Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Szent János Kórház, PIC

A Szt. János kórházban a PIC meglehetősen messze van a szülészettől, dombot és magas emeletet kell megmászni (lift nincs), úgyhogy az első napokban (főleg császár után) az anyukáknak nem tanácsos egyedül elindulni a babákhoz.

A Szt. János kórházban a PIC meglehetősen messze van a szülészettől, dombot és magas emeletet kell megmászni (lift nincs), úgyhogy az első napokban (főleg császár után) az anyukáknak nem tanácsos egyedül elindulni a babákhoz.

A PIC-re egyelőre a koraszülött-osztályon át van bejárás. Látogatni anyukáknak az etetési időkben lehet, vagyis 1/2 9, 1/2 12, 1/2 3, 1/2 6. A látogatási idő elvben fél óra, a gyakorlat az, hogy először azok mehetnek be, akik már etethetik a babájukat, a többiek csak ezután, a látogatás sokszor rövidebb, néha-néha hosszabb.

Apukák délután fél 4 és 5 között mehetnek be egy negyed órára (persze anyuka is visszamehet), egyszerre két családtag lehet bent egy babánál (nagyszülőket engedik még be, mást nem nagyon). Új baba felvételekor, röntgennél, szemészeti vizsgálatnál, bármilyen egyéb beavatkozás esetén kiküldenek, vagy egyszerűen elmarad a látogatás.

Helyben fejt tejet nem hőkezelik, az otthonról hozottat igen, de alapvetően friss tej pártiak. Az alagsorban van egy meglehetősen barátságtalan “fejős szoba”, itt gyakran komoly klubélet folyik, itt vészelik át az anyukák a látogatások közötti időt.

Anyukának befekvésre jelenleg nincs lehetősége.

3 szoba van összesen, a “nagy”-ban vannak a kritikus állapotú, géppel lélegeztett babák és az újonnan felvettek. A “középső”-ben még van oxigénes hely, jellemzően garat-vagy kabinoxigénes gyerekek vannak itt, néha a nyitott inkubátort is ide hozzák. A harmadik a “hazamenős” szoba, kiságyban (vagy a nyitott inkuban) vannak a babák, itt töltik az utolsó napokat-heteket hazamenetel előtt.

Cumiból etetni nagy átlagban 1500 gramm körül kezdik a babákat, ha már jól megy, akkor mehet anyuka is etetni, szoptatni 1600 körültől lehet, de minden a gyerek állapotának függvénye.

A középső és a hazamenős szobában van lehetőség kenguruzni, orvos- és nővérfüggő, hogy ki adja ki a gyereket az inkuból, van, aki nagyon nem pártolja.

Szokták kérni, hogy pelenkát, popsitörlőt, krémet vigyenek a szülők, nekünk a puffolót is meg kellett venni. A nővérgárda vegyes, de szerintem ez mindenhol így van, jelenleg elég kevés az orvos is, sokat ügyelnek kevesen.

A babák állapotáról/kezeléséről csak orvos adhat felvilágosítást, a nővérek súlyadatot, illetve táplálási infót adhatnak.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Visszanéztünk 2020-ra

A PICi füzet megújult, és nyáron elfújhattunk az ötödik gyertyát a Korip szülinapi tortáján, illetve büszkén mondhattuk, hogy a kis csáposokból addigra legalább húszezer talált gazdára az inkubátorokban, köszönhetően csodálatos önkénteseinknek.

Több száz horgolt angyalkával lepték meg önkéntesek a miskolci kórház dolgozóit

A csapat eredetileg azt tervezte, hogy majd jövőre horgolnak az ünnepi figurából néhány tucatnyit két kórházi osztály dolgozóinak. Végül azonban másképp döntöttek: mindössze két és fél hét alatt több mint hatszáz angyalkát készített el tizennyolc önkéntes, hogy meglepjék karácsonyra a B.A.Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központ munkatársait.

Gyermekjogok Világnapja

Ma van a Gyermekjogok Világnapja A SZÜLŐ ÉS A KISKORÚ GYERMEK JOGAI Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény alapján egészségügyi ellátásuk során a gyermekeket