fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Szeged Gyermekgyógy. Klinika Koraszülött Intenzív Osztály (Neonatális)

A Szegedi Gyermekklinika Koraszülött Intenzív osztályán 17 inkubátorban látunk el betegeket, a kissúlyú koraszülöttektől az érett, fertőzésben vagy sebészeti beavatkozást igénylő fejlődési rendellenességben szenvedő betegekig.

Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív Osztály (Neonatális Intenzív Centrum)

A Szegedi Gyermekklinika Koraszülött Intenzív osztályán 17 inkubátorban látunk el betegeket, a kissúlyú koraszülöttektől az érett, fertőzésben vagy sebészeti beavatkozást igénylő fejlődési rendellenességben szenvedő betegekig. Osztályunkra a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat segítségével a dél-alföldi régióból érkeznek újszülöttek.

Osztályunkon az osztályvezetői feladatokat az elmúlt évtől dr. Tálosi Gyula adjunktus úr végzi. Az osztályos betegellátásban három neonatológus szakorvos és – fél évenkénti váltásban – két rezidens vesz részt. A főnővéri feladatokat Páhán Enikő látja el. A nővérek 12 órás műszakokban dolgoznak, egyszerre 3-4 nővér teljesít szolgálatot az osztályon.

Az osztály napja általában reggel 8-11 óra között a vizittel kezdődik, ekkor minden beteget megvizsgálunk, egyeztetjük a nővérrel a gyermek aznapra tervezett gyógyszeres kezelését, a szükséges vérvételeket, vizsgálatokat. Ezt követően körvizitet tartunk, amely során az osztályon dolgozó orvosok, a főnővér és a beteget ápoló nővér részletesen megbeszélik a beteg terápiáját, átnézzük a közben megérkezett laboratóriumi és vizsgálati eredményeket.
14 óra után fogadjuk az érkező szülőket és tájékoztatjuk őket az aznapi vizsgálati eredményekről.
A legnagyobb öröm az osztályon, ha egy baba állapota javul, ha tudjuk táplálni, ha jól gyarapszik a súlya. Nagy öröm azt látni, hogy abból az esendő kis lényből, amilyen egy kis súlyú koraszülött, egészséges csecsemő lesz.
Sajnos az újszülött ellátás fejlődése ellenére vannak nehézségeink is. Nem szeretnénk részletezni az állandó anyagi forráshiányt, a szakképzett munkaerő hiányát. Munkánk során a legnagyobb megrázkódtatás, ha elveszítünk egy beteget, vagy ha tehetetlenül állunk a gyermek mellett és tudjuk, hogy a terápiás lehetőségeink végére értünk és már nem rajtunk múlik a beteg életben maradása. A kis súlyú koraszülöttek, beteg újszülöttek ellátása során nemcsak a beteg életben tartása a cél, hanem az is, hogy betegünkből később minőségi életet élő gyermek és felnőtt legyen.

Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív Osztály (Neonatális Intenzív Centrum)

Tudnivalók:
Cím: 6720 Szeged, Korányi Fasor 14-15., SZTE Gyermekklinika, I. emelet
Telefonszám: 62/545-128, 62-545-129
Osztályvezető: dr. Tálosi Gyula egyetemi adjunktus
Szakorvosok: dr. Mader Krisztina egyetemi adjunktus, dr. Kiss Judit egyetemi tanársegéd
Klinikai orvosok: dr. Pásztor Pál, dr. Szűcs Beáta
Főnővér: Páhán Enikő
Látogatás:
A látogatási idő 14-től 18 óráig tart. (Új beteg felvétele esetén a szülőket sajnos ebben ez időszakban is ki kell, hogy küldjük az osztályról, amíg az újszülöttet ellátjuk.) Látogatási időben szülők és nagyszülők látogathatják a babákat. A látogatási rend módosítására egyéni mérlegelés alapján az osztályvezető engedélyével van lehetőség.
Felvilágosítás:
A betegek állapotáról minden nap a beteget aznap vizitelő orvos ad felvilágosítást. A gyermeket ápoló nővérke az újszülött táplálásáról, a gyermek súlyáról ad tájékoztatást.
Telefonos érdeklődésre egész nap van lehetőség, de a szülőket általában arra kérjük, hogy 12 és 16 óra között telefonáljanak, mert ebben az időben az osztályon dolgozó orvosok sokkal részletesebb tájékoztatást tudnak adni, mint 16 óra után az ügyeleti időszakban.
Koraszülött utógondozás:
A klinikánkon kezelt kis súlyú koraszülötteket 3, 6 havonta hívjuk vissza ellenőrzésre. A koraszülött utógondozóba időpontot az 545-336-os telefonszámon lehet kérni.

Dr. Kiss Judit

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.