fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Zala Megyei Kórház Csecsemő és Gyermekosztály PIC

zala-megyei-korhaz-csecsemo-es-gyermekosztaly-perinatalis-intenziv-centrum_159_1
A ZMK Perinatális Intenzív Centrumában 14 ágyon gyógyítják a súlyos állapotú, beteg újszülötteket és a kis súlyú, illetve extrém kis súlyú koraszülötteket.

A ZMK Perinatális Intenzív Centrumában 14 ágyon gyógyítják a súlyos állapotú, beteg újszülötteket és a kis súlyú, illetve extrém kis súlyú koraszülötteket. Az osztályon 22 nővér és 6 neonatológus szakorvos dolgozik, s így az országban itt jut a legtöbb koraszülött intenzív szakorvos egy inkubátorra, illetve koraszülöttre.

-1988-tól az országban az elsõk között megindult az összes megszületett újszülött komplex UH szûrõvizsgálata, melynek köszönhetõen már az elsõ életnapokon nagy hatékonysággal ismerhetõk fel a veleszületett fejlõdési rendellenességek.
-1995-ben hazánkban az elsõ Perinatális Intenzív Centrum mely az ÖQS / Österreichische Vereinigung zur Zertifizierung von Qualitatssicherungssystemen / ISO szerint akkreditált, majd 2001-ben az ISO 9001:2000 minõségbiztosítási rendszer tanúsítványát is megkapta.

1995-ben hazánkban az elsõ Perinatális Intenzív Centrum

– Hazánkban a zalaegerszegi centrumban lélegeztettek először eredményesen elektív módon 1000g alatti koraszülötteket nagyfrekvenciás lélegeztetés módszerével, valamint a rutinszerű légzésmechanikai monitorizálást elsőként valósították meg.

– 2000-tõl Magyarországon eddig egyedülálló módon ,a Perinatális Intenzív Centrum mellett a koraszülöttek számára is kialakítottuk a rooming-in rendszert, melynek köszönhetően már az igen kis súlyú koraszülötteket is együtt ápolják az édesanyjukkal, lehetőséget biztosítva ezzel arra, hogy 24órán keresztül bármikor szoptathassák a gyakran 1kg körüli súlyú gyermeküket.

koraszülöttek számára is kialakítottuk a rooming-in rendszert

– A folyamatos, tudatos fejlesztések következtében az ezredfordulót követően az osztály Perinatális Intenzív Centrumában – az ország vezető klinikái mellett a megyei kórházak közül elsőként – a nagyfrekvenciás lélegeztetés mellett a nitrogén monoxid kezelés is rendelkezésre állt a kritikusan súlyos állapotú újszülöttek légzési elégtelenségének a kezelésére.

– Ugyancsak úttörő volt a centrum a korai anyatejes táplálásban, jelenleg a koraszülöttek több mint 75-80% -a szopik amikor hazamegy a kórházból. Az országban egyedülálló, hogy már az inkubátor mellett biztosítják a legkisebb súllyal születetteknek is hogy szophassanak, majd ha állapotuk stabilizálódott akkor az un. koraszülött rooming-in részlegben az akár 1000grammal született újszülött is együtt van az édesanyjával egészen a hazamenetelükig.

biztosítják a legkisebb súllyal születetteknek is hogy szophassanak

– 2007-ben az 1500g alatti koraszülöttek életben maradási aránya – 96,4% volt az osztályon, mely akkor a harmadik legjobb eredmény volt az ország több mint húsz perinatális intenzív centruma túlélési rátájának az összehasonlító rangsorába

2007-ben az 1500g alatti koraszülöttek életben maradási aránya – 96,4% volt az osztályon

A 15-ös oszlop a ZMK Perinatalis Intenzív Centruma

– 2009-ben a Zala Megyei Kórház „a Bababarát Kórház Cím”-et nyerte el

– A Perinatális Intenzív Centrum és az ott dolgozók az alábbi honlapon a gyermekosztály részlegeként tekinthető meg.
Zala megyében már több mint húsz éve, 2002-tõl pedig Zala, Vas és Somogy megyében is ez a Perinatális Intenzív Centrum biztosítja a 24 órás folyamatos koraszülött mentést, azaz a kritikus, súlyos állapotú koraszülöttek és újszülöttek szállítását a megyei centrumokba.

2009-ben a Zala Megyei Kórház „a Bababarát Kórház Cím”-et nyerte el

2009-ben a Zala Megyei Kórház „a Bababarát Kórház Cím”-et nyerte el

Az év 365 napján riasztás esetében az osztály szakorvosai és szakasszisztensei, valamint az OMSZ gépkocsivezetői a lehető legrövidebb idő alatt eljutnak Zala megyében a nagykanizsai és keszthelyi, Somogy megyében a marcali és néha a kaposvári, Vas megyében pedig a szombathelyi, körmendi, celldömölki kórházak szülészeti, illetve újszülött osztályaira.

2009-ben a Zala Megyei Kórház „a Bababarát Kórház Cím”-et nyerte el

2009-ben a Zala Megyei Kórház „a Bababarát Kórház Cím”-et nyerte el

Itt a helyszíni ellátást követően a beteg újszülötteket és koraszülötteket a legközelebbi Perinatalis Intenzív Centrumba szállítják be.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.