Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

De mit tehetek érte én? – 2. rész – Ha már hazajött…

Fruzsi az első részben arról írt, mit tehetünk koraszülött babánkért addig, amíg a PIC-en orvosok, nővérek gondozzák, mivel járulhatunk hozzá a „szabadulásához”. Most arról szeretnénk írni, hogy mit tehetünk akkor, amikor hazavihetjük a babát.

Innentől kezdve a szülőkre sokkal nagyon felelősség hárul, hiszen nincs mellettünk 24 órában egészségügyi személyzet, aki közbelép, ha szükséges.

Először is, nyugodjunk meg. Aztán gondoljuk végig, mire van szüksége a babának.

Az első és legfontosabb teendő, hogy a család összeszokjon, az apróság elfoglalja helyét az otthonában, megismerkedjen azokkal a családtagokkal, testvérekkel, nagyszülőkkel, akik esetleg hónapokon át maximum fényképen találkozhattak vele. Babusgassuk, szeretgessük sokat, könnyítsük meg neki a beilleszkedést az új helyzetbe.

Próbáljuk meg kialakítani az újfajta napirendet, figyeljünk a baba jelzéseire, ismerjük meg a szokásait, emellett legyünk figyelemmel saját igényeinkre is.

Nem könnyítik meg a rendszerességet az első időkben sűrűn előforduló orvosi kontrollok.

Ezek a baba későbbi fejlődése érdekében feltétlenül szükségesek, ezért, még ha kényelmetlen is, ne hagyjuk ki őket. Vegyük szigorúan a koraszülött utánkövetés rendszerét.

Időnként előfordul, hogy az utógondozó szakemberek és a család között nincs meg az összhang, ekkor keressünk olyan szakembert, akiben megbízunk, és akinek tanácsait követni tudjuk.

Amennyiben már a kórházban kiderül, hogy babánk maradandó sérüléseket szenvedett a koraszülés következtében, akkor az út viszonylag sima a sérülés-specifikus korai fejlesztés irányába. Kérdezzük ki erről az utógondozó orvost, illetve tájékozódjunk más forrásokból (internet, sorstárs közösségek), keressük fel a regionális korai fejlesztő központokat, illetve a területileg illetékes szakértői bizottságokat.

Fontos tudni azt is, hogy a korai születés az éretlen idegrendszer apropóján akkor is rizikótényezőt jelent a későbbi problémákat illetően (egyensúlyzavarok, mozgáskoordináció, tanulási nehézségek, részképesség zavarok, viselkedészavarok), ha egyébként pici korban nem tapasztalható maradandó sérülés. Ezért lényeges, hogy figyelemmel kísérjük a baba fejlődését, és időről időre kontrolláltassuk szakemberrel akkor is, ha az utógondozásról már elengedtek minket azzal, hogy a gyermek egészséges.

A fejlődéskövetésben jó támpontot adhatnak az egészséges gyerekekre kidolgozott standardek, ezek megtalálhatók az oltási könyvben, illetve az interneten, akár letölthető formában is. Természetesen az egyes lépcsőfokoknál vegyük figyelembe a korrigált kort, különösen akkor, ha 35. hét előtt született a baba.

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy nem kezelendő automatikusan „betegként”, vagy „sérültként” egy koraszülött baba, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy laikus szemmel az apró eltérések nem minden esetben fedezhetők fel, és a „majd kinövi”, illetve „majd behozza” típusú megnyugtatások sem célra vezetőek.

Ezért a fejlődéskövetéshez kérjük szakemberek (fejlődésneurológus, szemészorvos, gyógypedagógus, gyógytornász, konduktor) segítségét, és tanácsaikat figyelembe véve minél előbb kezdjük meg a gyermek korai fejlesztését. Ez nem jelenti azt, hogy gyermekünk fogyatékos, csak azt, hogy felelősségteljes szülőként sok későbbi nehézségtől kíméljük meg és megkönnyíthetjük számára az iskolaérettséghez, a sikeres tanulmányokhoz vezető utat.

A www.koraszulott.com, illetve a KORE munkatársai elkötelezett hívei az időben elkezdett, rendszeresen végzett korai fejlesztésnek. Oldalunkon online elérhető szakemberek állnak rendelkezésre, hogy válaszoljanak kérdéseitekre, leírást találtok a különböző fejlesztési módszerekről és a szakértői bizottságok tevékenységéről.

 

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Te adod az 1%-ot Mi hozzáteszünk 99-et

Tizenkét éve segítjük a koraszülésben érintett családokat a lehető legtöbb módon. Mi magunk is álltunk az inkubátorok mellett, így motivációnk a szívünkben született, hiszen ez a mi történetünk is.

Patrícia

Lara harcol, még most is. Az orvosok csak bámulnak hisz neki nem szabadna már élnie, és feküdnie kéne egész nap.. ” Szoba növény” de Isten velünk van és védelmezi, ő is azt szeretné hogy harcoljon. Nem lehetek elég hálás az I.Gyermek klinika PIC dolgozóinak, az Intenzív osztályon dolgozóknak és az USI dolgozóinak. És külön az összes nővéreknek is hisz ott voltak és ők voltak neki a pót anyukák amikor én nem voltam ott. 
Tudom, és bízom benne hogy egyszer hangot kapnak azok is akiknek nem ment zökkenőmentesen a koraszülés és a fejlődés. Kitartást akik még az út elején járnak. A CSODÁK KÖZTÜK ÉLNEK.