fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Léghajó Program

2010-ben indítottuk el alapítványunk támogatásával azokat a kurzusokat, amelyeket olyan szülőknek szerveztünk, akiknek nagyobb eséllyel kerül bajba gyermekük.

Léghajó Program – gyermekelsősegélynyújtás kismamáktól nagypapákig

Mielőtt a orvosi, szakmai kérdésekről írnék, szeretném elmesélni, miért is lett Léghajó Program a neve annak a szervezetnek, amely immáron nyolcadik éve folyamatos és egyre bővülő képzéseivel laikusok ezreinek tanította meg, mit tegyen a kicsikkel, ha baj van. Léghajón nyugodtan és megfontoltan lehet utazni és nem utolsósorban más perspetívát mutat az utazó számára. Nekünk is ez a célunk. Más, szakmai oka az, hogy gyermekkorban a légzés bajai, az oxigénhiány az elsődleges életveszélyt okozó helyzet.

2004 januárjában tartottuk az első kurzust szülőknek. A cél az volt használható, gyakorlati információkat nyújtsunk a gyermekkori vészhelyzetek esetére. Cél volt, hogy eloszlassunk pár régi tévhitet, rossz gyakorlatot. Cél volt, hogy felhívjuk a figyelmet több fontos, kevésbé fókuszban lévő helyzetre, betegségre. És cél volt, hogy a szülők gyakorlatban sajátítsák el az újraélesztsé technikáit.

Az első komolyabb visszajelzésre nem kellett sokat várnunk: 4 hónappal az indulás után az egyik kurzusunkon részt vevő szülők kicsije félrenyelt egy sajtdarabot, ami teljes teljes légúti elzáródást okozott. Sikerült néhány határozott mozdulattal egy percen belül eltávolítani a fulladást okozó sajtdarabot, így megmenteni a babát. Azóta szaporodnak a visszajelzéseink, de természetesen ne csak az életveszély elhárítására gondoljanak, hiszen szerencsére ez sokkal ritkábban alakul ki, mint a „mindennapos vészhelyzetek”. Fontosnak tartjuk, hogy tudják a szülők, hogy és mivel itassák a gyerekeket hasmenés, hányás esetén, hogyan csillapítsanak lázat. Ezek szintén fontos információk, amit a kurzusainkon részletesen megbeszélünk.

Az évek alatt sok új kurzust indítottunk: óvónőket, tanárokat, bölcsődei gondozónőket és védőnőket is képzünk, minden csoportnál arra fókuszálva, amivel nagy eséllyel találkozik, amire igazán szüksége van, hisezn iskoláskorban nincs lázgörcs, de van pl. asztmás gyerek. Ami nem változik: a kis csoportos képzés, a közvetlen hangnem, a felmerülő kérdéses helyzetek konzultációja, a gyakorlatban elsajátított újraélesztés.

2006-ban a tapasztalok összegzéseképpen megírtuk és kiadtuk a Gyermekkori vészhelyzetek – S.O.S. megoldások könyvet, amely azóta kb. 6000 példányban talált gazdára.

2010-ben indítottuk el alapítványunk támogatásával azokat a kurzusokat, amelyeket olyan szülőknek szerveztünk, akiknek nagyobb eséllyel kerül bajba gyermekük. Így voltunk a Nemzetközi Pető Intézetben, a Korai Fejlesztőközpontban, és minden hónapban tartunk kurzusokat a Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjában.

Ez évben szülői kezdeményezésre lebonyolítottuk az első koraszülött babák szüleinek, nagyszüleinek szóló kurzust. Számunkra is sok élménnyel, tapasztalattal szolgált ez az együtt töltött 5-6 óra, amely során kiefjezetten azokról a súlyos helyzetekről, betegségekről beszéltünk, amelyek a koraszülött babákat veszélyeztetik, mint pl. légúti betegségek, görcsrohamok és természetesen az újraélesztést is. Az egyik leginkább speciális ismereteket, hozzállást, empátiát igényelt ez a csapat, és itt láttuk a legnagyobb összetartást, egymás segítését is. Szükség vana koraszülött szülők speciális felkészítésére, ez számunkra eddig sem volt kérdés. A részletek kidolgozás alatt állnak és biztos vagyok abban, hogy néhány hónap múlva konkrét információkkal, helyszínnel, időpontokkal tudunk előállni.

Végezetül egy mondat, amit minden Léghajó Program végén elmondunk: reméljük nem kell majd használni ezt a tudást.

Dr. Krivácsy Péter

gyermekgyógyász, intenzív terápiás szakorvos

szakmai vezető

Léghajó Program – www.leghajo.hu

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.