fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Bemutatkozik az Autimentor hálózat

Az Autimentor hálózat munkáját az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ; www.aosz.hu) támogatja, koordinálja. A mentorszülők elérhetőségei és bemutatkozása is megtalálható az AOSZ honlapján.

Azért szeretnénk bemutatni ezt a nagyszerű kezdeményezést, mert egyesületünk távlati céljai között is szerepel hasonló, koraszülötteket és szüleiket támogató mentor hálózat kiépítése.

Egy gyermek érkezése minden család számára hatalmas változást jelent. A gyakorló szülők tudják, az örömök ellenére ez nem mindig jelent felhőtlen boldogságot, hiszen az anyukának és apukának a gyermeknevelés során számos új, komoly feladattal kell szembenéznie. Az ezeknek való megfelelés az egészséges családok életében is próbatételt jelenthetnek. Amennyiben a gyermekkel kapcsolatban valamilyen probléma merül fel, a szülőknek gyermekük másságának elfogadásával is meg kell küzdeniük. Fogyatékossággal élő gyermek esetén a diagnózis elfogadása, feldolgozása hosszú és nehéz folyamat. Az Autimentor hálózat tagjai ismerik ezt a helyzetet, hiszen autizmussal élő gyermeket nevelő szülőkként saját gyermekük kapcsán ők is keresztülmentek ezen a folyamaton. Jól emlékeznek a diagnózis kapcsán érzett tanácstalanságukra, a félelmekre, az új élethelyzet miatt kialakult problémákra. Ismerik a mindennapi, autizmusból fakadó nehézségeket is. Megtapasztalták, hogy az autizmus más fogyatékossági típusokhoz képest sokkal összetettebb zavar, megértése rendkívül nehéz, a gyermek nevelése során a hagyományos szülői nevelési módszerek sok esetben nem működnek, melynek eredményeként számos konfliktushelyzettel voltak kénytelenek szembenézni.

Nekik, annak idején nem volt lehetőségük kérdéseikkel más tapasztalt szülőhöz fordulni, ezért vállalkoztak arra, hogy sorstársi segítséget nyújtanak a hozzájuk fordulóknak. Megosztják tapasztalataikat és megküzdési stratégiáikat, biztatásukkal és megértésükkel támogatják a diagnózis feldolgozását, hasznos információkat nyújtanak olyan praktikus kérdésekben, mint például az óvoda vagy iskolakeresés. Mindehhez olyan képzésen vettek részt, melyen elmélyítették ismereteiket az autizmus spektrumzavarral kapcsolatos alapok, a tanácsadási alapismeretek, a segítő kapcsolatok pszichológiája és az önismeret terén. Tevékenységüket önkéntesen, ingyenesen végzik.

Az Autimentor hálózat munkáját az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ; www.aosz.hu) támogatja, koordinálja. A mentorszülők elérhetőségei és bemutatkozása is megtalálható az AOSZ honlapján.

Érdemes meglátogatni az autimentorok által működtetett blogot is, melyben nem csak érdekes eseményekről adnak hírt a szerzők, hanem hasznos, a mindennapokban bevált ötleteiket is megosztják az ide látogatókkal. (www.autimentor.blogspot.com)

További információkért kérjük keresse az AOSZ munkatársait (info@esoember.hu; (06-1) 354-1073; www.aosz.hu), illetve az Autimentorokat.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.