fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika, Újszülött Intenzív Osztály

A magas színvonalú nemzetközi kutatásban elért sikerek, a napról –napra való nagy kihívást jelentő bonyolult gyógyítási helyzetekben való helytállás az orvosaink és nővéreink egymás iránti nyitott és áldozatos munkájának köszönhető.

A Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikájának Újszülött Intenzív Osztálya Magyarország második legnagyobb forgalmú és a legsúlyosabb kicsi betegeket ellátó osztálya. Osztályunk 1996-ban nyitotta meg kapuit. 2007-ben egyesült a II. Sz. Gyermekklinika Újszülött Intenzív osztályával, így 23 férőhelyre bővült a kapacitása. Kezdetektől fogva kissúlyú koraszülöttek, lélegeztetésre és sürgős műtétre szoruló újszülöttek gyógyításával foglalkozunk. A klinikán nincs szülészet, így minden betegünk a Cerny Koraszülött Mentőszolgálattal érkezik. Számos olyan betegséget gyógyítunk, amelynek a megoldására egyedül a mi intézetünkben van felkészült szakember gárda és megfelelő műszerezettség Budapesten. Olyan súlyos veleszületett fejlődési rendellenesség végleges megoldása történik nálunk, mint a nyelőcső elzáródás, rekeszizomsérv, vagy nyitott has. A Közép-magyarországi régióban mihozzánk kerül az összes olyan érett újszülött, akit agykárosodás fenyeget szülési oxigén hiány miatt.

Speciális eljárásokkal: nitrogén monoxid belélegeztetés, légúti surfactant átmosás kezeljük azokat az újszülötteket, akiknek rendkívül súlyos tüdőbetegségük van (meconium aspirációs szindróma, a tüdő erek veleszületett magas vérnyomása). Országos központként nálunk zajlik a koraszülöttek szembetegségének lézeres kezelése, szerte az országból, más PIC-ekből fogadjuk a kicsiket. Magyarországon úttörő módon elsőként és nemzetközi szinten is az elsők között mi alkalmaztunk hypotermiás kezelést (hűtést) az oxigén hiánnyal született újszülöttek agykárosodásának kivédésére. Az osztály komoly nemzetközi elismerést váltott ki, azzal a tudományos és szervező munkával, amit a hypotermiás kezeléssel kapcsolatban tett. Jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy mára világszerte elfogadott, és alkalmazott terápia lett a hűtés.

Az „I. Gyerek PIC”, ahogy röviden neveznek minket, két részből áll. A bejárattól balkéz felé az intenzív ellátást igénylő betegeink fekszenek, a bejárattól jobbra a már jobban levő, szüleiket még inkább igénylő kisbabák ellátása folyik. Az intenzív oldalon 11 kis beteg ellátására van lehetőségünk, a másik oldalon 12 kisbabát tudunk ápolni. Mindkét osztályrészen a babák életfunkcióit folyamatosan monitorizáljuk, ami egy központi monitoron is nyomon követhető. Általában egyidejűleg 6 -12 baba gépi lélegeztetése zajlik. Jóllehet a gépparkunkat igyekszünk folyamatosan felújítani, sajnos a lélegeztető gépeink és az inkubátoraink meglehetősen elöregedettek. Ugyanakkor vannak olyan berendezéseink, amelyekkel csak igen kevés újszülött intenzív osztály rendelkezik. A legsúlyosabb betegeknél, az intenzív terápia közepette is folyamatosan tudjuk vizsgálni az agyi működést EEG-monitorral. Kizárólag az intenzív betegek vizsgálatának céljára az osztályon nagy értékű ultrahang készülék és röntgen gép áll rendelkezésre a nap minden órájában.

Jóllehet a nap 24 órájában bármikor adunk információt a szülőknek gyermekük állapotáról, részletes beszélgetésre akár telefonon vagy személyesen leginkább délután kettő és négy óra között van lehetőség. Azonban akad olyan nap, amikor az összetorlódó sok sürgős feladat nem teszi lehetővé az igazán elmélyedt beszélgetést. A látogatási rendünk a többi koraszülött intenzív osztályhoz képest nyitottabb. 11-18 óráig az egyik szülő a babája mellett lehet korlátozások nélkül, illetve lehetőség van a nagyszülő egyszeri látogatására is. A szülő az ajtónál lévő csengővel jelezheti, ha megérkezett, majd az előtérben lábzsákot húzva mehet be az osztályra, ahol a babája melletti szekrényből veheti ki saját köpenyét. Intenzív osztály lévén előfordulhat várakozási idő, de mindig igyekszünk a lehető leghamarabb beengedni a szülőket gyermekekhez. A lábadozó kicsik gondozásába törekszünk minél inkább bevonni a szülőket. Ilyenkor a látogatások megszaporodnak és a babával töltött idő is hosszabbodik, egyre több minden történik. Pelenkázást, öltöztetést, cumiból etetést tanítjuk, és ha van rá lehetőség a mihamarabbi szoptatást segítjük. A frissen fejt vagy otthonról 24 órán belül behozott tejet az általunk korábban kiadott steril üvegben névvel és dátummal ellátva vesszük át, és csak saját baba táplálására használjuk fel. Osztályunk gyógytornásza minden nap átmozgatja a már stabilabb állapotú babákat, az édesanyáknak a torna mozdulatait megtanítja, és szükség esetén utánköveti őket. A már hazaengedett babákat általában 1-2 hónapon belül újra megvizsgálják orvosaink, ha ez indokolt.

Hazamenetel előtt lehetőség van a baba és mama összeszokását elősegítő baba-mama szoba igénybevételére. A nem Budapesten lakó édesanyák számára térítésmentesen tudunk helyet biztosítani a Ronald-házban, mely két sarokra van a klinikától. Az első szállásra a már jól levő babát édesanya magával viheti, a Ronald-házban erre sajnos, nincs lehetőség. A szállásokat csak az édesanyák vehetik igénybe, édesapák nem maradhatnak éjszakára.

Munkánk és sikereink a széleskörű együttműködésre épülnek. A klinikán belüli különböző gyermekspecialistákkal (sebész, radiológus, kardiológus, pulmonológus…) együttműködésen túl az egyik legjelentősebb partnerünk a Peter Cerny Alapíványi Mentőszolgálat. Az Alapítvány nővérei végzik az újszülött kori hallásszűrést, illetve a szemészeti szűrés egy részét.

A magas színvonalú nemzetközi kutatásban elért sikerek, a napról –napra való nagy kihívást jelentő bonyolult gyógyítási helyzetekben való helytállás az orvosaink és nővéreink egymás iránti nyitott és áldozatos munkájának köszönhető. Úgy gondoljuk, hogy kis betegeink gyakran rendkívül súlyos betegsége, fájdalmai, szenvedései, a szülők félelme és szorongása csak széleskörű összefogással orvosolható, enyhíthető. Folyamatosan keressük azokat az utakat, amellyel a kicsik és a szülők életének talán a legnehezebb napjai, amit nálunk töltenek, a lehető legkevesebb szenvedéssel járjanak és a végén mégis örömre forduljanak.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.