Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Zala Megyei Kórház Csecsemő és Gyermekosztály PIC

zala-megyei-korhaz-csecsemo-es-gyermekosztaly-perinatalis-intenziv-centrum_159_1
A ZMK Perinatális Intenzív Centrumában 14 ágyon gyógyítják a súlyos állapotú, beteg újszülötteket és a kis súlyú, illetve extrém kis súlyú koraszülötteket.

A ZMK Perinatális Intenzív Centrumában 14 ágyon gyógyítják a súlyos állapotú, beteg újszülötteket és a kis súlyú, illetve extrém kis súlyú koraszülötteket. Az osztályon 22 nővér és 6 neonatológus szakorvos dolgozik, s így az országban itt jut a legtöbb koraszülött intenzív szakorvos egy inkubátorra, illetve koraszülöttre.

-1988-tól az országban az elsõk között megindult az összes megszületett újszülött komplex UH szûrõvizsgálata, melynek köszönhetõen már az elsõ életnapokon nagy hatékonysággal ismerhetõk fel a veleszületett fejlõdési rendellenességek.
-1995-ben hazánkban az elsõ Perinatális Intenzív Centrum mely az ÖQS / Österreichische Vereinigung zur Zertifizierung von Qualitatssicherungssystemen / ISO szerint akkreditált, majd 2001-ben az ISO 9001:2000 minõségbiztosítási rendszer tanúsítványát is megkapta.

1995-ben hazánkban az elsõ Perinatális Intenzív Centrum

– Hazánkban a zalaegerszegi centrumban lélegeztettek először eredményesen elektív módon 1000g alatti koraszülötteket nagyfrekvenciás lélegeztetés módszerével, valamint a rutinszerű légzésmechanikai monitorizálást elsőként valósították meg.

– 2000-tõl Magyarországon eddig egyedülálló módon ,a Perinatális Intenzív Centrum mellett a koraszülöttek számára is kialakítottuk a rooming-in rendszert, melynek köszönhetően már az igen kis súlyú koraszülötteket is együtt ápolják az édesanyjukkal, lehetőséget biztosítva ezzel arra, hogy 24órán keresztül bármikor szoptathassák a gyakran 1kg körüli súlyú gyermeküket.

koraszülöttek számára is kialakítottuk a rooming-in rendszert

– A folyamatos, tudatos fejlesztések következtében az ezredfordulót követően az osztály Perinatális Intenzív Centrumában – az ország vezető klinikái mellett a megyei kórházak közül elsőként – a nagyfrekvenciás lélegeztetés mellett a nitrogén monoxid kezelés is rendelkezésre állt a kritikusan súlyos állapotú újszülöttek légzési elégtelenségének a kezelésére.

– Ugyancsak úttörő volt a centrum a korai anyatejes táplálásban, jelenleg a koraszülöttek több mint 75-80% -a szopik amikor hazamegy a kórházból. Az országban egyedülálló, hogy már az inkubátor mellett biztosítják a legkisebb súllyal születetteknek is hogy szophassanak, majd ha állapotuk stabilizálódott akkor az un. koraszülött rooming-in részlegben az akár 1000grammal született újszülött is együtt van az édesanyjával egészen a hazamenetelükig.

biztosítják a legkisebb súllyal születetteknek is hogy szophassanak

– 2007-ben az 1500g alatti koraszülöttek életben maradási aránya – 96,4% volt az osztályon, mely akkor a harmadik legjobb eredmény volt az ország több mint húsz perinatális intenzív centruma túlélési rátájának az összehasonlító rangsorába

2007-ben az 1500g alatti koraszülöttek életben maradási aránya – 96,4% volt az osztályon

A 15-ös oszlop a ZMK Perinatalis Intenzív Centruma

– 2009-ben a Zala Megyei Kórház „a Bababarát Kórház Cím”-et nyerte el

– A Perinatális Intenzív Centrum és az ott dolgozók az alábbi honlapon a gyermekosztály részlegeként tekinthető meg.
Zala megyében már több mint húsz éve, 2002-tõl pedig Zala, Vas és Somogy megyében is ez a Perinatális Intenzív Centrum biztosítja a 24 órás folyamatos koraszülött mentést, azaz a kritikus, súlyos állapotú koraszülöttek és újszülöttek szállítását a megyei centrumokba.

2009-ben a Zala Megyei Kórház „a Bababarát Kórház Cím”-et nyerte el

2009-ben a Zala Megyei Kórház „a Bababarát Kórház Cím”-et nyerte el

Az év 365 napján riasztás esetében az osztály szakorvosai és szakasszisztensei, valamint az OMSZ gépkocsivezetői a lehető legrövidebb idő alatt eljutnak Zala megyében a nagykanizsai és keszthelyi, Somogy megyében a marcali és néha a kaposvári, Vas megyében pedig a szombathelyi, körmendi, celldömölki kórházak szülészeti, illetve újszülött osztályaira.

2009-ben a Zala Megyei Kórház „a Bababarát Kórház Cím”-et nyerte el

2009-ben a Zala Megyei Kórház „a Bababarát Kórház Cím”-et nyerte el

Itt a helyszíni ellátást követően a beteg újszülötteket és koraszülötteket a legközelebbi Perinatalis Intenzív Centrumba szállítják be.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Edina és Szabolcs

A koraszülés nem múlik egy nyomtalanul, nem feledteti mindig az egészségesen fejlődő gyermek. Léteznek koraszülött halmozottan sérült gyermekek. Mi folyamatosan szembesültünk vele, milyen egy egészségesen fejlődő gyermek és ezzel párhuzamosan egy sérült gyermek fejlődése.

Anita

Hiszem, hogy a hozzám hasonló helyzetben lévő anyukák kapják fentről az erőt. A rengeteg műtétet és terápiát, mindent, amit végigcsináltunk, amennyi kilométert megtettünk nem lehet és nem lehetett volna másképp megcsinálni. Sokan kérdezik: honnan ez a sok erő? Nem tudom a választ, de érzem, hogy kapom az energiát.