Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

NaturAqua PIC projekt – Salgótarján

Adományok koraszülötteknek a Naturaqua jóvoltából, Pic projecteke a legkiebbekért

A Naturaqua a PIC osztályokon kezelt koraszülöttek elkötelezett támogatója.

Sajtóközlemény – 2019. 04. 29.
Kis eszközök, nagy segítség az iciPICi babáknak Salgótarjánban is

A salgótarjáni perinatális intenzív centrum is családbarátabbá vált az új eszközöknek köszönhetően

Kicsi baba, nagy öröm. De ha nagyon pici az újszülött, a boldogság mellé sok esetben nagy adag aggódás is társul, hiszen a túl korán érkezett babákra komolyabb és olykor akadályokkal teli kihívások várnak, hogy felzárkózzanak időre született társaik mellé. A NaturAqua és partnere, a Koraszülöttekért Országos Egyesület abban segít, hogy a legkisebbek első napjait-heteit könnyítse meg, míg a perinatális intenzív centrum (PIC) falai között kell gyarapodniuk, gyógyulniuk. Ezúttal a Szent Lázár Megyei Kórház PIC-e vált az átadott eszközökkel családbarátabbá a koraszülött ellátás elkötelezett támogatói jóvoltából.

A salgótarjáni koraszülött osztályon 8 inkubátor és 4 csecsemőágy várja a legPICibbeket, itt ápolják Nógrád megye 1500 gramm fölötti koraszülöttjeit. Számukra – és a koraszülőknek is – a professzionális ellátáson túl most már kényelmes, új, praktikus és barátságos környezetet tud biztosítani a PIC. A KORE és a NaturAqua hozzájárulása fedezte a perinatális intenzív centrum komfortosságát nagymértékben növelő új mosó- és szárítógépet, a többféle mellszívó berendezést, a cumisüveg melegítőket, a csecsemőmérlegeket, a légzésfigyelőket, és a praktikus foteleket és székeket is. A kiválasztott eszközökkel a kórház célja a családbarát hangulat erősítése, a kényelem fokozása volt a mosás, a szoptatás, a kenguruzás és az együtt töltött pillanatok megkönnyítésével.

Az osztály saját mosó- és szárítógépének szerepe a fertőzésveszély elkerülése szempontjából nélkülözhetetlen. „Korábban a PIC -en használt textíliákat (takarók, lepedők, babaruhák, textilpelenkák, inku-pólók) a központi mosodába kellett küldeni, onnan pedig nem mindig ugyanazok kerültek vissza a babák számára. Azzal, hogy helyben, a nővérek tudják mosni, fertőtleníteni a koraszülött osztályon használatban lévő ruhaneműt és egyéb textíliákat, könnyebben betarthatók a speciális fertőtlenítési előírások, nem keverednek más osztályok dolgaival és ezáltal tovább csökken a fertőzésveszély lehetősége.” – mesélte Dr. Szabó Attila, a Szent Lázár Megyei Kórház osztályvezető főorvosa.

Sőt, a biztonságérzet és az otthonosság is fokozható az új eszközökkel. „A mosógépnek köszönhetően a PICinyekhez visszakerülhet a koracsalád által már megkedvelt, vidám, mintás takaró, vagy a baba koripja. Ez apróságnak tűnhet, de sok esetben biztos pontot jelent a szülő számára, családbaráttá, otthonossá teszi a környezetet egy “saját” takaró” – tette hozzá Szőllősi Helga főnővér, valamint felhívta a figyelmet a mellszívók fontosságára: „Az anyatejes táplálás hatványozottan fontos a koraszülött babák esetében, ezért lényeges, hogy mindenben támogatást kapjanak az édesanyák, ami ezt elősegíti. Az új kézi mellszívó eszközök az ágy mellett használhatók. Az anyatej tároló eszközök segítségével pedig a szoptatás után megmaradt anyatejet az édesanyák kényelmesen és könnyen tudják lefejni és tárolni a következő etetésig.”

Kevésbé hangozhatnak mérvadónak, de nagyon hasznos fejlesztést jelentenek az új cumisüveg melegítők, melyeket könnyebb tisztán tartani, és kisebb helyet foglalnak, ráadásul közelebb vannak a felhasználási helyhez. A csecsemőmérlegekkel pedig eredményesebb a korababák táplálása, ha a nővérek és az anyukák tudják, hogy mennyit evett egy alkalommal az újszülött, mennyire volt ügyes a szoptatásnál, szükséges-e kiegészíteni számára az anyatej mennyiségét. A támogatásból a 12 férőhelyes osztály minden ágyába és inkubátorába kerülhetett légzésfigyelő, apnoe alarm készülék is, amely, mint a KORE önkéntesétől megtudtuk, már 20 másodperces légzéskimaradásnál jelez az anyának és az osztályon dolgozónak, ezzel is növelve a koramamák biztonságérzetét

Családbarát mérföldkövek a salgótarjáni koraszülött központban a kenguruzásra és szoptatásra használható fotelek és székek is, hiszen a kenguruzás elősegíti az anya és a baba közötti kapcsolat erősítését és semmihez sem fogható élményt jelent a koracsalád számára. A fekvésre és ülésre is alkalmas székekben, fotelekben a szoptatás alatt az anya ráadásul kényelmes testhelyzetben – így sokkal türelmesebben – tudja etetni a babát. A minőségi együtt töltött időnek a babák állapotára, illetve az édesanyák hangulatára gyakorolt pozitív hatásai pedig jól érezhetők az osztály mindennapjai során.

A NaturAqua a magyarországi koraszülött ellátás elkötelezett támogatója. Partnere, a KORE közreműködésével az elmúlt három évben családbarátabbá alakította az ország összes, szám szerint 29 perinatális intenzív centrumát, hogy a koraszülött csecsemők ápolása mellett szüleik nyugalmát is szavatolja.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

KORIP szülinapi családi piknik

KORIP szülinapi családi piknik 2021. 07. 25.

Nagyon szeretnénk végre veletek ünnepelni, beszélgetni, egyszerűen együtt lenni, ezért egy családi „batyus” pikniken ünnepelnénk meg a Koripok születésnapját a Pető András Pedagógiai Intézet ősfái között!

Segítsünk HOLNAP BUDAPESTEN!

A legtöbb ember számára nem ismert, hogy véradásukkal akár egy koraszülött számára is biztosíthatják a gyógyulás lehetőségét.

K O R E W i F i

…díjmentesen elérhető internet pedig segítségükre lehet abban, hogy informálódjanak, beszélgessenek és láthassák azokat, akik fontosan nekik…