Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

NaturAqua PIC projekt – Kiskunhalas

Adományok koraszülötteknek a Naturaqua jóvoltából, Pic projecteke a legkiebbekért

A Naturaqua a PIC osztályokon kezelt koraszülöttek elkötelezett támogatója.

Kiskunhalas, koraszülött osztály – baba-mama barát eszközök átadása

Könnyebb percek a nehéz pillanatokban is a kiskunhalasi PICi babáknak és koraszüleiknek

Még több koraszülött gyógyulhat családbarátabb körülmények között a megújult perinatális központban Kiskunhalason

Termosztátok, mobil pulzoximéter, digitális csecsemőmérleg, mikrohullámú sütő, mosó- és szárítógép, valamint új pelenkázók és fotelek a legeslegkisebbek és családjuk kényelméért. Hazánkban minden 10. csecsemő koraszülöttként jön világra; az ő ápolásukat, és szüleik számára is az otthonosabb körülmények megteremtését szolgálják azok az eszközök, amelyeket január végén adott át a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) és a NaturAqua a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Perinatális Intenzív Centrumának (PIC). A támogatást jelképező tábla átadásán a kórház képviselői és a KORE önkéntese vettek részt.

A 2013 őszén felújított, PIC II besorolásban  működő kiskunhalasi kora- és újszülött osztály orvosai és ápolói az újszülöttek és koraszülöttek ellátásán túl a már hazaadott babák utánkövetésével is foglalkoznak. Az osztály hivatalosan 15 újszülött és 5 koraszülött ággyal rendelkezik, a legPICibbeket 11 inkubátorban „szállásolják el”, ezek közül 3 nyitott. A babákról 16 szakképzett nővér és 1 védőnő gondoskodik nap mint nap. Hozzáértésük és gondoskodásuk nagymértékben hozzájárul a koraszülők aggodalmainak enyhítéséhez, de a koraszüléssel járó bizonytalanságok közepette további berendezésekre is nagy szükség volt, hogy egy kicsit családbarátabb körülmények között telhessenek a perinatális intenzív centrum átmeneti lakóinak és hozzátartozóiknak mindennapjai.

A KORE segítségével a NaturAqua ezért hasznos eszközöket, mint például termosztátokat, mobil pulzoximétert, mosó- és szárítógépet, foteleket, pelenkázót és digitális csecsemőmérleget adott át a koraszülött osztálynak. „A 2 termosztát a szülőszobában és az osztályon melegíti babáinknak a textíliákat, így születést követően a bőr-bőr kontaktus során, illetve a kenguruzás alatt biztosítani tudjuk számukra a megfelelő hőmérsékletet. A mobil pulzoximéter segít abban, hogy a megfigyelésre szoruló koraszülött babák is többet lehessenek édesanyjukkal. A digitális csecsemőmérleggel pedig az anyukák mérni tudják a baba által szopott anyatej mennyiségét, ezzel elősegítve az eredményes szoptatást” – mondta Dr. Hornyák Éva, a kiskunhalasi PIC főorvosa.

„Az átadott mikrohullámú sütőben sterilizálni tudják az anyatej fejéséhez használt eszközöket. A koraszülött kórteremben elhelyezett fotelben az édesanyák kényelmesen kenguruzhatnak vagy szoptathatják korababájukat. Az új mosásra és szárításra is alkalmas gépben lehetőség nyílik az elkülönített mosásra, hogy a külön tisztított korababaruhákkal csökkenjen a fertőzésveszély. A koraszülött utógondozóban helyet kapó új pelenkázóval és fotelekkel pedig barátságosabbá, kényelmesebbé tehettük a várótermet a babáikkal visszajáró szülők számára” – folytatta Jóvér Éva, a Koraszülöttekért Országos Egyesület önkéntese.

A NaturAqua a magyarországi koraszülött ellátás elkötelezett támogatója, partnere, a KORE közreműködésével segít családbaráttá tenni a koraszülött osztályokat (országszerte összesen 29-et), hogy a PICi csecsemők ápolása mellett szüleik nyugalmát is szavatolja.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Edina és Szabolcs

A koraszülés nem múlik egy nyomtalanul, nem feledteti mindig az egészségesen fejlődő gyermek. Léteznek koraszülött halmozottan sérült gyermekek. Mi folyamatosan szembesültünk vele, milyen egy egészségesen fejlődő gyermek és ezzel párhuzamosan egy sérült gyermek fejlődése.

Anita

Hiszem, hogy a hozzám hasonló helyzetben lévő anyukák kapják fentről az erőt. A rengeteg műtétet és terápiát, mindent, amit végigcsináltunk, amennyi kilométert megtettünk nem lehet és nem lehetett volna másképp megcsinálni. Sokan kérdezik: honnan ez a sok erő? Nem tudom a választ, de érzem, hogy kapom az energiát.