fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Összefoglaló a KORE tavalyi évéről

Koraszülöttekért Országos Egyesület -segítsük együtt a korán érkező babákat!
22-ben is hasonló lendülettel folytatjuk, hiszen a lilaszív mindig #egyuttdobban

2021 –ben 10 éve, hogy hivatalosan is megalakult a KORE.

Mi jut eszünkbe, ha visszagondolunk erre a tíz évre? A sok mosoly. A KORE útja 2007-ben kezdődött, amikor úgy éreztük azon a fehér padon, az ajtó előtt, hogy amikor hazajutunk, segítenünk kell egymást. A hiányainkból születtek a céljaink, tudtuk, hogy sokan vannak, akik ugyanígy, ugyanennyire elveszettnek érzik magukat. Négy év telt el a gondolat és a hivatalos keretekbe öntött segítség között, végül 2011 februárjában alakult meg a KORE. Akkor írtuk le, döntöttük el, hogy mik azok az értékek, ami mentén mi mindenképpen mozogni, dolgozni, fejlődni szeretnénk. Erről az útról nem tértünk le, ezért válhatott a KORE Magyarország egyik legsikeresebb nonprofit civil szervezetévé.

10 éves szülinapi videónk : https://www.facebook.com/koraszulottcom/videos/1161131764304405

2021-ben kezdődött az APA könyv projektünk, hiszen a koraszülésben nem csak az édesanyák érintettek, hanem az édesapák is, akik sokszor láthatatlanok maradnak. Szeretnénk ezen változtatni és megmutatni az édesapák érzéseit, küzdelmeit.

Ez év májusában a kenguru módszer világnapján online fotó kampányt indítottunk, hogy megmutathassuk mindazt, mit is jelent nekünk szülőknek az, ha a gyermekünk a bőr- bőr kontaktusban a mellkasunkon pihen, gyógyul, és ezáltal gyógyulunk mi magunk is. A több száz kép, és történet fantasztikus lenyomatává vált ennek a közös akaratnak.

Egyesületünk ikonikus emblematikus jelképe a kis Korip, a horgolt polip, ami az első baráttá válik az inkubátorban.  2021-ben ünnepeltük a Koripok magyarországi 6. születésnapját.  A szülinapot a Pető Intézet árnyas fái alatt tartottuk, egy fantasztikus családi programmal, volt sok mókas helyzet, játszóház, játszótér, vicces fotózás, csillámtetkó, arcfestés,  sok-sok nevetés, önfeledt pillanatok, és könnyek, hogy újra együtt lehettük, találkozhattunk.  A szülinap képei: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4378540302184290&type=3

A szoptatás világnapjához kapcsolódóan újabb online kampányt indítottunk, hiszen az anyatej a legdrágább kincs, és legjobb táplálék a koraszülött babánk részére, viszont nem szabad elmenni azon édesanyák fájdalma mellett sem, akik nem tudták szoptatni, anyatejjel táplálni koraszülött gyermeküket. Ezen a napon is, empátiával, szeretettel, megértéssel fordultunk feléjük, hiszen bárhogyan is táplálod a gyermeked, az egyetlen a számára pótolhatatlan, az te vagy.

2021-ben a Magyar Vöröskereszt a KORE stratégiai partnerévé vált, és közösen egyre több speciális véradásszervezés jöhetett létre. Ez a fontos együttműködés 2022-ben is folytatódik.

2021-től a MAVE és a KORE nagyon fontos együttműködést hívott életre, egész napos továbbképzéseket tartunk országszerte a Magyar Védőnők Egyesületének tagjai számára.

2021 októberében részt vehettünk a  Magyar Gyermek ­Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság továbbképző napján.  Jó volt újra találkozni a régi ismerősökkel, jó volt beszélgetni arról milyen változásokat hozott a covid az ellátásba, milyen protokollok érintik a szülőket, hogyan lehet csökkenteni a szülőket érintő szeparáció terhein.

Ebben az évben a koraszülöttruha gyűjtés projektünk is szélsebesen fejlődött 21 koraszülött intenzív osztályra jutattunk egy speciális textiliákat, higiéniai és ápolást segítő készítményeket.

Több ezer horgolt Korip vigyázott a kis hősökre az inkubátorokban- és sok új segítővel gyarapodott már most sem kicsi, kézműves, önkéntes családunk. A KORE önkéntesei jelenleg az ország 16 megyéjében elérhetőek.

2021 novemberében megvalósítottuk talán legmerészebb álmunk, és megalkottuk Magyarország első koraszülés témájú szabadtéri kiállítását, a Várkert Bazárban.

A projekt a koraszülöttek világnapja apropóján született, hosszú hónapokig dolgoztunk azon, hogy egy olyan tárlatot tudjunk bemutatni a közönségnek, amely a képek erejével, sokoldalúan képes megmutatni, hogy mennyi feladat, kihívás és küzdelem rejtőzik a szó mögött: koraszülés.

Megnyitó képei: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4713714145333569&type=3

Kiállítás éjjel: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4716899918348325&type=3

Megnyitó videó: https://www.facebook.com/watch/?v=3193764307526326

A kiállítás 2021. november 3-tól 30-ig volt megtekinthető a Várkert Bazárban.

A koraszülöttek világnapja alkalmából a kiállítás mellett 21-ben is lilára színeztük az országot, több mint 20 helyszín, város, község, megyeszékhely csatlakozott a felhívásunkhoz. Emellett közösségek, vállalkozások, családok öltöztek, vagy dekorálták munkahelyüket, otthonaikat lilára.

22-ben is hasonló lendülettel folytatjuk, hiszen a lilaszív mindig #egyuttdobban

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.