fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

NaturAqua PIC projekt – Salgótarján

Adományok koraszülötteknek a Naturaqua jóvoltából, Pic projecteke a legkiebbekért

A Naturaqua a PIC osztályokon kezelt koraszülöttek elkötelezett támogatója.

Sajtóközlemény – 2019. 04. 29.
Kis eszközök, nagy segítség az iciPICi babáknak Salgótarjánban is

A salgótarjáni perinatális intenzív centrum is családbarátabbá vált az új eszközöknek köszönhetően

Kicsi baba, nagy öröm. De ha nagyon pici az újszülött, a boldogság mellé sok esetben nagy adag aggódás is társul, hiszen a túl korán érkezett babákra komolyabb és olykor akadályokkal teli kihívások várnak, hogy felzárkózzanak időre született társaik mellé. A NaturAqua és partnere, a Koraszülöttekért Országos Egyesület abban segít, hogy a legkisebbek első napjait-heteit könnyítse meg, míg a perinatális intenzív centrum (PIC) falai között kell gyarapodniuk, gyógyulniuk. Ezúttal a Szent Lázár Megyei Kórház PIC-e vált az átadott eszközökkel családbarátabbá a koraszülött ellátás elkötelezett támogatói jóvoltából.

A salgótarjáni koraszülött osztályon 8 inkubátor és 4 csecsemőágy várja a legPICibbeket, itt ápolják Nógrád megye 1500 gramm fölötti koraszülöttjeit. Számukra – és a koraszülőknek is – a professzionális ellátáson túl most már kényelmes, új, praktikus és barátságos környezetet tud biztosítani a PIC. A KORE és a NaturAqua hozzájárulása fedezte a perinatális intenzív centrum komfortosságát nagymértékben növelő új mosó- és szárítógépet, a többféle mellszívó berendezést, a cumisüveg melegítőket, a csecsemőmérlegeket, a légzésfigyelőket, és a praktikus foteleket és székeket is. A kiválasztott eszközökkel a kórház célja a családbarát hangulat erősítése, a kényelem fokozása volt a mosás, a szoptatás, a kenguruzás és az együtt töltött pillanatok megkönnyítésével.

Az osztály saját mosó- és szárítógépének szerepe a fertőzésveszély elkerülése szempontjából nélkülözhetetlen. „Korábban a PIC -en használt textíliákat (takarók, lepedők, babaruhák, textilpelenkák, inku-pólók) a központi mosodába kellett küldeni, onnan pedig nem mindig ugyanazok kerültek vissza a babák számára. Azzal, hogy helyben, a nővérek tudják mosni, fertőtleníteni a koraszülött osztályon használatban lévő ruhaneműt és egyéb textíliákat, könnyebben betarthatók a speciális fertőtlenítési előírások, nem keverednek más osztályok dolgaival és ezáltal tovább csökken a fertőzésveszély lehetősége.” – mesélte Dr. Szabó Attila, a Szent Lázár Megyei Kórház osztályvezető főorvosa.

Sőt, a biztonságérzet és az otthonosság is fokozható az új eszközökkel. „A mosógépnek köszönhetően a PICinyekhez visszakerülhet a koracsalád által már megkedvelt, vidám, mintás takaró, vagy a baba koripja. Ez apróságnak tűnhet, de sok esetben biztos pontot jelent a szülő számára, családbaráttá, otthonossá teszi a környezetet egy „saját” takaró” – tette hozzá Szőllősi Helga főnővér, valamint felhívta a figyelmet a mellszívók fontosságára: „Az anyatejes táplálás hatványozottan fontos a koraszülött babák esetében, ezért lényeges, hogy mindenben támogatást kapjanak az édesanyák, ami ezt elősegíti. Az új kézi mellszívó eszközök az ágy mellett használhatók. Az anyatej tároló eszközök segítségével pedig a szoptatás után megmaradt anyatejet az édesanyák kényelmesen és könnyen tudják lefejni és tárolni a következő etetésig.”

Kevésbé hangozhatnak mérvadónak, de nagyon hasznos fejlesztést jelentenek az új cumisüveg melegítők, melyeket könnyebb tisztán tartani, és kisebb helyet foglalnak, ráadásul közelebb vannak a felhasználási helyhez. A csecsemőmérlegekkel pedig eredményesebb a korababák táplálása, ha a nővérek és az anyukák tudják, hogy mennyit evett egy alkalommal az újszülött, mennyire volt ügyes a szoptatásnál, szükséges-e kiegészíteni számára az anyatej mennyiségét. A támogatásból a 12 férőhelyes osztály minden ágyába és inkubátorába kerülhetett légzésfigyelő, apnoe alarm készülék is, amely, mint a KORE önkéntesétől megtudtuk, már 20 másodperces légzéskimaradásnál jelez az anyának és az osztályon dolgozónak, ezzel is növelve a koramamák biztonságérzetét

Családbarát mérföldkövek a salgótarjáni koraszülött központban a kenguruzásra és szoptatásra használható fotelek és székek is, hiszen a kenguruzás elősegíti az anya és a baba közötti kapcsolat erősítését és semmihez sem fogható élményt jelent a koracsalád számára. A fekvésre és ülésre is alkalmas székekben, fotelekben a szoptatás alatt az anya ráadásul kényelmes testhelyzetben – így sokkal türelmesebben – tudja etetni a babát. A minőségi együtt töltött időnek a babák állapotára, illetve az édesanyák hangulatára gyakorolt pozitív hatásai pedig jól érezhetők az osztály mindennapjai során.

A NaturAqua a magyarországi koraszülött ellátás elkötelezett támogatója. Partnere, a KORE közreműködésével az elmúlt három évben családbarátabbá alakította az ország összes, szám szerint 29 perinatális intenzív centrumát, hogy a koraszülött csecsemők ápolása mellett szüleik nyugalmát is szavatolja.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.