedő morális hatásának értéke pedig forintban nem mérhető.

Ezen adatok is azt mutatják, hogy mekkora a jelentősége és nyeresége a jól működő újszülött és koraszülött mentésnek.
A Szolgálat tagjai örömmel tapasztalják, hogy ennek súlyát a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az Országos Mentőszolgálat illetékes vezetői átérzik, és ennek eredményeként az újszülött, koraszülött mentést segítik, támogatják.

Prof. Dr. Pintér Sándor
egyetemi tanár
kuratóriumi elnök

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Te adod az 1%-ot Mi hozzáteszünk 99-et

Tizenkét éve segítjük a koraszülésben érintett családokat a lehető legtöbb módon. Mi magunk is álltunk az inkubátorok mellett, így motivációnk a szívünkben született, hiszen ez a mi történetünk is.

Patrícia

Lara harcol, még most is. Az orvosok csak bámulnak hisz neki nem szabadna már élnie, és feküdnie kéne egész nap.. ” Szoba növény” de Isten velünk van és védelmezi, ő is azt szeretné hogy harcoljon. Nem lehetek elég hálás az I.Gyermek klinika PIC dolgozóinak, az Intenzív osztályon dolgozóknak és az USI dolgozóinak. És külön az összes nővéreknek is hisz ott voltak és ők voltak neki a pót anyukák amikor én nem voltam ott. 
Tudom, és bízom benne hogy egyszer hangot kapnak azok is akiknek nem ment zökkenőmentesen a koraszülés és a fejlődés. Kitartást akik még az út elején járnak. A CSODÁK KÖZTÜK ÉLNEK.