fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Szent János Kórház PIC (az új)

Történtek egyrészt személyi változások (az osztályvezető főorvosasszony ugyanaz, így ez azért nem indukál más irányvonalat a mindennapokban), illetőleg a PIC új helyet kapott, ezúttal már a szülészet épületében, nem pedig a (régi) Kora- és Gyermekosztályon belül.

Ez egy kiegészítő leírás Mariannéhoz.

Történtek egyrészt személyi változások (az osztályvezető főorvosasszony ugyanaz, így ez azért nem indukál más irányvonalat a mindennapokban), illetőleg a PIC új helyet kapott, ezúttal már a szülészet épületében, nem pedig a (régi) Kora- és Gyermekosztályon belül.

Ez a változás nagyon-nagyon jó az első napokban, de a későbbi sok-sok hét alatt kevésbé.

A felállás a következő:

Az elsőn van a gyermekágyas osztály, a másodikon a szülészet (mint eddig is), viszont ugyanitt, a másodikon került kialakításra az új PIC.

Van pár kórterem is ezen a szinten, ide az egyéb nőgyógyászati műtétekre érkezők kerülnek, viszont itt van, közvetlenül a PIC mellett a két egyszemélyes fizetős szoba (lent a két kétszemélyes). Ezekre rá kell kérdezni, maguktól nem szokták ajánlgatni, de ha van rá keret, esetleg jót tehet a megzuhant anyuka lelkének, hogy nem kell x dundi, egészséges kisbabát néznie egész nap, és így felmászni az emeletre arra a napi három-négyszer negyed órára, amikor megnézheti a saját babáját, nem beszélve arról, ha valami súlyosabb probléma lép föl.

Merthogy mászni itt is kell, bár persze nem a hegyre legalább, viszont lift az nincs gyakorlatilag. Én ömlő magzatvízzel fel kellett, hogy menjek gyalog a szülészetre, mert külön kulcsosember nincs, csak a műtősfiúknak, szülésznőknek van pár kulcsa, ők is úgy vadásszák egymástól, szóval értelmeszerűen nem fogja senki szállítgatni a látogatós anyukákat.

A hátső lépcsőn érdemes felmenni, de ezt szokták mondani, ott van fent a PIC rögtön, ahogy kilépünk a folyósóra a lépcsőházból.

Az első nap nekem azt mondta az ügyeletes szülésznő, hogy csak akkor mehetek fel, ha valaki felkísér, de mikor anyukám egy dugó miatt nem ért be, és megkértem hogy szaladjon fel velem, azt mondta, hogy nem hagyhatja itt a helyét, úgyhogy várjam meg a következő látogatást.

Persze, még jó, hogy felmásztam egyedül, az első percben, mikor nem figyelt oda, de azért erre érdemes figyelni.

Mikor megérkezel a PIC elé, csengess és várj! Ha sokat, sokat, de ne nyiss be, amíg nem hívnak!

A látogatás úgy működik, hogy azok az anyukák, akik már valamilyen módon etethetik a kisbabájukat (míg nagyon picik, ez gyomorszondával történik, később pedig a nővérek próbálják őket rávenni a cumiból ivásra) fél 9-kor, fél 12-kor, fél 3-kor és fél 6-kor mehetnek be.
Egészkor pedig utánuk a sima látogatósok, negyed órára.
Az etetős anyukákat nem szokták kiküldeni, ha nincs nagyon nagy tumultus, úgyhogy, ha már itt tart az ember, egész jó kis időket lehet a babával eltölteni.

Az apukák fél 4 és 5 között jöhetnek, elvileg negyed órára, de azért felet, ha csak nincs súlyos állapotú baba, és tömeg, akkor szoktak engedni, illetőleg ennél a látogatásnál, ha az anyuka ott van már az elején, akkor kétszer is be tud menni.
Ekkor jöhetnek be a nagyszülők is, de egyszerre egy babánál mindig csak két ember lehet!

A látogatás elmarad, illetőleg csúszik, ha új baba kerül az osztályra, vagy épp várják, ha vizsgálatok vannak, pl. röntgenezés, illetőleg a szemészeti viszgálatokkor.
Ez utóbbi péntek délelőtt van, és ha lézereznek is (szinte mindig), akkor a délelőtti látogatás fixen elmarad.
Amíg mi bent voltunk, egyszer sem tudtam ekkor bemenni, így azt tanácsolom, ha a babádnál nem esélyes a műtét (mikor már nincs gépen, kérdezz rá), akkor be se menj, pihend ki magad inkább!

Amikor már etetünk, illetőleg, ha már jól van a baba, csak nagyon kora, és mondjuk csak az elhúzódó légzéstámogatás miatt nem rakják ki nyitott inkubátorba, a legtöbb nővért (mire odajutsz, megtudod, kinél érdemes próbálkozni  ) meg lehet kérni, hogy hadd pelenkázd Te a babádat.

A kenguruzási lehetőség, bár még szerepel a tájékoztató papíron, amit adnak az osztály rendjéről, már nem aktuális, az ezt bevezető orvos már nem dolgozik ott.

Nekünk kell vinni popsitörlőt, kenőcsöt és pelenkát. Koraszülött Liberót már lehet kapni a kórház Gyógyászati Segédeszköz boltjában.

Kötelező a védőköpeny, és a lábzsák, ezek beszerezhetők a GyS boltban, de az osztályon is megveheted.
Hetenként újat kell venni belőle!
Ha szükséges, ki van téve maszk a belépőhöz.
Mikor bemész, alapos kézmosáson kell túlesned, majd a nővérek megmutatják, melyik löttyöt hogy használd. Ha elfelejtenék elmondani, kérdezz rá!
Ha műkörmöd van, szedesd le mihamarabb, gyakorlatilag sterilizálhatatlan!

Egyébként is, mindig kérdezz, tudd meg, ki a babád orvosa (általában, aki bent volt, mikor született).
A nővérek csak etetésről, és gyarapodásról adhatnak felvilágosítást, semmi egyébről, és ezt be is tartják, úgyhogy ha egyéb kérdésed, megbeszélnivalód van, a bent lévő orvoshoz fordulj vele!

Mikor már elég jól vagy, kezdj el fejni, még bent az osztályon, mert nincs mire várj, nem fogja a baba beindítani a tejed. Van profi fejőgép, kérd el a védőnő szobájában!
Fent a PIC-en kérj steril üvegeket, abban tudják tőled átvenni a tejet. Később ezeket majd a tejkonyhán tudod beszerezni.

A gyermekágyas osztály védőnője, mikor bent voltam, felénk sem nézett, és mikor kértem, hogy mutassa meg, hogy fejjek, annyit mondott, hogy nincs ránk ideje, különben sem fogok tudni szoptatni, és mit rohangálok fel folyton, inkább pihenjek, mert ezekkel a gyerekekkel csak a baj van később.

Ne add fel, később lesz jópár anyuka, aki segíteni fog neked a tejkonyhán!
Vetess a pároddal egy jó minőségű fejőgépet, ne nagyon spórolj rajta, mert sokáig a legjobb barátod lesz! (amikor felmész látogatni, kérdezz rá a többi ott várakozó anyukánál, hogy ők mit ajánlanak; egyáltalán, barátkozz össze velük mihamarabb, mert az elkövetkező heteket, hónapokat velük fogod tölteni, és minden információt ők fognak átadni neked)
És indulhat a program, ami meg fogja határozni a következő hónapjaidat: fejni, fejni, fejni!

Mikor leadod a tejet, feltétlenül kérdezd meg, hogy megmarad-e a kisbabádban, mert ha nem, akkor csak desztillált vizet kap pár napig, a legértékesebb tejedet meg 24 óra elteltével kiöntik.
Azt mondják, a kolosztrumot nem lehet lefagyasztani, de mi, mikor én voltam bent, lefagyasztottuk azt is, nem lett rossz, illetve, nem rosszabb, mint a többi, mikor felengedtem (borzalmas.  ).

A bent lefejt tejet nem pasztörizálják, ha nem kéred, de ennek a menetéről, meg hogy hogyan kell felcímkézni az üvegeket, kérdezz meg egy már rutinos anyukát, majd ő eligazít (ez fontos, tényleg kérdezz rá náluk is! )

Mikor pár nap után kiraknak a kórházból (nem maradhatsz bent tovább, mint egy rendesen szülő nő), a nap nagy részében a tejkonyhán leszel, ami sajnos még mindig az egyik legfölül lévő épületben, a Gyermekosztályon van.
Beszéld meg a többi anyukával, hogy az első bejárós napodon együtt menjetek fel a reggeli látogatás után, és mutassanak be Anna néninek, aki egy tündér és anyád helyett anyád lesz, míg ott vagy. (ő felelős amúgy a tápszeres babák élelmezéséért)

Nem egy szívderítő hely, lent van az alagsorban, ráadásul frissen szülve biztos, hogy napokig nagyon fájdalmas lesz hegyre föl-hegyről le mászkálnod egész nap, nem tudok más vigasszal szolgálni, minthogy sokan túléltük már, és amúgysem fogsz ráérni arra, hogy magadat sajnáld. 

Csak pad van beállítva, úgyhogy esetleg vigyél magaddal első nap egy ülőpárnát, ha még nehéz az ülés, azt otthagyhatod, amíg bejársz.

A Wcpapírt, törlőkendőt az anyukáknak kell bevinni a közösbe, Te is vigyél be egy-egy csomagot, hogy ezáltal is hamarabb bekerülj a csapatba!

Onnantól, hogy bejárós leszel, a napjaidat a többi anyukával fogod tölteni (leginkább fejéssel, meg a gyerekek állapotának kivesézésével)
Rengeteg fontos információt fogsz tőlük megtudni, segítenek beszerezni, amit kell, elmondják, hogyan intézhetsz magadnak kajajegyet a dolgozói menzán, mit hol szerezz be, stb.

Mindenben támogatni fognak, és melletted állnak majd, de légy Te is nagyon tapintatos, nem tudhatod, hogy egy esetleg több hónapos bentlét után nyugodtnak látszó anyuka milyen tragédiákat élt át.
Merj sírni, de vedd észre azt is, ha másnak van szüksége a Te válladra!

A fő szabály: csak pozitívan: rossz dolgokról, rémhírekről nem beszélünk!

És végül, sok kitartást, hatalmas lelkierőt és egy nagy halomnyi szerencsét kívánok neked, meglátod, egyszer Ti is hazamehettek majd!

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.