Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Bajban a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat

A Szeged Első Lions Klub azonnal az alapítvány segítségére sietett és 500 ezer forint gyorssegélyt nyújtott a szervezetnek.

Kilátástalanná vált a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat helyzete. Egy minisztériumi döntés értelmében az ország valamennyi újszülött- és koraszülöttmentéssel foglalkozó szervezete csupán az eddig utalt összeg felét kapja meg januárban és februárban. A szegediek esetében ez azt jelenti, hogy az eddig is komoly anyagi gondokkal küzdő szolgálat képtelen lesz működni.

– Havonta több mint 6 millió forintba kerül, hogy az autónk mindennap mehessen. Ebből eddig is csupán 4,2 milliót kaptunk meg. A hiányzó összeget magunk gyűjtöttük össze – mondta el Pintér Sándor, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke. Egyszázalékos felajánlásokból, adományokból, illetve jótékonysági akcióknak köszönhetően tudták működőképesnek megtartani a szolgálatot, amely a főváros után a második legtöbb mentést végzi az országban. Átlagban naponta négyszer riasztják őket Bács-Kiskun, Békés vagy Csongrád megyéből, de hozzájuk tartozik még Jász-Nagykun-Szolnok megye déli része is. Pintér professzor bevallotta: volt, hogy hitelt vett fel, hogy legyen benzinre. Akkor sem hagyta, hogy a szolgálat működésképtelenné váljon. Azt mondja, most sem fogja.

– Évente 30 millió forinttal kellett kipótolni a központi finanszírozást, de mindent megtettünk ennek érdekében. A karácsonyi vásárban is gyűjtöttük az adományokat, mert szükségünk van minden fillérre. Jelentősebb összeget kaptunk a Szeged Első Lions Clubtól és az UniCredit Banktól. Mostanra azonban minden tartalékunk kimerült, így jövő év elejétől minden erőfeszítésünk hiábavalónak látszik: havonta közel 4 millió forintot képtelenség összegyűjteni.

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálatot az esetek több mint felében kis súlyú koraszülöttekhez riasztják. Nekik nem elég érett a tüdejük, márpedig ha agyuk nem kap oxigént, meghalnak, vagy maradandó fogyatékosságuk lesz. A szolgálat mentője az ő ellátásukra specializálódott jármű, amely egy mozgó intenzív osztálynak felel meg. Itt az újszülöttek a legmagasabb szintű ellátásban részesülnek mindaddig, amíg a szegedi gyermekklinikára érnek velük. Ugyancsak ők szállítják a klinikára a fejlődési rendellenességgel vagy fertőzéssel világra jött babákat. Mindezeket a feladatokat hagyományos mentővel nem lehetne ellátni, hiszen azokat felnőttek számára rendezték be.

A cikk ITT folytatódik.

Kiegészítés:

A Szeged Első Lions Klub azonnal az alapítvány segítségére sietett és 500 ezer forint gyorssegélyt nyújtott a szervezetnek. A pénzt Háló Pál, a klub alelnöke szerdán délután adta át Pintér Sándornak, a kuratórium elnökének.
Az alelnök elmondta, már több alkalommal is szerveztek gyűjtés az újszülött-életmentők javára. Tavaly a Klauzál téren, idén pedig karácsony előtt az Árkádban várták az adományokat. A Szeged Első Lions Klub az akcióknak köszönhetően több millió forinttal járult hozzá eddig az alapítvány működéséhez – tette hozzá Háló Pál, aki azt is elmondta, ezzel a mostani adománnyal a figyelmet szeretnék ráirányítani a szegedi koraszülött-mentés helyzetére. Akik segíteni kívánnak, azok a 30/932-3459-es telefonszámon érdeklődhetnek, illetve felajánlásaikat a 11735067-20036634 számlaszámra utalhatják át.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

KORIP szülinapi családi piknik

KORIP szülinapi családi piknik 2021. 07. 25.

Nagyon szeretnénk végre veletek ünnepelni, beszélgetni, egyszerűen együtt lenni, ezért egy családi „batyus” pikniken ünnepelnénk meg a Koripok születésnapját a Pető András Pedagógiai Intézet ősfái között!