fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Bajban a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat

A Szeged Első Lions Klub azonnal az alapítvány segítségére sietett és 500 ezer forint gyorssegélyt nyújtott a szervezetnek.

Kilátástalanná vált a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat helyzete. Egy minisztériumi döntés értelmében az ország valamennyi újszülött- és koraszülöttmentéssel foglalkozó szervezete csupán az eddig utalt összeg felét kapja meg januárban és februárban. A szegediek esetében ez azt jelenti, hogy az eddig is komoly anyagi gondokkal küzdő szolgálat képtelen lesz működni.

– Havonta több mint 6 millió forintba kerül, hogy az autónk mindennap mehessen. Ebből eddig is csupán 4,2 milliót kaptunk meg. A hiányzó összeget magunk gyűjtöttük össze – mondta el Pintér Sándor, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke. Egyszázalékos felajánlásokból, adományokból, illetve jótékonysági akcióknak köszönhetően tudták működőképesnek megtartani a szolgálatot, amely a főváros után a második legtöbb mentést végzi az országban. Átlagban naponta négyszer riasztják őket Bács-Kiskun, Békés vagy Csongrád megyéből, de hozzájuk tartozik még Jász-Nagykun-Szolnok megye déli része is. Pintér professzor bevallotta: volt, hogy hitelt vett fel, hogy legyen benzinre. Akkor sem hagyta, hogy a szolgálat működésképtelenné váljon. Azt mondja, most sem fogja.

– Évente 30 millió forinttal kellett kipótolni a központi finanszírozást, de mindent megtettünk ennek érdekében. A karácsonyi vásárban is gyűjtöttük az adományokat, mert szükségünk van minden fillérre. Jelentősebb összeget kaptunk a Szeged Első Lions Clubtól és az UniCredit Banktól. Mostanra azonban minden tartalékunk kimerült, így jövő év elejétől minden erőfeszítésünk hiábavalónak látszik: havonta közel 4 millió forintot képtelenség összegyűjteni.

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálatot az esetek több mint felében kis súlyú koraszülöttekhez riasztják. Nekik nem elég érett a tüdejük, márpedig ha agyuk nem kap oxigént, meghalnak, vagy maradandó fogyatékosságuk lesz. A szolgálat mentője az ő ellátásukra specializálódott jármű, amely egy mozgó intenzív osztálynak felel meg. Itt az újszülöttek a legmagasabb szintű ellátásban részesülnek mindaddig, amíg a szegedi gyermekklinikára érnek velük. Ugyancsak ők szállítják a klinikára a fejlődési rendellenességgel vagy fertőzéssel világra jött babákat. Mindezeket a feladatokat hagyományos mentővel nem lehetne ellátni, hiszen azokat felnőttek számára rendezték be.

A cikk ITT folytatódik.

Kiegészítés:

A Szeged Első Lions Klub azonnal az alapítvány segítségére sietett és 500 ezer forint gyorssegélyt nyújtott a szervezetnek. A pénzt Háló Pál, a klub alelnöke szerdán délután adta át Pintér Sándornak, a kuratórium elnökének.
Az alelnök elmondta, már több alkalommal is szerveztek gyűjtés az újszülött-életmentők javára. Tavaly a Klauzál téren, idén pedig karácsony előtt az Árkádban várták az adományokat. A Szeged Első Lions Klub az akcióknak köszönhetően több millió forinttal járult hozzá eddig az alapítvány működéséhez – tette hozzá Háló Pál, aki azt is elmondta, ezzel a mostani adománnyal a figyelmet szeretnék ráirányítani a szegedi koraszülött-mentés helyzetére. Akik segíteni kívánnak, azok a 30/932-3459-es telefonszámon érdeklődhetnek, illetve felajánlásaikat a 11735067-20036634 számlaszámra utalhatják át.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.