Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Összefoglaló a KORE tavalyi évéről

Koraszülöttekért Országos Egyesület -segítsük együtt a korán érkező babákat!
22-ben is hasonló lendülettel folytatjuk, hiszen a lilaszív mindig #egyuttdobban

2021 –ben 10 éve, hogy hivatalosan is megalakult a KORE.

Mi jut eszünkbe, ha visszagondolunk erre a tíz évre? A sok mosoly. A KORE útja 2007-ben kezdődött, amikor úgy éreztük azon a fehér padon, az ajtó előtt, hogy amikor hazajutunk, segítenünk kell egymást. A hiányainkból születtek a céljaink, tudtuk, hogy sokan vannak, akik ugyanígy, ugyanennyire elveszettnek érzik magukat. Négy év telt el a gondolat és a hivatalos keretekbe öntött segítség között, végül 2011 februárjában alakult meg a KORE. Akkor írtuk le, döntöttük el, hogy mik azok az értékek, ami mentén mi mindenképpen mozogni, dolgozni, fejlődni szeretnénk. Erről az útról nem tértünk le, ezért válhatott a KORE Magyarország egyik legsikeresebb nonprofit civil szervezetévé.

10 éves szülinapi videónk : https://www.facebook.com/koraszulottcom/videos/1161131764304405

2021-ben kezdődött az APA könyv projektünk, hiszen a koraszülésben nem csak az édesanyák érintettek, hanem az édesapák is, akik sokszor láthatatlanok maradnak. Szeretnénk ezen változtatni és megmutatni az édesapák érzéseit, küzdelmeit.

Ez év májusában a kenguru módszer világnapján online fotó kampányt indítottunk, hogy megmutathassuk mindazt, mit is jelent nekünk szülőknek az, ha a gyermekünk a bőr- bőr kontaktusban a mellkasunkon pihen, gyógyul, és ezáltal gyógyulunk mi magunk is. A több száz kép, és történet fantasztikus lenyomatává vált ennek a közös akaratnak.

Egyesületünk ikonikus emblematikus jelképe a kis Korip, a horgolt polip, ami az első baráttá válik az inkubátorban.  2021-ben ünnepeltük a Koripok magyarországi 6. születésnapját.  A szülinapot a Pető Intézet árnyas fái alatt tartottuk, egy fantasztikus családi programmal, volt sok mókas helyzet, játszóház, játszótér, vicces fotózás, csillámtetkó, arcfestés,  sok-sok nevetés, önfeledt pillanatok, és könnyek, hogy újra együtt lehettük, találkozhattunk.  A szülinap képei: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4378540302184290&type=3

A szoptatás világnapjához kapcsolódóan újabb online kampányt indítottunk, hiszen az anyatej a legdrágább kincs, és legjobb táplálék a koraszülött babánk részére, viszont nem szabad elmenni azon édesanyák fájdalma mellett sem, akik nem tudták szoptatni, anyatejjel táplálni koraszülött gyermeküket. Ezen a napon is, empátiával, szeretettel, megértéssel fordultunk feléjük, hiszen bárhogyan is táplálod a gyermeked, az egyetlen a számára pótolhatatlan, az te vagy.

2021-ben a Magyar Vöröskereszt a KORE stratégiai partnerévé vált, és közösen egyre több speciális véradásszervezés jöhetett létre. Ez a fontos együttműködés 2022-ben is folytatódik.

2021-től a MAVE és a KORE nagyon fontos együttműködést hívott életre, egész napos továbbképzéseket tartunk országszerte a Magyar Védőnők Egyesületének tagjai számára.

2021 októberében részt vehettünk a  Magyar Gyermek ­Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság továbbképző napján.  Jó volt újra találkozni a régi ismerősökkel, jó volt beszélgetni arról milyen változásokat hozott a covid az ellátásba, milyen protokollok érintik a szülőket, hogyan lehet csökkenteni a szülőket érintő szeparáció terhein.

Ebben az évben a koraszülöttruha gyűjtés projektünk is szélsebesen fejlődött 21 koraszülött intenzív osztályra jutattunk egy speciális textiliákat, higiéniai és ápolást segítő készítményeket.

Több ezer horgolt Korip vigyázott a kis hősökre az inkubátorokban- és sok új segítővel gyarapodott már most sem kicsi, kézműves, önkéntes családunk. A KORE önkéntesei jelenleg az ország 16 megyéjében elérhetőek.

2021 novemberében megvalósítottuk talán legmerészebb álmunk, és megalkottuk Magyarország első koraszülés témájú szabadtéri kiállítását, a Várkert Bazárban.

A projekt a koraszülöttek világnapja apropóján született, hosszú hónapokig dolgoztunk azon, hogy egy olyan tárlatot tudjunk bemutatni a közönségnek, amely a képek erejével, sokoldalúan képes megmutatni, hogy mennyi feladat, kihívás és küzdelem rejtőzik a szó mögött: koraszülés.

Megnyitó képei: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4713714145333569&type=3

Kiállítás éjjel: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4716899918348325&type=3

Megnyitó videó: https://www.facebook.com/watch/?v=3193764307526326

A kiállítás 2021. november 3-tól 30-ig volt megtekinthető a Várkert Bazárban.

A koraszülöttek világnapja alkalmából a kiállítás mellett 21-ben is lilára színeztük az országot, több mint 20 helyszín, város, község, megyeszékhely csatlakozott a felhívásunkhoz. Emellett közösségek, vállalkozások, családok öltöztek, vagy dekorálták munkahelyüket, otthonaikat lilára.

22-ben is hasonló lendülettel folytatjuk, hiszen a lilaszív mindig #egyuttdobban

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Edina és Szabolcs

A koraszülés nem múlik egy nyomtalanul, nem feledteti mindig az egészségesen fejlődő gyermek. Léteznek koraszülött halmozottan sérült gyermekek. Mi folyamatosan szembesültünk vele, milyen egy egészségesen fejlődő gyermek és ezzel párhuzamosan egy sérült gyermek fejlődése.

Anita

Hiszem, hogy a hozzám hasonló helyzetben lévő anyukák kapják fentről az erőt. A rengeteg műtétet és terápiát, mindent, amit végigcsináltunk, amennyi kilométert megtettünk nem lehet és nem lehetett volna másképp megcsinálni. Sokan kérdezik: honnan ez a sok erő? Nem tudom a választ, de érzem, hogy kapom az energiát.