fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Pándy Kálmán Kórház Gyermekosztálya, Gyula: NIC részleg bemutatása

NIC részlegre kerülnek azok a súlyos állapotú érett újszülöttek, akiknél intenzív megfigyelésre, illetve beavatkozásokra van szükség.

A Gyulai Gyermekosztályon 12 ágyon működik a neonatalis intenzív centrum ( NIC). Az elmúlt évben 246 beteget láttunk el. Évente 30-35 1500g alatti koraszülött születik, akik sokszor 2-3 hónapig is kórházi kezelést igényelnek. NIC részlegre kerülnek azok a súlyos állapotú érett újszülöttek, akiknél intenzív megfigyelésre, illetve beavatkozásokra van szükség. Leggyakrabban az idő előtt született éretlen koraszülötteket, valamint az újszülöttkori súlyos fertőzéseket, légzési elégtelenséget, oxigénhiányt elszenvedett babákat gyógyítjuk itt. Tekintettel arra, hogy a regionális centrumoktól (Szeged, Debrecen) egyaránt 120 km távolságra vagyunk, teljes önellátásra kényszerültünk berendezkedni. Jelenleg csak szívsebészeti és gyermeksebészeti beavatkozásokra utalunk újszülötteket a klinikákra.

dr. Zátonyi Adél adjunktus, neonatológus szakorvosKét neonatológus (újszülöttek gyógyításával foglalkozó szakorvos) dr. Zátonyi Adél és dr. Abdulrahman Abdulrab vesz részt a mindennapi munkában. Szabó Edit főnővér vezetésével szakképzett nővércsapat a részlegünkön fekvő betegek gyógyításán kívül részt vesz a koraszülöttek szállításában is a két neonatológussal. Osztályunkra Gyuláról, Békéscsabáról, Orosházáról kerülnek felvételre betegek, de a Szegedi Centrum túlterheltsége esetén Csongrád megyéből is érkeznek újszülöttek. Egyre több a határontúli intenzív ellátást igénylő beteg (Nagyszalonta, Arad, Nagyvárad közelsége).

Speciális „mozgó intenzív osztály” vonul ki minden koraszüléshez, súlyos állapotú újszülötthöz a Békés megyei Szülészeti Osztályokra. Ebben az autóban minden eszköz rendelkezésre áll az intenzív kezelés megkezdésére és a biztonságos szállításra, akár gépi lélegeztetést is alkalmazhatunk.

NIC részlegünkön a súlyos oxigénhiányt elszenvedett babák teljes test hűtése is megoldott, speciális lélegeztetés HFO (nagyfrekvenciás lélegeztetés) sok koraszülöttet segített át élete legnehezebb periódusán. dr. Abdulrahman Abdulrab adjunktus, neonatológus szakorvosA Gyermekosztályra került újszülött édesanyja az épületben található anyaszálláson pihenhet, erősödhet, részt vesz újszülöttje ápolásában, táplálásában. Hazaadás előtt részletes csecsemőgondozási, táplálási , esteleges speciális ápolási teendőkről az édesanyákat felvilágosítjuk. Munkánk teljességét az utógondozás megszervezése adja.

A neonatológusok mellett fejlődésneurológus, gyermekszemész, gyermekradiológus, gyermekpszichológus, gyógytornász, konduktor segíti a munkát. Fentiek alapján a csapatmunkának köszönhetően osztályunkon, egyre csökken a maradványtünetek száma és súlyossága, javul a minőségi túlélés.

Békés megyében a koraszülöttség aránya évek óta változatlan, 8-9 % között van (2010-ben 8,6 %). A Békés megyei csecsemőhalálozás 15 év alatt több, mint egyharmadára mérséklődött (2010-ben 4,4 ezrelék), ez az országos átlagnál jobb eredmény. A csecsemőhalálozás csökkenésében szerepe volt a NIC személyi- és tárgyi feltételein, Szabó Edit, részlegvezető főnővéraz újszülött-szállításon kívül természetesen a védőnői hálózatnak, a terhesgondozásnak és a háziorvosi ellátásnak is. Az 1500 g alatti, igen kis súlyú koraszülöttek túlélésében 90 % feletti eredményt értünk el, ezzel a megyék országos rangsorában Veszprém megyét követően a 2. helyen állunk.

Számunkra jelenleg nehézséget jelent a szülészeti és gyermekosztály közötti 2 km-es távolság. Reményeink szerint az „összeköltözés” néhány éven belül megvalósulhat. Addig is igyekszünk a rendszeres továbbképzéseken új terápiákat megtanulni, bevezetni, minőségi munkával kis betegeink életét segíteni.

Dr. Sipos Péter Dr. Zátonyi Adél Dr. Abdulrahman Abdulrab
osztályvezető főorvos adjunktus, neonatológus szakorvos adjunktus, neonatológus szakorvos
c. egyetemi docens

A mellékelt képeken bemutatjuk Újszülött Intenzív Részlegünket:

NIC részlegre kerülnek azok a súlyos állapotú érett újszülöttek, akiknél intenzív megfigyelésre, illetve beavatkozásokra van szükség.

NIC részlegre kerülnek azok a súlyos állapotú érett újszülöttek, akiknél intenzív megfigyelésre, illetve beavatkozásokra van szükség.

NIC részlegre kerülnek azok a súlyos állapotú érett újszülöttek, akiknél intenzív megfigyelésre, illetve beavatkozásokra van szükség.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.