Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

BAZ Megyei Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központ

Betegeink száma évente 900-1000. Ennek csaknem fele intenzív ellátást igénylő újszülött.

Borsod-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központ, koraszülött-újszülöttpatológiai osztály

Osztályunk az 1958-ban alakult kórházunk alapító osztályainak egyike. 1962-től működik koraszülötteket ellátó osztályként. Az évtizedek folyamán több jelentős változás, fejlődés történt életünkben, míg kialakult az osztály mai struktúrája, profilja.
1974-ben nálunk indult el elsőként az országban a koraszülött mentés szervezett, bár még kezdetleges formában, majd 1993-tól teljesedett ki.

Betegeink száma évente 900-1000. Ennek csaknem fele intenzív ellátást igénylő újszülött.

1975-ben ezen az osztályon szerveződött az ország nyolc Perinatalis Intenzív Centrumának egyike.

Osztályunk jelenleg 59 ágyon működik, ebből 30 NIC, 29 újszülöttpatológiai ágy van. A feladatot 12 szakorvos, 62 szakápoló látja el.
Szakmai felügyeletünk alá tartozik a szülészeti újszülött osztály is, ahová napi 8 órában, ügyeleti időben szükség szerint biztosítunk neonatológus szakorvost.
Az osztály heti 5 x 6 órában neonatológiai szakrendelést végez, ahol volt betegeinket gondozzuk, ill. területről beutalt újszülötteket, fiatal csecsemőket látunk el. Szoros kapcsolatot ápolunk a GYEK konzultációs rendeléseivel.
1985-től végzünk neurohabilitációt, melynek jó eredményeiigazolják a tevékenység létjogosultságát.
Betegeink száma évente 900-1000. Ennek csaknem fele intenzív ellátást igénylő újszülött. Évente 300 körüli beteget lélegeztetünk, valamennyi lélegeztetési típus, mód alkalmazásához van eszközünk és megfelelő klinikai gyakorlatunk. Évente mintegy 100 körüli az 1500g születési súly alattiak és 40 körüli az 1000g születési súly alatti koraszülötteink száma.
Neonatalis Intenzív Centrumunkhoz kapcsolódik a vidéket lefedő 8 koraszülött mentő egység egyike, melyen neonatológus szakorvosaink, intenzív szakápolóink teljesítenek szolgálatot.
Osztályunkon működtetjük az 1993-ban 7 édesanya által létrehozott „Segíts élni” Alapítványt, melyen keresztül befolyó adományokból az évtizedek folyamán az alapítók akaratának megfelelően, jelentős eszköz, műszer támogatással segítettük kis betegeink gyógyulását.

Dr.Szűcs Ildikó o.v.főorvos
Dr.Szűts Ágnes ny.o.v.főorvos, alapítvány kuratórium elnök

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Visszanéztünk 2020-ra

A PICi füzet megújult, és nyáron elfújhattunk az ötödik gyertyát a Korip szülinapi tortáján, illetve büszkén mondhattuk, hogy a kis csáposokból addigra legalább húszezer talált gazdára az inkubátorokban, köszönhetően csodálatos önkénteseinknek.

Több száz horgolt angyalkával lepték meg önkéntesek a miskolci kórház dolgozóit

A csapat eredetileg azt tervezte, hogy majd jövőre horgolnak az ünnepi figurából néhány tucatnyit két kórházi osztály dolgozóinak. Végül azonban másképp döntöttek: mindössze két és fél hét alatt több mint hatszáz angyalkát készített el tizennyolc önkéntes, hogy meglepjék karácsonyra a B.A.Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központ munkatársait.

Gyermekjogok Világnapja

Ma van a Gyermekjogok Világnapja A SZÜLŐ ÉS A KISKORÚ GYERMEK JOGAI Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény alapján egészségügyi ellátásuk során a gyermekeket