Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Léghajó Program

2010-ben indítottuk el alapítványunk támogatásával azokat a kurzusokat, amelyeket olyan szülőknek szerveztünk, akiknek nagyobb eséllyel kerül bajba gyermekük.

Léghajó Program – gyermekelsősegélynyújtás kismamáktól nagypapákig

Mielőtt a orvosi, szakmai kérdésekről írnék, szeretném elmesélni, miért is lett Léghajó Program a neve annak a szervezetnek, amely immáron nyolcadik éve folyamatos és egyre bővülő képzéseivel laikusok ezreinek tanította meg, mit tegyen a kicsikkel, ha baj van. Léghajón nyugodtan és megfontoltan lehet utazni és nem utolsósorban más perspetívát mutat az utazó számára. Nekünk is ez a célunk. Más, szakmai oka az, hogy gyermekkorban a légzés bajai, az oxigénhiány az elsődleges életveszélyt okozó helyzet.

2004 januárjában tartottuk az első kurzust szülőknek. A cél az volt használható, gyakorlati információkat nyújtsunk a gyermekkori vészhelyzetek esetére. Cél volt, hogy eloszlassunk pár régi tévhitet, rossz gyakorlatot. Cél volt, hogy felhívjuk a figyelmet több fontos, kevésbé fókuszban lévő helyzetre, betegségre. És cél volt, hogy a szülők gyakorlatban sajátítsák el az újraélesztsé technikáit.

Az első komolyabb visszajelzésre nem kellett sokat várnunk: 4 hónappal az indulás után az egyik kurzusunkon részt vevő szülők kicsije félrenyelt egy sajtdarabot, ami teljes teljes légúti elzáródást okozott. Sikerült néhány határozott mozdulattal egy percen belül eltávolítani a fulladást okozó sajtdarabot, így megmenteni a babát. Azóta szaporodnak a visszajelzéseink, de természetesen ne csak az életveszély elhárítására gondoljanak, hiszen szerencsére ez sokkal ritkábban alakul ki, mint a „mindennapos vészhelyzetek”. Fontosnak tartjuk, hogy tudják a szülők, hogy és mivel itassák a gyerekeket hasmenés, hányás esetén, hogyan csillapítsanak lázat. Ezek szintén fontos információk, amit a kurzusainkon részletesen megbeszélünk.

Az évek alatt sok új kurzust indítottunk: óvónőket, tanárokat, bölcsődei gondozónőket és védőnőket is képzünk, minden csoportnál arra fókuszálva, amivel nagy eséllyel találkozik, amire igazán szüksége van, hisezn iskoláskorban nincs lázgörcs, de van pl. asztmás gyerek. Ami nem változik: a kis csoportos képzés, a közvetlen hangnem, a felmerülő kérdéses helyzetek konzultációja, a gyakorlatban elsajátított újraélesztés.

2006-ban a tapasztalok összegzéseképpen megírtuk és kiadtuk a Gyermekkori vészhelyzetek – S.O.S. megoldások könyvet, amely azóta kb. 6000 példányban talált gazdára.

2010-ben indítottuk el alapítványunk támogatásával azokat a kurzusokat, amelyeket olyan szülőknek szerveztünk, akiknek nagyobb eséllyel kerül bajba gyermekük. Így voltunk a Nemzetközi Pető Intézetben, a Korai Fejlesztőközpontban, és minden hónapban tartunk kurzusokat a Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjában.

Ez évben szülői kezdeményezésre lebonyolítottuk az első koraszülött babák szüleinek, nagyszüleinek szóló kurzust. Számunkra is sok élménnyel, tapasztalattal szolgált ez az együtt töltött 5-6 óra, amely során kiefjezetten azokról a súlyos helyzetekről, betegségekről beszéltünk, amelyek a koraszülött babákat veszélyeztetik, mint pl. légúti betegségek, görcsrohamok és természetesen az újraélesztést is. Az egyik leginkább speciális ismereteket, hozzállást, empátiát igényelt ez a csapat, és itt láttuk a legnagyobb összetartást, egymás segítését is. Szükség vana koraszülött szülők speciális felkészítésére, ez számunkra eddig sem volt kérdés. A részletek kidolgozás alatt állnak és biztos vagyok abban, hogy néhány hónap múlva konkrét információkkal, helyszínnel, időpontokkal tudunk előállni.

Végezetül egy mondat, amit minden Léghajó Program végén elmondunk: reméljük nem kell majd használni ezt a tudást.

Dr. Krivácsy Péter

gyermekgyógyász, intenzív terápiás szakorvos

szakmai vezető

Léghajó Program – www.leghajo.hu

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

VI. KORE Családi Élménynap

Időpont: 2023. november 18. szombat, 10.00 – 19.00 óra | Helyszín: KÖLYÖKPARK Játszóház, Mammut 2. Bevásárlóközpont, III. emelet (1024 Bp., Lövőház u. 1-5.)

Szupervízió a „szakember szerviz”

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy rájuk is gondoljunk, hiszen nem mindennapi hivatás, amit ők végeznek.
Éppen ezért online, kiscsoportos szupervíziós lehetőséget szeretnênk nekik, nektek biztosítani.

KORASZÜLÖTT GYERMEKEK UTÓGONDOZÁSA

Koraszülött gyermekek esetében nem lehet elégszer hangsúlyozni a korai diagnosztizálás és a korai fejlesztés jelentőségét. Nem szabad abba a hibába esni, hogy a baba „rendben”